sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy i prawdziwy 1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut. W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj umyty szpinak, podlej(...)szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną. Kolejno całość zblenduj na gładki krem. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :Pporadzić sobie z doborem kolorów, faktur, niestandardowych dodatków. Siedząc przy przepięknie nakrytym stole mieliśmy także okazję do poznania ciekawych pomysłów na wielkanocne dekoracje stołu. Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Uczestnicy mogli "praktykować" w trzech różnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa kuchni Konrada Birka lub pod słodką opieką Krzysztofa(...)serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze bardzo inspirująco. Wróciłam z głową pełną pomysłów, które teraz z chęcią wykorzystuję oraz z równie inspirującymi
KUCHARNIABardzo lubię zupy.Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole.Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki.Danie jest idealne na chłodne dni.Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje(...)potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym
BaRepasDzień dobry! W weekend świętowaliśmy początek wiosny, miejmy nadzieję, że będzie coraz cieplej i wszystko się wkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu
Pora coś zjeśćdzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać(...)minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :PWszystkie moje ulubione potrawy najlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem
MarciochaKucharzyjest z warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Naleśniki: na ok. 10 sztuk na patelni(...)Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego, suchego garnka z grubym dnem (może być
bistro mamaosób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny. Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia. Składniki: 250 g serka mascarpone 2 dojrzałe banany 1 łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru garstka ciasteczek amarettini 2 łyżki soku(...)masę serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na puszystą masę. Miksować kilka minut, aż mascarpone wyraźnie zwiększy objętość. Krem podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, natomiest do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem naprzemiennie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekolady, z leciutko chrupiącą cieniutką skórką i cudownie wilgotnym i ciągnącym środkiem. Smak najlepszych brownie pamiętam z okresu, gdy przez jakiś czas byłam w Stanach Zjednoczonych. Od tamtej pory upiekłam wiele brownie, ale żadne z nich nie osiągnęło najwyższej noty. Aż do teraz! Mogę w końcu śmiało powiedzieć, że znalazłam najlepszy z najlepszych**. Dla nas absolutna rewelacja. Ma wszystko(...)skrytkę .... na brownie:) Ilość czekolady potrzebna do jego upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć, to na całego! Może posmarować brownie cieniutką warstwą kremu z solonego karmelu? Tak, to jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę
KUCHARNIAskrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku, które powstają w tempie błyskawicy. Kremowa rozkosz dla podniebienia w 30 minut. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy , zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie możliwe zmysły i rozkochała w sobie każdego, bez wyjątku. Tak smakowała nasza rozgrzewająca kolacja. Tak smakuje nasze(...)zimnej, bo i tak i tak jest niesamowita. Temperatura nie gra roli. I nagle na wskaźnik na termometrze za oknem spojrzymy łaskawszym okiem. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle
Wypisz WymalujWróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można w nich(...)czosnku1 porpuszka krojonych pomidorów (400g)1l bulionu warzywnego1 łyżka sosu sojowego1 liść laurowysól i pieprz do smakuoliwa do podsmażenia warzywpietruszka do posypaniaSposób przygotowania:Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu
W kuchni wieczoremWstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans do zamrażarki. **Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem. ***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta. Ten przepis bierze udział w konkursie Fotografuj , ogłoszonym na portalu Zblogowani.pl , w którym główną nagrodą jest aparat fotograficzny Olympus PEN E-PL8 . Ten wspaniały aparat(...)niezwykle pomocny w prowadzeniu moich blogów kulinarnych, które założyłam niedawno, a ponadto nie posiadam w tej chwili żadnego aparatu fotograficznego, ponieważ mój ostatni aparat kompaktowy, który do tej pory wiernie mi służył, zepsuł się, i serwis nie jest w stanie go naprawić. Lubię lekkie i kompaktowe aparaty, a Olympus PEN E-PL8 spełnia te wymogi, posiadając jednocześnie wiele funkcji ułatwiających
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodpieczony spód. Białka miksujemy na najniższych obrotach powoli dosypując cukier. Gdy piana się ubije dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy jeszcze raz przez chwilę. Bezę umieszczamy na kremie łyżką lub rękawem cukierniczym. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni. Studzimy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Po zrobieniu tej tarty cytrynowej zostanie nam 6 żółtek. Można je wykorzystać(...)Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureWitam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam
My Culinary Artchwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie biszkoptu genueńskiego macie już opanowane, pora na biszkopt czekoladowy – ciemny, mocno kakaowy. Szykujemy formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik — funkcja góra i dół, temperatura 170°C. Jajka ważymy (całe, w skorupkach) . Połowa(...)środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół. Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu – przyznam się bez bicia że używam go zawsze, gdy nie mam czasu na samodzielne gotowanie budyniu, czekanie na jego ostygnięcie, dodawanie masła i aromatów
Karo in the KitchenDzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci
pieprzny smaczek