czosnek, cebulę, drożdże i pastę sezamową wrzuć do kielicha blendera. Zalej mlekiem. Miksuj kilka minut, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. W tym momencie masz już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę na rondel i patelnie. W rondlu zostaw zupę, którą w każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku
Powiedz dietom niedynię. Gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy odpowiednią ilością wody (na tyle niewielką by zachować konsystencję kremu). Zupę zaprawiamy lekko osoloną śmietaną. Dopełnia ona smak i nadaje aksamitnej konsystencji. Łagodzi też odrobinę ostrość. Zagotowujemy i zupa gotowa. Jeśli ktoś bardzo liczy kalorie to bez śmietany zupa
Kuchnia po mojemuOstatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuwagę czas ich kolekcjonowania, zbiór książek kucharskich. Niestety większość potraw przygotawanych według zawartych w nich przepisów nie do końca spełnia oczekiwania mojego Męża. Zbyt dużo zieleniny, za mało mięsą, zupa krem to nie zupa, nie mówiąc już o goździkach w zupie pomidorowej (skąd inąd fenomenalnej autorstwa Asi z KwestiSmaku)- w końcu mężczyzna szczęśliwy to mężczyzna najedzony. a najedzony może być
Zapiski Młodej ŻonyKiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc
W kuchni wieczoremjego bardziej kreatywne wykorzystanie. Szukałam aż znalazłam.... przepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej - Radi, uczestniczki I edycji programu Masterchef. Zainspirowal mnie do stworzeania bardzo podobnego (przepysznego!) kremu. Kolor i smak zupy są genialne, a dodatek karmelizowanego ananasa sprawia, że nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;) SKŁADNIKI (około 6 sporych porcji) 0,5 kg bobu pęczek melisy oliwa(...)się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu, aż karmel obklei ananasa. 6. Ser pleśniowy pokroić w dość drobną kostkę. Ananasa pokroić w mniejsze kawałki. 7. Zupę krem nalać do miseczek, na środku ułożyć kawałki ananasa, ser, kiełki słonecznika oraz płatki migdałów ( wcześniej można podprażyć). Całość oprószyć świeżozmielonym pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuWiosennie... delikatnie...kolorowo... Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy
MarciochaKucharzydwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą
MarciochaKucharzypełen pozytywnych emocji dzień, należy się dobra sycąca zupka Zupa krem z cieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory i gotować przez ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę
MarciochaKucharzyTakie smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI: 200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone
MarciochaKucharzyOstatnia tegoroczna dostawa szparagów od Sadzików zużyta:D Szparagowa zupa krem ze smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę
MarciochaKucharzyDawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza). Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie(...)gdyż tak nam najlepiej smakuje. Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować. Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany. Osoby, które są na diecie powinny krem przygotowywać bez wywaru mięsnego i śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę masła lub oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy
Kuchcik gotujekoniec wakacji... trochę jesiennie Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI: 1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć
MarciochaKucharzysierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :D Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli SKŁADNIKI 1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg) 1 cebula 1 ziemniak 200ml śmietany pestki chilli sól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyzna Wydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki(...)minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli. Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami. Smacznego
MarciochaKucharzyDelikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów. Spróbujcie póki szparagi są z nami :) SKŁADNIKI 2 pęczki białych szparagów 2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy
Moje Kuchenne Rewelacje