sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo(...)noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać). 8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy, mieszamy (radzę
Mała CukierenkaMożna podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze lub ręcznie. Wsypałam mąkę do miski. Rozmieszałam ją z cukrem(...)wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone i parę kropli aromatu waniliowego. Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego
potrawyregionalnełyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru barwnik błękitny i różowy aromat śmietankowy szczypta soli Na masę: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Na krem maślany: 600 g masła 82/83% 600 g cukru pudru sok z połowy cytryny Na poncz: 300 ml wody sok z połowy cytryny(...)barwnik. Każdy z biszkoptów przeciąć na pół, tak abyśmy mogli otrzymać 4 placki. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i ją ostudzić. W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier miksować aż krem zrobi się gęsty (6-7 minut), a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. W pół litra wrzątku rozpuścić dwie galaretki, kiedy przestygną dodać mrożone maliny
Krylowa Kuchnialodami :) Składniki: Na formę o śr 24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 1 laska wanilii Dodatkowo: ok 10 dużych dojrzałych truskawek żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)kremem nutella. Wyrabiamy mikserem, a następnie wylepiamy spód i boki naszej formy. Wstawiamy do lodówki. 2. Gdy spód chłodzi się w lodówce przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Mieszamy do połączenia dodając w międzyczasie ziarenka z rozciętej laski wanilii oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną białą czekoladę. Przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód
Kuchnia w czekoladzieokiełznać i czasem wychodzą ;) Składniki: Beza: 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dosypując po trochu(...)godziny. Krem Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać 1-2 łyżki cukru pudru - ja nie dodaję, bo według mnie beza jest wystarczająco słodka). Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Bezę dekorujemy kremem bezpośrednio przed podaniem. Ozdabiamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami, pistacjami z grubsza posiekanymi i golden syrupem lub miodem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!25cm Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru (250ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa(...)Upieczony biszkopt delikatnie wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy do przestudzenia, a następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut
Kuchnia w czekoladziekawy nie piją powinni być bardzo zadowoleni, bo tort jest wyśmienity. Tort jest wilgotny i bardzo ważne jest, aby ponczu do nasączenia nie żałować! Krem jest banalny, bo składa się z bitej śmietany i serka mascarpone. Między warstwy tortu dla wzbogacenia jego smaku dodałam maliny i dżem z czarnej porzeczki w innej wersji użyłam dżemu malinowego, który również świetnie pasował(...)minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 dużych jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % 500 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią Do nasączenia 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto
SprawdzonaKuchnia.plCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)szef kuchni Kamis. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka
Moja pasja smakuCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)szef kuchni Kamis. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka
Moja pasja smakujest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej(...)równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier
moj przepis naserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą. Nasączenie
moj przepis napieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g(...)budyń, mąkę, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. --> Wystudzony krem cytrynowy miksujemy mikserem, następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone
Marta Gotujebukiet (instrukcję znajdziecie też na filmik u na Youtube). Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków(...)ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto
Ciastkozercypokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych(...)stopni wyższa). Bezy zostawiamy w piekarniku na kilka godzin lub najlepiej całą noc. Możemy je przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Krem (w dniu podania): Zaczynamy od przygotowania mocnej kawy – najlepiej espresso – jego jakość będzie determinowała smak bezy. Ja użyłam do jego przygotowania kawiarki . Kawę całkowicie studzimy. W tym czasie
Poezja smakumiękkiego masła 150 g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ADWOKATOWY: 250 ml. adwokata (przepis na domowy adwokat znajdziecie tutaj: krem adwokatowy ) 250 g. serka mascarpone 150 ml. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 op. śmietan-fix [9g.] DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki pół tabliczki gorzkiej czekolady DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa sypana(...)gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM ADWOKATOWY: Cukier puder łączymy ze śmietan fix’em. Do adwokata dodajemy serek mascarpone- rozdrabniamy łyżką, następnie mieszamy mikserem do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy powoli śmietanę, następnie cukier puder ze śmietan-fix’em. Miksujemy
Domowe Torty