Ciasto bez pieczenia z mocno czekoladową nutą i z bitą śmietaną na wierzchu.Polecam serdecznie to ciasto bez pieczenia bo znika z talerzyka bardzo szybko :). SKŁADNIKI 350g herbatników kakaowych 800 ml mleka 150g cukru 250g masła 2 budynie czekoladowe 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE Budynie w proszku rozpuszczamy w 400 ml mleka.Pozostałe mleko zagotować wlać mleko(...)porcjami dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do połączenia składników. Blachę kwadratową lub prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników .Układamy naprzemiennie warstwy aż do wyczerpania kremu.Ostatnia warstwa musi być złożona z herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki na min.3 godziny.teraz przygotujemy bitą śmietankę.Wyjmujemy
Mała w garnku mieszawarzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora(...)Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Fit ciasto kokosowe z owocami Ciasto czekoladowe z dynią PODWIECZOREK, KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami
Passions hobbies lifecukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min. Krem: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła sok z cytryny Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń(...)Masa jabłkowa: 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu 1 galaretka o dowolnym smaku Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa
Niespełnione zdolności kulinarneciepło, lub na zimno. Polewany sokiem koniecznie wiśniowym (to waniliowy), albo dekorowany kleksem ubitej śmietanki (czekoladowy). Kto nie zna kolorowych torebeczek zawierajacych coraz bardziej wymyślne smaki? Dawniej tylko czekoladowy, waniliowy, albo śmietankowy i może truskawkowy, malinowy lub wiśniowy. Teraz dostępny w każdym kolorze tęczy i każdym smaku. Bananowy, toffi, karmelowy i krówkowy, z biała czekolada, a także biszkoptowy, żelkowy(...)kaszy jaglanej. Niektóre znam, inne widziałam tylko w Iternecie: w ofercie supermarketów, lub opisane na blogach. Jednak muszę przyznać, że nigdy nie pokusiłam się o zrobienie owego kremu w domu. Takiego prawdziwego, luksusowego, słodkiego i pachnacego. I był to bład... Bo okazuje się, że efektem odpowiednio podgrzanej mieszanki mleka, czekolady i skrobi kukurydzianej, jest pyszny deser, który ma się
Lejdi of the houseSmakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta? Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao szczypta soli Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Cynamonowe szczęściemasę. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Pokroić w plasterki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości 40 cm. Posmarować kremem, równomiernie rozłożyć truskawki. Zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, następnie rozciąć wzdłuż ostrym noże. Zawinąć ze sobą oba końce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, łącząc końce. Odstawić(...)ciasto posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać posiekanymi pistacjami i cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro zabierają mnie na kurs czekoladowo-glazurowy. Cieszę się ogromnie! Czekolada to mój konik, ale w kwestii glazur lustrzanych muszę się jeszcze dużo nauczyć... A egzamin już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChcesz zrobić coś pysznego co zasmakuje Twojej rodzinie ? Szukasz pomysłu na podwieczorek a może planujesz zrobić rodzinną uroczystość? Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą. Kopułki przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl http://www.garneczki.pl/ którą śmiało z czystym sercem mogę polecić każdemu . Składniki: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki(...)laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki
Podróż w kulinariaróżnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie: Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać(...)składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Bajaderkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Smacznego
kolorowotorcikowopołączyć z masą. Całość przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut. Biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Masa czekoladowo-maślana: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić. Miękkie masło utrzeć wraz z roztopioną czekoladą, przesiać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć masę z ubitą kremówką(...)część masy maślanej, ułożyć maliny i delikatnie je wcisnąć (masy powinno być tyle, by zakryć całe maliny więc radzę wybierać te mniejsze). Przykryć drugim blatem, który należy ozdobić pozostałym kremem i malinami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaogórka małosolnego, sorbet z limony – gęsty krem w przepięknym kolorze z kontrastową łezką sorbetu z limony wyglądał bajecznie. Podobnie zresztą smakował. Połączenie nie tylko faktur i konsystencji (idealnie gładziutki krem z lekko porowatym sorbetem), ale i temperatur naprawdę zdało egzamin. Bardzo smaczne danie godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi glace – no i na tym daniu zachwyty się(...)chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa – smaczne, poprawne, ładne makaroniki. Niewątpliwego uroku deserowi nadał świeży bratek. I w zasadzie tyle. Jadłam setki takich musów i makaroników. A biorąc pod uwagę fakt, że sama przyrządzam doskonałe musy
Kate's Kitchenabsolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre, ale jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję(...)sęp, żebym skończyła nareszcie zdjęcia, po czym stwiredziła, że robię najpiekniejsze i najlepsze torty na świecie- no ba! Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 1 warstwa brązowa (czekoladowa): 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do banana, cukier
greenscarfSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, marchew 3 sztuki średnie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięktórej spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę(...)Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować 3/4 masy kakaowej. Na wierzch położyć drugi blat ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Na koniec według uznania udekorować torcik białymi perełkami, serduszkami i posypką waflową. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages
