Kotlety jajeczne są świetnym sposobem na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo, np. tych pozostałych z wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej, kotleciki dobrze się formują i nie rozpadają, ani podczas smażenia ani też serwowania. Podałam je z szybkim i prostym sosem chrzanowym, którego ostrość świetnie podbija delikatny smak kotletów. Warto zwrócić uwagę, aby kasza była ugotowana na sztywno(...)dobrze odparowana. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej. SKŁADNIKI KOTLETY / 6 SZTUK 5 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu/wody lub mleka sól, pieprz DODATKOWO: bułka
cool and mintyKotlety z kaszy – tanie i sycące – proste do przygotowania, smaczne. Zdarza wam się je przygotowywać? Jaką kaszę używacie? Tak jak kiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu najczęściej robię z nich kopytka, tak pozostałości kaszy przetwarzam dalej na kotlety. Są kasze, które lubią konkretne towarzystwo i połączenia np kasza gryczana lubi się z twarogiem i raczej na wytrawnie. Kasza(...)jaglana natomiast jest moim zdaniem bardziej uniwersalna i smakuje dobrze i na słono i na słodko. Dzisiejsze kotlety z kaszy są przygotowane w duchu zero waste. Użyłam bowiem do nich surówkę coleslaw, która została mi z obiadu. Także przepis podaję od podstaw, ale pamiętajcie – nie bójcie się w kuchni eksperymentować i nie marnujcie jedzenia! PRZEPIS KOTLETY Z KASZY Składniki
Dorota SmakujeKotlety z fasoli Jaś to mój pomysł na sycący, tani, wegetariański posiłek. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie surówki jako obiad lub w bułce z sałatą i pomidorem jako burger na lunch lub na kolację. To danie danie, łatwe do przygotowania i szybkie, z prostych składników. Torebkę fasoli możemy trzymać w pogotowiu w spiżarce i mieć zawsze pod ręką. Warto więc(...)zapamiętać ten przepis i zawsze mieć pomysł na sycący obiad. PRZEPIS KOTLETY Z FASOLI JAŚ Składniki kotlety z fasoli Jaś: 250g suchej fasoli Jaś 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko – opcjonalnie – ja go nie użyłam ze względu na nietolerancję, ale z jajkiem kotlety są mniej kruche 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dorota SmakujeKolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć(...)masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam się aby nie zjeść całego kotleta (a byłam zaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania
moj przepis nachcia ł am podzielić się z Wami przepisem na typowo niedzielny obiad dla ca ł ej rodziny. Kotlety schabowe z migda ł ami duszone w kremowym sosie w bia ł ym winie i ś mietanie. Kotlety zazwyczaj podaj ę z gotowanymi ziemniakami. Dla odmiany chciałam zaproponować Wam mój wcześniejszy przepis na pieczone ziemniaki w parmezanowej(...)mente di proporvi la ricetta delle patate sabbiose al forno che avevo postato sul blog un po' di tempo fa. Consigliandovela vivamente, buon appetito! SK Ł ADNIKI 4-5 kotletów schabowych bez kości 100 g migdałów bez sk ó rki 200 ml śmietany kremówki 200 ml białego wytrawnego wina masło klarowane s ó l, pieprz Dodatki: pieczone ziemniaki w parmezanowej
La grande e la piccola cuocaprzesmażać z przyprawami, takimi jak curry czy kurkuma lub używać do przygotowania risotto, pilafu czy faszerowanych warzyw. Moje dzisiejsze przepisy są dość proste i szybkie do zrobienia. Są to kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, prasoriso czyli grecki ryż z porem i pomidorami oraz papryki faszerowane pieczarkami i fetą. Do papryk oraz kotletów możecie zużyć resztki ryżu, które(...)zostały Wam z obiadu. Szykując dania zdecydowałam się na oliwę GranFruttato od Monini, ponieważ ma ona wyrazisty, owocowy smak, który świetnie doprawia ryż i współgra ze smakiem warzyw. Kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami Kotlety ryżowe to prawdziwy hit! Dobre nie tylko na obiad, ale też na przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło, szczególnie jeśli zrobicie je z mozzarellą
Chilli Czosnek i Oliwapomysł zrobienia tych kotletów wpadłam, gdy nie znalazłam w sklepie kaszy jaglanej (przepis na kotlety z kaszy jaglanej w innym poście na blogu). Był za to kuskus - a jeśli tak, to potrzeba również bardziej "orientalnego" przyprawienia ;) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus (suchej) 1 szklanka wody 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty chilli 2 szczypty kuminu 2 surowe jajka 4 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia kotletów 1 łyżka masła sól do smaku olej do smażenia kotletów Przygotowanie: 1. Osoloną wodę zagotowujemy w garnku. 2. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kaszę. 3. Przykrywamy i odstawiamy
