krem z dyni - 2019 przepisów (strona:108/135)

Restaurant Week 164

selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie(...)cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się

Kucharzyca
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 142

dostajemy czekadełko, czyli masło z palonym porem w towarzystwie pachnących domowych chlebów. Zapowiada się pysznie! Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym(...)deser zawsze jest w żołądku dodatkowe miejsce to spróbowałyśmy jeszcze pysznego torciku Marcinek z jeżynami i obłędnymi lodami waniliowo-makowymi (21 zł), a także zdekonstruowanej wuzetki z kremem mascarpone i suszoną śliwką (21 zł). Wszystkie dania nie dość, że są przepyszne, to są przepięknie podane. Prostota dekoracji jest tutaj kluczem do sukcesu. Szef kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z soczewicy 160

zastałam wielu składników na jakąkolwiek znaną mi tradycyjną polską zupę. Zaczęłam więc szperać po szafkach i znalazłam soczewicę czerwoną J I tak zupełnie spontanicznie powstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J   300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka(...)gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać jogurt naturalny. Ps. Dla dzieci przygotowuję tę zupę w wersji delikatniejszej, z mniejszą ilością przypraw

Calzonella.com
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 157

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już

Korniszonki
Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy 182

zamknąć się w domowym budżecie, więc postanowiłam do końca miesiąca wykorzystywać to co mam. Mam niezliczone ilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji(...)soczewicę, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Zupa jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Smacznego! Ps. Jeżeli wolicie zupy kremy, to przed dodaniem soczewicy można wszystko zblendować i w takim kremie ugotować soczewicę. Pamiętajcie jednak, że kremy szybciej się trawi

greenscarf
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 183

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami.  ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM Składniki na glazurowaną miodem marchewkę: - 1-2 spore marchewki - 2-3 łyżki miodu - 50 gram masła - pieprz - sól Przygotowanie glazurowanych miodem marchewek: Marchew obieramy, myjemy(...)gładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pappardelle z kurczakiem o nucie truflowej w sosie dyniowym (ekskluzywne danie w 15 minut) 171

Przepis autorski (mój). Czy można zjeść pyszny obiad przygotowany w zaledwie 15 minut? Oczywiście, że tak i przyznam, że nawet w wersji nieco luksusowej, czyli z

Di gotuje
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 136

się odczucia głodu. Co w takim razie jeść na drugie śniadanie? No cóż, najlepiej by było, gdyby drugie śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem, np. kanapka z wędliną i warzywami, zupa-krem z grzankami, tortilla z kawałkiem piersi z kurczaka i dużą porcją surówki... Wymieniać można długo. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść taki posiłek albo po prostu(...)produkty bogate w węglowodany złożone i błonnik, a więc pieczywo i makarony razowe, płatki i otręby owsiane, warzywa (najlepiej w postaci surowej), orzechy, migdały oraz wszelkiego rodzaju pestki (np. dyni, słonecznika), wartościowe są także rośliny strączkowe - zarówno ich nasiona, jak i kiełki. Ważne są także owoce, z tym że o jednym musimy pamiętać - owoce, choć niezwykle zdrowe - są jednak bogatym

Z notatnika dietetyka
Krem Brokułowo-Kalafiorowy z pieczonymi ziemniaczkami 119

Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! 1 mały brokuł Pół średniego kalafiora

Andzia Pichci
Domowa skórka pomarańczowa 166

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa

Korniszonki
Sylwester 2017 272

wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorką(...)wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem

Moja smaczna kuchnia
Przepisy z cukinią w roli głównej 217

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek(...)kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl Zupa krem z cukinii Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju

Tradycyjna Kuchnia
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 200

chłodne dni należy się porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ    na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki(...)zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody lub wywaru, dopraw do smaku i DELEKTUJ SIĘ> Ja podałam posypaną koperkiem i z łyżką oleju z pestek dyni. SZOK< JAKIE SMACZNE!!! CMOK

Pasje Jolki
Faszerowane patisony 233

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nabiał jeść czy unikać? 171

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!