Ciastka - domowe słodkościciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 150g wafelków orzechowych bez czekolady 150g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka cukru pudru 12 pralinek do dekoracji 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy. 3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami
Szefowa kuchnibrownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy również coś tam do niego dorzucić. Bita śmietana z owocami sprawdziła się znakomicie. W sumie to krem cytrynowy też pasowałby świetnie ale zajął by nam więcej czasu, a ciasto ma być ekspresowe. Brownie z założenia powinno być jakby lekko niedopieczone i dość maziste w środku. Jak widzicie(...)zwyczajnie trzymałam ciasto w piekarniku odrobinę za długo. Ale jednocześnie jest to ogromny plus tego ciasta, ponieważ nie można go zepsuć W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe. Brownie z bitą śmietaną i owocami Składniki na blaszkę 28×28 cm: Brownie : – 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao ( 200g ) – 200 g masła – 6 jajek – 200 g cukru
RelaxtimeSkładniki: CIASTO MARCHEWKOWE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5
W Mojej Kuchni LubięCo prawda nie świętujemy Halloween, ale zawsze jest to okazja do szaleństwa w kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z
Z miłości do słodkościczarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko ). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem i czekoladą Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału Ciasto nie jest przy tym ani specjalnie skomplikowane ani wyjątkowo pracochłonne. W dodatku(...)prezentuje. Po prostu ideał! Myślę, że zajmie poczesne miejsce w katalogu przepisów na karnawałowe słodkości dostępnych na blogu. Jeśli jednak mam się przyczepić, to następnym razem zrobiłabym inną polewę czekoladową do tego ciasta. Bardziej coś w stylu polewy użytej przeze mnie do świątecznego piernika . Nie to, żeby ta była zła, ale konsystencjonalnie jak dla mnie zbyt zbliżona do ptasiego mleczka
Modern Cave GirlBardzo prosty do przygotowania torcik herbaciany . Puszysty biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone, śmietany kremówki i herbaty. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam mąkę tortową, którą połączyłam z odrobiną mąki ziemniaczanej. Torcik wyszedł lekki jak puszek. Polecam Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Torcik herbaciany Składniki na torcik herbaciany. Biszkopt: 15 dkg mąki tortowej 5 dużych jajek(...)sekund. Biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć każdy płat naparem herbacianym. Pierwszy płat włożyć do formy i zalać kremem herbacianym (odłożyć 3-4 łyżki kremu do udekorowania ciasta po wierzchu). Na kremie położyć drugi płat biszkoptowy, który posmarować odrobiną uprzednio odłożonego kremu i posypać tartą czekoladą. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Torcik herbaciany Warto wiedzieć robiąc
MeCooksmiksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Krem: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę, pozostawiamy na ok 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier(...)pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami
Kuchnia w czekoladzieKolejne z ciast świątecznych, które znikało w szybkim tempie to właśnie Wesoły Słonecznik. Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych(...)śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania
Domowe ciastastopni funkcja góra dół. Babeczki będziemy piec na środkowej półce przez 20 minut. Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy lekko z cukrem i szczyptą soli. Dolewamy partiami przestudzoną czekoladową masę mieszając energicznie, aby jajka się nie ścięły. Dosypujemy mąkę i proszek i mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy śmietanę i szybko krótko mieszamy. Składniki mają się jedynie połączyć(...)masłem i wysypujemy mąką. Jeśli używamy silikonowych pomijamy ten krok. W przypadku gdy nie mamy foremek z kominem można w środek foremki wstawić np foremkę do pieczenia rurek z kremem obsmarowaną masłem i wykładać ciasto dookoła. My właśnie tak robiliśmy i bardzo dobrze się wszystko upiekło. Po upieczeniu babeczki wyciągamy z foremek i stawiamy do góry nogami
Kuchnia od dwojgaDzisiaj znowu coś na wykorzystanie białek. Pyszne, delikatne nie za słodkie ciasto z ananasem i kremem śmietankowo cytrynowym. Ciasto jest bardzo wysokie i dlatego też ładnie prezentuje się na stole. Porcelana Magnum Bogucice. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa 500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
Ala piecze i gotujebardzo lubimy te ciasteczka (nie tylko ze względu na pandzie kolory) ale bez kremu wewnątrz 😃 Bezglutenowa wersja od Schar dostępna w Kuchnie Świata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie Chocolate O’s 💜 Dodatkowo babka jest wykonana bez użycia mąki czyli z fasoli a dodana odżywka białkowa sprawia, że ciacho jest(...)rodzinnych polach i łąkach, dlatego taki wypiek spełnia nasze marzenia 🏃🍰 Składniki: Babka proteinowa -700g ugotowanej czerwonej fasoli* -3 jajka -40 g odżywki białkowej WPI** (naturalna bądź smakowa np. czekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki
Candy Pandasłyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 100g orzeszków ziemnych niesolonych lub laskowych 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%) Wykonanie: Orzeszki grubo siekamy i podprażamy na słoty kolor(...)dodajemy cukier, cukier z wanilią lub przekrojoną na pół laskę wanilii i zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia (jeśli używaliśmy laski wanilii wyjmujemy ją). Masło ucieramy na jasny, puszysty krem. Stopniowo i na przemian dodajemy wystudzone mleko oraz mleko w proszku i ucieramy aż do wykończenia składników. Masa kajmakowa: puszkę z masą krówkową zanurzamy na kilka minut
Smak mojej kuchniidę do kuchni i w ciągu 30 minut znów ich raczę słodkim wypiekiem Przy tym ten wypiek jest tani, smaczny i szybki w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam upiec mocno czekoladowego murzynka z nektarynkami i jeżynami. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami . Całość przygotowania wszystkich tych ciast zajmuje włącznie z pieczeniem(...)owocowe. To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z nektarynkami i jeżynami jest puszysty i wilgotny, posypany cukrem trzcinowymi cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam ten przepis na błyskawicznego mocno kakaowego murzynka z nektarynkami i jeżynami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię