,,Prawdziwa rozkosz orzechowo- dyniowa” 154Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę(...)cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy. Składniki na masę mascarpne: Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę przekładamy na masę orzechową. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany
Podróż w kulinaria
Malinowa rozkosz bez pieczenia 11092Malinowa rozkosz bez pieczenia, czyli pyszne ciasto w kilka minut ;) Malinowa rozkosz bez pieczenia – Składniki: ok. 120g herbatników 400g malin mrożonych 100ml syropu malinowego 1
Kulinarne Przeboje
Pyszny deser Tiramisu 526serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao/ wiórki kokosowe/ czekolada do dekoracji 1/2 szklanki wody Poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto (albo innego alkoholu) 90 g cukru Przygotowanie: Poncz do biszkoptów: biszkopty należy namoczyć we wcześniej zagotowanej z cukrem kawie z alkoholem. Trzeba uważać, żeby za bardzo nie nasiąkły i nie zaczęły się rozpadać. Krem: Cukier wraz(...)należy powoli dolewać chłodny syrop, cały czas miksując. Na końcu delikatnie połączyć jajka z serkiem mascarpone. Chodzi o to, aby masa nie straciła za dużo powietrza i była lekka. Układanie: na spód naczynia (najlepiej przezroczystego) kładziemy warstwę namoczonych biszkoptów. Na to nakładamy warstwę kremu. Powtarzamy układanie, aż do wyłożenia wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który następnie posypujemy kakao
Gotuję Testuję
Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 150Rozpływające się w ustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy(...)lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce
Gotowanie i blogowanie
Szybki deser z jagodami i czekoladą 291będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę(...)biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki z mascarpone i całość posypana tartą czekoladą. Smacznego
Plate of Joy
Torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami 210Letni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na formę 18 cm: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej typ ok. 750) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju rzepakowego(...)proszkiem do pieczenia. Przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy biszkopt przez 30 min. Masa: Opakowanie mascarpone 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej + erytrol/ksylitol 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Miksujemy z mascarpone. Biszkopt dzielimy na pół, rozsmarowujemy 3/4 masy na dolnej części i przykrywamy
Czarnawisienka
Ciasto Serowy Okruszek / Cheesecake Crumb Cake 271herbaty lub soku brzoskwiniowego na sernik: 500 g sera zmielonego trzykrotnie, duża szczypta wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 250 g mascarpone, 3 duże jajka, 60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%), szklanka cukru, 2 łyżki mąki na krem budyniowy czekoladowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki mleka(...)budyń folią, dotykając jego wierzchu, by nie stworzył się kożuch). Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą lub sokiem (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu). Na biszkopt wyłożyć krem. Na krem pokruszyć warstwę serową, wciskając ją delikatnie w krem, a między okruchy serowe wcisnąć kawałeczki brzoskwiń z puszki. Dodatkowo na wierzch pokruszyć ścięty wierzch biszkoptu. Przygotować polewę: w gorącej śmietance lub mleku rozpuścić
Lekcje w kuchni
Ciasto kakaowe z cukinią i kremem mascarpone 219było rozmieszać żelatynę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą żelatynę do kremu i dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – ciasto przekroić na pół. Na spodnią część ciasta położyć
Kuchnia Pokoleń
Tort z malinami 235krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone(...)powstanie nam korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu. Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy tort wstążką. Wstawiamy na minimum 5 godzin
cucinare
Tort z malinami 221krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone(...)powstanie nam korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu. Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy tort wstążką. Wstawiamy na minimum 5 godzin
cucinare
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 190Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Alergeny Alergeny jajka , mąka Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się(...)budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. [/hide] Artykuł Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU KRAINY LODU DLA DZIEWCZYNKI - INSPIRACJA 213Tort z Elsą. Puszysty, błękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf
Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowa chmurka 415masła Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze(...)lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. I tak jak wspominałam na początku najlepiej zostawić ją do wystygnięcia na całą noc w piekarniku. Na koniec krem. Należy przygotować go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu. Uwaga: niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - może doprowadzić
Świat Ciasta
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 223przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe(...)temperaturze 180 stopni przez 20 minu t. Redukujemy zmieszany z cukrem sok z pomarańczy. Dodajemy do soku serek mascarpone i drobno pokrojone skórki pomarańczy. Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem
SzczyptaSmaQ