Święta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z
Mała CukierenkaLubię spełniać marzenia kulinarne mojego Męża :)Szczególnie takie smaczne i słodkie ;)Dużo orzechów i czekolady... Sama słodycz.A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego
Lawendowe NieboCiasto które nie tylko doskonale wygląda ale też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej. W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)jednym żółtku, na koniec przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy
Słodka Kraina WypiekówPiec 45 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykryć folią, aby się nie przypiekło. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, posmarować Cieciorellą (kremem z ciecierzycy z orzechami). Cieciorella: 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego
moj przepis naPiec 45 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykryć folią, aby się nie przypiekło. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, posmarować Cieciorellą (kremem z ciecierzycy z orzechami). Cieciorella: 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego
moj przepis naPiec 45 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykryć folią, aby się nie przypiekło. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, posmarować Cieciorellą (kremem z ciecierzycy z orzechami). Cieciorella: 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego
moj przepis nawielbicieli napoleonek i innych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej(...)kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść
SMYKWKUCHNI12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki orzechów włoskich Dodatkowo: Ozdoby zrobione z masy(...)kruszymy. Krem jaglany: W rondelku z nieprzywierającym dnem gotujemy 450ml wody z dodatkiem szczypty soli. Na wrzącą wrzucamy opłukaną pod zimną wodą kaszę jaglaną. Gotujemy często mieszając przez ok 7 minut, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną
Kuchnia w czekoladziegotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym owczym serem urda, odrobiną całych orzechów oraz pudrem orzechowym z kminkiem i kolendrą. Podałam z winem Purynska Perlicka (2016) – rewelacyjny, świeży musiak; kupaż Muller Thurgau i Muskat Moravsky
Kate's KitchenCiasto Prince Polo to smaczny przekładaniec, na który składa się biszkopt kakaowy z budyniową masą czekoladową oraz bakaliową wkładką. To właśnie we wkładce znajdują się pokruszone
Smaki Na Talerzulepiej z mieleniem, a ja również wolę rzadszą konsystencję pasty. Do tahini możecie dodać oliwę o łagodnym smaku (np. Monini Delicato) lub też olej, np. olej sezamowy czy inny orzechowy, olej z pestek winogron. Opcjonalnie możesz dodać do tahini szczyptę soli, ja jednak tego nie robię. Sezam łuskany (po lewej) oraz sezam niełuskany (po prawej) Do czego wykorzystać pastę(...)natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. Jako dodatek do ciast
Chilli Czosnek i Oliwapoczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe. Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Serniki gotowane , Wykorzystanie białek Tagged: kajmak , orzechy włoskie , twaróg
https:KKuchniaMniamMigdałowe ze śliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus(...)jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek
Kuchnia Danusi