mleka kokosowego · Kieliszek likieru kokosowego np.Malibu Krem kokosowy: · 250 ml śmietany kremówki · 150 g serka mascarpone · 100 g białej czekolady · 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)stopni przez 40-45 minut,do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Również odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo czekoladę. Uwaga: czekolada
Mania Gotowaniaczekoladowy: 250ml śmietanki 30% 1 czekolada deserowa 1 łyżeczka cukru pudru 0,5 opakowania serka mascarpone Składniki na mus śmietankowy: 250ml śmietanki 30% 1 biała czekolada 0,5 opakowania serka mascarpone Ponadto: amaretto maliny wiórki czekoladowe Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao(...)jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone (do ciemnej czekolady dodajemy dodatkowo cukier puder) i ubijamy na puszysty krem. Biszkopt należny nasączyć amaretto, na to wykładamy krem czekoladowy, maliny, a następnie
Słodki Zakątekpieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak szczególnie polecam! Nie zmienia on smaku, ani koloru- za to utrzymuje właściwą konsystencję bitej(...)typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona powoli gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder (wymieszany ze smietan fix’em) oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Możecie zdecydować się na tylko jeden kolor potworków( np. niebieski
Domowe Tortynastępnie wymieszać z malinami. Galaretkę z owocami odłożyć do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na wystudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki do całego zastygnięcia. Składniki krem: 500 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę (schłodzoną wcześniej przez minimum 12 godzin ) umieścić w misie miksera i ubijać do otrzymania gęstego kremu
Krakowskie smaki AniTRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady 375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa PRZYGOTOWANIE 1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie odsączony(...)plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać. Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę i połączyć składniki. Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do mascarpone. Całość delikatnie wymieszać. Krem mascarpone równomiernie wyłożyć na ostudzony biszkopt. 3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż
kolorowotorcikowosztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią(...)średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki. 5. Ułożyć z powrotem na papierze i za pomocą sitka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć
Kuchnia Prezydentowejbezą to ostatnio mój faworyt wśród przekładanych ciast. Czekoladowy biszkopt, krem z mascarpone i czekoladowa, chrupiąca beza, to mój przepis na idealne ciacho. Słodycz przełamana sporą porcją dżemu porzeczkowego sprawdza się w każdym cieście. Świetne na każdą okazję. Z kubkiem ulubionej kawy smakuje podwójnie dobrze:). Bardzo lubię ciasta przekładane serkiem mascarpone i bezowe , więc to ciasto, które łączy moje ulubione(...)kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka 200 g drobnego cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem 500 ml śmietanki 30/% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Poncz 0,5 szkl wody 2 łyżki wódki łyżka soku z cytryny Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Biszkopt : Białka ubić na sztywno
Pieguskowa Kuchniakrem na łyżeczce. Takie chwile są magiczne! Składniki: Spód (tortownica 18 cm): 300 g herbatników maślanych 150 g margaryny Palma spółki Bielmar Krem: 1 szklanka śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 300 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g białej czekolady Kilka kulek kokosowych Margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy. Herbatniki(...)czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Zdejmujemy z nad pary, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i wlewamy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy do środka tortownicy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górze torcika po zewnętrznej stronie układamy truskawki w całości, w środku wysypujemy resztę pokrojoną w kosteczkę. Całość
VioletoweKucharzenieziemniaczanej 250- 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 łyżki kakao fix do ubijania śmietany Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu do ponczowania biszkoptu (można dodać wiśniówki
Słodka Stronaczas mieszając drewnianą łyżką gotować aż powstanie gęsty krem.Zdjąć z ognia i wmieszać likier.Ostudzić przykrywając folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu. Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego 1 śmietan-fix (opcjonalnie,jakby krem miał za lekką konsystencję) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek
Anielskie wypiekiłyżki cukru pudru (należy dosłodzić do smaku, czasami sok z marakui może trafić się bez dodatku cukru) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 40-50g mlecznej lub gorzkiej czekolady Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 210C na funkcji góra – dół. 2. Ciasto(...)wyłożyć masę owocową, wyrównać, patrz FILM . Krem: 9. Do miski wlać śmietankę dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 10. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M) lub szprycy i na wierzchu ciasta wycisnąć krem, patrz FILM (krem można również
Mała CukierenkaProsty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki(...)Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami
Mała CukierenkaProsty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki(...)Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami
Mała Cukierenkamascarpone 3 listki żelatyny Cukrowe kwiatuszki do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy jak w przepisie na opakowaniu do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną kremówkę, łączymy z zimnym serkiem mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu, nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy z kremu rozetki do czekoladowych kieliszków, dekorujemy kwiatuszkami
Wanilia i Kardamonłyżek likieru czekoladowego albo kawowegoKrem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy(...)tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem.deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzaty