które mam zamiar upiec ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym Składniki. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sernik: 50 dkg sera(...)delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać do formy wielkości 25 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopnich Celsjusza. Masa. Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać mascarpone a następnie krem z kasztanów, cukier puder i sok z cytryny. Ubijać chwilę aż masa zgęstnieje. Złożenie ciasta. Biszkopt przekroić wzdłuż, na dwie połowy. Pierwszą połowę posmarować połową kremu kasztanowego
mecooksczasie, kiedy odbywaliśmy kwarantannę, przyjęcie urodzinowe było więc skromne i kameralne, a tort przygotowałam ze składników, które miałam w domu. To wilgotne ciasto czekoladowe przełożone niezawodnym kremem ze śmietany i mascarpone wzbogaconym o pokruszone ciasteczka Oreo. Całość świetnie się komponuje, dobrze smakuje i chyba całkiem nieźle wygląda;) Składniki: Ciasto (tortownica 20 cm) 300 g mąki pszennej 50 g gorzkiego(...)cukier, zaczynamy ubijanie, najpierw na wolnych obrotach, następnie na nieco szybszych. Obserwujemy jak krem gęstnieje. Do ubitego kremu dodajemy ciasteczka pokrojone w kawałki (niezbyt drobne) i delikatnie mieszamy. Kremem przekładamy przygotowane ciasto. Ciasto schładzamy. Dekoracja: Ubijamy 125 ml śmietany z 2 łyżkami mascarpone i 1 łyżką cukru. Do kremu dodajemy barwnik w żelu (u mnie mieszanina niebieskiego
Smakowity Blog Kulinarnymomentu, aż nektar bananowy zmieni się w gęsty krem. Ciasto może być przygotowane z dodatkiem kakaowych herbatników zamiast jasnych. Bananowiec zawiera również dodatek galaretki. Najlepiej sprawdzi się tu cytrynowa, ale powinna sprawdzić się też inna kwaskowa galaretka, na przykład pomarańczowa albo agrestowa. Ciasto bananowe jest wykończone kremem z mascarpone i bitej śmietany. Taki krem jest bardzo gęsty, dlatego należy nakładać(...)Ubić śmietankę, gdy będzie prawie sztywna dodać serek mascarpone, wanilię i cukier puder do smaku. Małymi porcjami nakładać krem na galaretką - krem jest sztywny i dość trudno rozprowadza się na galaretce, dlatego najłatwiej to robić delikatnie, małą łyżeczką. Można też wycisnąć krem ze szprycy / rękawa cukierniczego. Posypać wierzch ciasta startą czekoladą, uprażonymi migdałami i wiórkami. Schłodzić. Chcesz być
Lekcje w kuchniproszku do pieczenia, cynamon cejloński (1-2 łyżeczki), szczypta sproszkowanej wanilii, garść rodzynek niesiarkowanych, garść orzechów włoskich, wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego. Krem 200g serka mascarpone, 1/3 dojrzałego banana, 1/2 łyżeczki agaru (plus około 50ml wody). Sposób przygotowania Ciasto Najpierw ścieramy marchewki na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy jabłko i ścieramy(...)jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 55-60 minut. Krem Ser mascarpone blendujemy razem z bananem. Później w małym garnuszku podgrzewamy około 50ml wody i dodajemy agar. Mieszamy i podgrzewamy aż agar się rozpuści. Następnie dodajemy wodę z agarem do zblendowanego
Natka Pietruszkiweekend czas zacząć! za oknem spadające liście, słońce a w domu muzyka w tle, radość, kawa i pyszny, kremowy deser! Tiramisu, włoski deser to biszkopty nasączone kawą, przełożone kremem z mascarpone, cukru i żółtek posypany na wierzchu kakao lub czekoladą. Taki deser chodził za mną od tej wiosny, jakoś zawsze przegrywał z innymi słodkościami. To w weekend wreszcie przyszedł(...)wrzątku + 3 spore łyżeczki kawy rozpuszczalnej, espresso + 1 łyżeczka amaretto ciemne prawdziwe kakao do posypania wierzchu Przygotowanie: Żółtka ucieram z cukrem na jasny puszysty krem. Delikatnie wmieszam w masę serek mascarpone, jeden po drugim. Mieszam mikserem do połączenia. Przygotowuję kawę. We wrzątku rozpuszczam kawę, mieszam, dodaję amaretto i odstawiam do wystudzenia. Blaszkę wykładam folią spożywczą, układam równo w dwóch rzędach
Zasmakuj Kuchnitemperaturze pokojowej – 35 ml mleka w temperaturze pokojowej – 1/2 łyżeczki soli – 2 łyżki cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany(...)koniec (ten wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół). Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką
Pociąg Do Kuchnibiałej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej) Nadzienie (opcjonalnie): marmolada różana Przygotowanie: Jajka, żółtko, cukier i wodę różaną ubijamy na gęstą, jasną pianę. Masło(...)najpierw papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 16-18 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki
Mania Gotowaniabiałek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajmakowej 0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc. Krem: Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym
Ala piecze i gotujetalerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Na wyłożonej folią aluminiową formie do pieczenia układamy herbatniki Na herbatnikach układamy warstwę masy kajmakowej(...)śmietankę i ubijamy na sztywno w trakcie ubijania dodajemy cukier puder a pod koniec serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy . Na ostatniej warstwie herbatników kładziemy krem z mascarpone , dokładnie rozprowadzamy i posypujemy czekoladą startą na tarce o małych oczkach
Smakowite DaniaKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700, lub 100g typ750) - 15g kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady
Smaczne Zdrowekremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości skórki pomarańczowej. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością! Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone(...)zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem). Składniki na krem pomarańczowy: 240 ml śmietanki 36%, schłodzonej 120 g serka mascarpone, schłodzonego 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 50 – 60 g cukru
Słodki PomysłMurzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g cukru(...)mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 -3 łyżeczki ciemnego dżemu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Krem 250 g serka mascarpone 500 g śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo 3 różne galaretki Polewa czekoladowa 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki kakao kilka łyżek mleka Galaretki rozpuścić ,każdą
gotuj ze mnątaki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu. Smacznego
Ostra na Słodkomasła, 1-2 łyżki masła orzechowego (na przykład migdałowego), Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 2 łyżki kakao (lub mniej, jeśli w cieście/ ciastkach było już kakao), opcjonalnie garść wiórków kokosowych 2 galaretki truskawkowe (w opakowaniach po 70g), ok. szklanki pokrojonych truskawek krem z nutellą: 200-250 g mascarpone, 75 g czekolady (najlepiej gorzkiej, bo sama nutella jest słodka, ale może(...)więcej mleka, dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek lub kokosu). Wyłożyć na spód tortownicy, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody niż zaleca opakowanie), tężejącą wylać na truskawki i spód. Schłodzić do całkowitego stężenia. Przygotować krem z Nutellą: krótko zmiksować mascarpone. Dodać Nutellę, zmiksować. Stopniowo dodawać
Lekcje w kuchniCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim
Bullio