pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20
Domowy Smak Jedzeniaprysznic Fa Almond Scent . Dlaczego on? Zwykły żel pod prysznic, ale o obłędnym zapachu! Nie mogłam się od niego oderwać. Następnie CC Cream Body Perfect marki Bielenda . Świetny krem, który wyrównuje koloryt skóry, maskuje małe niedoskonałości i nadaje wygląd lekko opalonej skóry. Z świecącymi drobinkami. Ja stosuję go na nogi i sprawdza się idealnie. Z kolei balsam do ciała Nivea(...)brwi Wibo . Idealna do podkreślenia brwi. Dłuuuugo się utrzymuje, świetnie się rozprowadza i co tu dużo pisać - jak dla mnie genialna. To tyle jeśli chodzi o kosmetyki. Pora na coś do poczytania. Tutaj mam dla Was ciekawą propozycję, mianowicie książka "Zawsze piękna, zawsze zdrowa" . Kupiona w Biedronce ;) Zawiera przepisy na domowe, naturalne kosmetyki oraz przepisy oczyszczające organizm. Gorąco
My simple kitchensuszarni. Smak mnie wtedy jakoś nie rzucił na kolana, ale zaintrygował na tyle, że robię ją u siebie co jakiś czas według swojej receptury. To świetny deser na zimową porę. Ja żegnam się nim ze słodyczami na kilka tygodni. Ważne jest to, by użyta śmietana nie była zbyt tłusta i była kwaśna. Deser najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu, wtedy czuć(...)Żółtka wymieszać z cukrem rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Nie napowietrzać . Chodzi tylko o wymieszanie żółtek. Do żółtek dolewać ciepłą śmietanę, miksując na najniższych obrotach do rozpuszczenia cukru. Krem przelać przez gęste sito do naczynia, z którego wygodnie będzie przelewać krem do kokilek. Krem przelać do kokilek do wysokości ok. 5 mm od górnych brzegów naczynka. Napełnione kokilki wstawić
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 200 ml oleju słonecznikowego 125 ml mleka 125 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki) 2
Domowy Smak Jedzeniafasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy(...)być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;) Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D I wszystko gotowe! Pora zajadać ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćkolczyków, których niestety nie mogę nosić niezależnie od tego z jakiego materiału są wykonane. Srebro jest dla mnie ponadczasowe, eleganckie i pasujące praktycznie do wszystkiego. Dość tego rozpisywania się, pora na przepis. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek(...)kokosową studzimy. Ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając. Biszkopt nasączamy, ja do tego ciasta nasączam go gorzką herbatą. Na biszkopt wykładamy krem kokosowy i wyrównujemy, po wierzchu polewamy całość czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego
Cynamonowe szczęścieKakaowe ciasto przełożone mlecznym kremem i polane czekoladą po prostu obłęd w smaku i prostota w wyglądzie. Składniki : Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2/3 szklanki cukru 350 gr masła(...)170oC przez 25 minut. Masa : Mleko wlewamy do garnka i dodajemy cukry. Zagotowujemy mieszając po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po trochu wystudzone mleko. Teraz pora na dodanie mleka w proszku, rada: mleko dodajemy po 1 szklance i wpierw mieszamy wyłączonym mikserem, dopiero po chwili go uruchamiamy unikniemy wtedy rozpylonego mleka w proszku w całej kuchni
Mechanik w kuchniskładniki na ciasto czekoladowe: 200 g mąki 300 g cukru 4 jajka 80 g kakao 200 ml mleka 160 ml oleju 1/2 łyżeczki sody 1 i
Domowy Smak JedzeniaPlacuszki walijskie z żurawiną podane z lemon curd i cukrem pudrem Słyszeliście kiedyś o takich placuszkach? Ja na nie natknęłam się stosunkowo dawno, trafiły na
More food, love and dreamsNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej(...)cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka(...)niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa w cieście, kawa
Mania Gotowaniaskładniki na biszkopty migdałowe: 5 łyżek zmielonych migdałów 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaBył to jeden z większych tortów jakie wykonywałam do tej pory. Ciasto było jednym z punktów uroczystości jaką jest Pasowanie na Pierwszoklasistę. Oprócz wytycznych jakie dostałam co do doboru smaków przeprowadziłam wywiad z dziećmi znajomych - okazało się, że ulubionymi smakami pociech są: miejsce 1: bananowy, miejsce 2: truskawkowy miejsce 3: czekoladowy Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się(...)minut do tzw. suchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem
kawawszklancePysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak(...)drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili. Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Zupę posypujemy cząstkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata