mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta kora orzechowa. Ciasto: 8 białek szczypta soli 12 dkg cukru pudru 3 żółtka 10 dkg bardzo drobno krojonych orzechów włoskich 10 dkg wiórek kokosowych 7 dkg rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: duża puszka brzoskwiń (820 gr wraz z syropem) 2 galaretki(...)budyniu waniliowego w proszku 500 ml wody 200 ml soku z brzoskwiń 10 dkg cukru Poncz do nasączenia: 100 ml soku z brzoskwiń 50 ml wódki Jak przygotować ciasto orzechowo-kokosowe z masą budyniową . Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Zółtka już w trakcie oddzielania od białek przełożyć do dwóch osobnych miseczek, tak aby w jednej były trzy żółtka w drugiej
mecooksRurki półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki
Ala piecze i gotujewanilią 100 gram płatków migdałowych 100 ml mleka Masa z kwaśniej śmietany: 400 ml śmietany 18 % 5 łyżek cukru pudru 130 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych Krem kawowy: 1/2 słoiczka kremu mlecznego Dulce De Leche 50 gram białej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku Wykonanie: Ciasto: Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek(...)proszku i mieszamy do połączenia. Składanie ciasta: Pierwszy z trzech fragmentów ciasta kładziemy na dno keksówki, na jego środku łyżką wykładamy 1/3 kremu kawowego - formujemy wąski, 2 cm pasek kremu. Wykładamy na całej powierzchni 1/3 masy orzechowo - śmietanowej. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, czynności powtarzamy, przykrywamy trzecim blatem, ponownie smarujemy środek pozostałym kremem i wykładamy resztę masy
Kronika Piekarnikadoskonale rozgrzewa od środka i zapewnia uczucie sytości. Do tego, jak większość zup kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry w proszku(...)minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy udekorowaną orzeszkami ziemnymi, plasterkami chili i listkami świeżej kolendry, skrapiamy sokiem z limonki
Smakowity Blog Kulinarnyktórym pokazuję jak zrobić to ciasto. Zapraszam Was też na mój kanał na Youtube :) SKŁADNIKI blaszka około 24x35cm MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA -200g masła -1 szklanka mleka w proszku pełnego -300g kremu czekoladowego np nutella -1 łyżka ciemnego kakao -1,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych, laskowych lub włoskich MASA MLECZNA -250ml mleka(...)deserowej -pół łyżki ciemnego kakao -25g masła -4 łyżki mleka DODATKOWO -około 400g herbatników -orzechy do posypania *opcjonalnie Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów. Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukakao też ma sporo właściwości. Składniki na około 12 sztuk: ps. Jak widać zaopatruję się z normalnych sklepach. spód: 200 g daktyli 50 g dowolnego masła orzechowego 20 g kakao szczypta soli krem: 150 g gorzkiej czekolady 50 ml dowolnego mleka roślinnego Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej, przegotowanej wodzie, 10 minut będzie wystarczająco, odsącz. Zblenduj na gładką masę namoczone(...)daktyle, masło orzechowe, kakao i szczyptę soli. Potrzebna Ci będzie silikonowa forma, taka się najlepiej sprawdzi, od biedy możesz użyć zwykłej formy do muffinek i wyłożyć „dziurki” na babeczki papilotkami i dopiero tak pakować masę. Jedna porcja to łyżka stołowa, zrób kulkę, uformuj w środku odpowiednie zagłębienie na krem. Składniki na „krem” rozpuść w kąpieli wodnej
greenscarfłyżka oleju kokosowego Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle odciskamy z wody i blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy pastę orzechową oraz kakao i blendujemy do połączenia składników. Odkładamy około 25 szt. orzechów laskowych, a pozostałe drobno siekamy. Z powstałej masy daktylowej, zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy
Kuchnia MagdaLenyłyżka oleju kokosowego Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle odciskamy z wody i blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy pastę orzechową oraz kakao i blendujemy do połączenia składników. Odkładamy około 25 szt. orzechów laskowych, a pozostałe drobno siekamy. Z powstałej masy daktylowej, zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy
Kuchnia MagdaLeny~kokosowy* krem z karobem i bananem w słoiku po domowym maśle z nerkowców~ W szafce znalazłam jeszcze jeden "pusty" słoiczek :D W sumie...to myślałam, że
breakfast of dreamsroku mogę zbierać już plony, bardzo liczę na obfite w rabarbar przyszłe sezony. Spójrz również na inne rolady na blogu: Rolada tiramisu Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z budyniem Rolada z masą z mleka w proszku Rolada biszkoptowa - składniki: Ciasto: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MamaOskarkadociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki. Masa daktylowa: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy. Masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym. Polewa: Czekoladę
Kuchnia MagdaLenydociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki. Masa daktylowa: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy. Masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym. Polewa: Czekoladę
Kuchnia MagdaLenycukru. Jest całkowicie wegański i bardzo odżywczy. Jakie desery z dodatkiem pistacjowego kremu przygotujesz we własnej kuchni? Oto kilka propozycji: tradycyjne eklerki francuskie z kremem pistacjowym, rolada biszkoptowa z pistacjowym wypełnieniem, domowe lody pistacjowe na bazie śmietanki kremówki, pączki i babeczki z nadzieniem pistacjowym. Krem pistacjowy – świetny sposób na urozmaicenie codziennych śniadań Pistacje są zdrowym dodatkiem do diety, dlatego(...)apetyczny krem pistacjowy, ale również szeroki wybór innych produktów, które urozmaicą Twoje menu. Jak przygotować krem pistacjowy w domu? To proste! Krem pistacjowy można kupić już nie tylko w delikatesach, czy sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Ceny są dość zróżnicowane i uzależnione między innymi od kraju pochodzenia produktu. Często idą w parze z jakością, dlatego najdroższe będą kremy o najkorzystniejszym
Słodkie okruszkiboju kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów. Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak. Podobnie do Baileys(...)likier Carolans – tam mamy mieszankę kilku rodzajów whiskey z dodatkiem innych alkoholi, śmietanki i irlandzkiego miodu. Nawet Kerrygold, firma którą możecie znać ze sprzedawanego u nas masła, ma swój krem irlandzki. Jego skład to najlepsza śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel
Karo in the Kitchensumie nie wyszło tak źle. Deser z bananem i jogurtem skyr, przepis na 3 niewielkie szklanki: Składniki: 250 g gęstego jogurtu skyr 150 g słodkiego kremu ( u mnie słonecznikowy do kanapek, pasować będzie krem pistacjowy, migdałowy czy nutella) 40 g gorzkiej czekolady 6 herbatników maślanych 2 łyżki dowolnych mielonych orzechów 2 małe lub 1 duży banan Wykonanie: Czekoladę roztapiamy. Banana(...)Herbatniki połamałam, pokruszyłam na piasek i połączyłam z orzechami. Jogurt wymieszałam z kremem kanapkowym. Przygotowałam 3 szklanki. Na dnie każdej wysypałam po 2 łyżki mieszanki orzechowo – herbatnikowej. Następnie nałożyłam po 2 łyżki kremu. Przykryłam warstwą bananów, również na brzegach szklanek. Banany polałam rozpuszczoną czekoladą. Warstwy powtarzałam do momentu wyczerpania składników. Moje 3 szklanki były wypełnione po brzegi, więc myślę
Relaxtime