krem z pora - 2446 przepisów (strona:106/164)

tort z ananasem 231

składniki na biszkopt: (jeden blat biszkoptu, pieczemy trzy takie) 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 17 g mąki ziemniaczanej 65 g cukru 2 jajka (białka oddzielone

Domowy Smak Jedzenia
ciasto Michałek 1007

składniki na ciasto: 260 g mąki 6 jajek 180 g cukru 100 g masła 3 łyżki kakao 120 ml wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 441

  składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku. 2467

wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.   W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka(...)wyłóż równomiernie na górę ciasta.   Schłódź w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia!   Orzechowiec   Orzechowiec to moje ulubione ciasto o tej porze roku, zwłaszcza kiedy na działce u dziadków obrodzi orzech włoski (link) . Często przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy

kuron.com.pl
Tort pistacjowo-kokosowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 200

już pewnie, że zieleń to jeden z naszych ulubionych kolorów na talerzu, nawet w słodkościach! Dlatego pistacje spośród wszystkich orzechów najbardziej przypadły nam do gustu wizualnie 😊 Smakowo do tej pory bywało różnie, jednak odkąd spróbowałyśmy surowych i niesolonych pistacji orzechy te wskoczyły na podium ulubionych tego typu przekąsek. Aby podkreślić ich wspaniały smak i jakość, stworzyłyśmy tort, który kolorem(...)jajka -150g ksylitolu -100 ml oleju -200g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku -2 łyżki soku z cytryny Kokosowy krem -400g twarogu bez laktozy -400g jogurtu naturalnego bez laktozy -ksylitol/erytrytol -4-5 łyżek mąki kokosowej Pistacjowo-kokosowe pralinki -150g pistacji niesolonych i surowych ( pistacje.pl ) -70g wiórków

Candy Pandas
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 230

dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy(...)Bulion odcedzamy, soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem ok 15 min, soczewica powinna się rozgotować, dodajemy upieczoną i obraną paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką  5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni

Słodki Kompromis
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 180

Dwa razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie

pieprzny smaczek
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 224

Wiśniowe torty to już tradycja w mojej rodzinie :) muszę powiedzieć, że wszyscy je bardzo lubią, a ich atutem jest to, że można je zrobić o każdej porze roku, bo zwykle mamy słoje z wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black(...)tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką: 1 duży słoik wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa lub cytrynowa 2 łyżeczki

Smakowy Raj
miodownik z masą kajmakową 482

składniki na ciasto: 520 g mąki 250 g cukru 160 g masła 3 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki sody wykonanie: Mąkę

Domowy Smak Jedzenia
pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców 214

składniki na ciasto biszkoptowe: 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: cukier puder do

Domowy Smak Jedzenia
Mufinki z niespodzianką 190

mnie jeszcze ostatnie jeżyny na krzakach, więc pora na coś słodkiego :) Będą to pyszne muffinki z niespodzianką :) Składniki: - 100 g kremowego serka naturalnego - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki mleka - 250 g mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 100 g cukru - 80 ml oleju - 200 g jogurtu naturalnego - 50 g śmietany(...)śmietanę oraz jajko. Do sypkich składników wlewamy mokre składniki i wszystko razem łączymy, do uzyskania jednolitej masy. Do każdej foremki na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, na to łyżeczka kremu serowego, następnie jeżyna. Całość przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut. Wierzch możemy udekorować ubitą śmietaną kremówką i owocami

Zainspirowana w kuchni
Przepisy na ulubione zupy 344

zimą sięgajcie po mrożonki. Gdy jest zimno powinniśmy spożywać duże ilość zup, gdyż doskonale rozgrzewają organizm i zapobiegają przeziębieniom. Zupa to smaczne i pożywne danie, doskonałe o każdej porze roku, a w dodatku niedrogie. Zupa odpowiednio przygotowana może zastąpić dwudaniowy posiłek. Na składniki do zupy np. pomidorowej, czy ogórkowej wydamy nie więcej niż ok. 7-8 zł. Zupy(...)najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem i rosół z makaronem, choć ostatnio coraz bardziej popularne są też zupy kremy. Najlepsze zupy to takie, które powstają z naturalnych składników. Do wywaru powinno się używać mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego, oraz świeże warzywa, które zimą można zastąpić mrożonymi warzywami . Poniżej, oprócz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cafe Furkot | Warszawa 190

wybrałam swoje ulubione, jak np. kaczka, która była idealnie doprawiona i rozpływająca się w ustach czy pasty do pieczywa – bakłażanowa, paprykowa oraz hummus. Jako pierwsze danie zaserwowano nam krem warzywny z makaronem i mleczkiem kokosowym – nietypowe połączenie, które mi smakowało. Ciekawym doświadczeniem również były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami(...)Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego. Widać, że szef kuchni nie ma oporów przed eksperymentowaniem i łączeniem nowych smaków. Jeżeli będziecie w pobliżu ulicy Chłodniej w porze lunchowej, zajrzyjcie koniecznie do Furkota, otrzymacie naprawdę sporo dobrego za niewielką cenę. Poniżej znajdziecie zdjęcia dań serwowanych w restauracji. Artykuł Cafe Furkot | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Zupa z selera naciowego i batatów 210

Bardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam! składniki 25 g masła lub oliwy 5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry  300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)bulionu  sól i świeżo zmielony czarny pieprz grzanki jogurt grecki  pokrojona w paski bazylia przygotowanie Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować

Stare Gary
Zupa pieczarkowa 222

selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 0,5 szkl śmietany kremówki 1 spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska   pieprz czarny  Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić(...)miękkości ziemniaków. Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy

Ala piecze i gotuje