Prosto z KotłaKotlety mielone z pieczarkami to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Podsmażone na maśle pieczarki oraz dodatek natki pietruszki wzbogacają smak mięsa, czyniąc ze zwykłych mielonych zupełnie inny dodatek do obiadu. Składniki na kotlety mielone z pieczarkami 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki(...)odparuje. Przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, pieczarki, wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrobić ręką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, kotlety mielone z pieczarkami smażyć z obu stron do zrumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety mielone z pieczarkami pochodzi z serwisu
niecodziennikparyKotlety drobiowe z serem i majonezem z piekarnika Pyszne drobiowe kotlety z piekarnika, polecają się na niedzielny obiad. Kotlety można przyrządzać z różnymi farszami(...)filetem drobiowym. Wybić jajko do miski, dodać sól i pierz, dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować z mięsa okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, nakładać porcję farszu, dobrze zlepić, formować podłużne kotlety. Białka jaj roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Kotlety zanurzać w białku i panierować w tartej bułce. Układać kotlety na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop
Kuchnia DanusiMięciutkie kotlety mielone zanurzone w rumianym sosie to jeden z naszych ulubionych domowych obiadów. Zawsze wszystkim smakują! Przepis na kotlety mielone w sosie Składniki: kilogram mielonej wieprzowiny, duża bułka pszenna, 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 cebule, dwie płaskie łyżki papryki słodkiej w proszku, dwie łyżki mąki pszennej, sól, pieprz. Zrób tak: 1 cebulę zetrzyj na tarce, bułkę drobno pokrusz(...)przełóż do miski, wlej mleko, wymieszaj, dodaj mięso, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi na jednolitą masę. Na dużej patelni rozgrzej olej, zwilżonymi dłońmi uformuj płaskie kotlety, smaż z obu stron aż się zrumienią, zdejmij i odłóż. Na tym samym oleju przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zrumieni, dodaj paprykę w proszku, wymieszaj, wsyp mąkę, ponownie
Kulinarna PolskaBardzo często kiedy obieram ziemniaki na obiad celowo podwajam porcję, aby na drugi dzień przygotować ziemniaczane kotlety. Jest to również świetny pomysł, jeżeli z jakiegoś innego powodu zostaną nam właśnie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mamy danie w stylu “gotuję nie marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko(...)konieczności możemy podlać odrobinę oleju. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ser, szpinak, boczek z cebulą i roztrzepane jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panko i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące
Tajemnice Smakuvotes ) Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego M. Flaczki,gulasze, fasolka itp. jakoś znosi, ale to danie po prostu uwielbia. Zawsze jak mu je pakuję, kiedy jak 70 % polaków wybywa za granicę w celu zarobkowym… Mam pewność, że z przyjemnością je spałaszuje jako(...)mieloną gałkę, cukier, sól, pieprz do smaku. Na koniec wbij dwa jajka, wsyp bułkę tartą, wlej wodę i całość wyrób na jednolitą masę. Z mięsnej masy uformuj równiej wielkości kotlety, takie , które bez problemu zmieszczą się do słoików Każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na smalcu. Smażenie na smalcu ma tu znaczenie, gdyż jełczeje on wolniej niż olej
Ogrodnik w podróżySkładniki: kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka do panierki 3 łyżki, smalec 1/2 kostki cebula 4 sztuki, jabłko 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki ziemniaki ugotowane(...)sztuk, surówka - ile potrzeba W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić na kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtaczać je w mące pszennej. Na mocno gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką i dusić
W Mojej Kuchni Lubięvotes ) Kotlet prowansalski z piersi kurczaka Kotlet prowansalski z piersi kurczaka, to kolejna próba reanimowania kurzego trupa;) Okrutnie zabrzmiało , wiem ale czasem jak patrze jak moje dzieciaki chcą jeść tylko kurczaki… Brr.. nawet jeśli to nasze własnoręcznie wyhodowane.. cóż . Kiedyś może przekonają się że mięso to tylko dodatek do posiłku , a nie jego podstawa . Póki co , robię(...)mogę ,żeby obiady nie były nudne .. Dziś wynalazek pod tytułem ” kotlet prowansalski”, całkiem nieźle to wylazło i chłopcy byli zadowoleni, a może nawet zachwyceni.. Trudno stwierdzić bo pogalopowali po zjedzeniu w pędzie do swoich kompów.. I tyle ich widziałam co przy kotlecie Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze niezbyt duże filety z piersi kurczaka 2 kulki
Ogrodnik w podróżyZapraszam Was dzisiaj do wypróbowania mojego przepisu na kotlety z kapusty kiszonej, marchewki i kalafiora, przygotowane zgodnie z regułami postu leczniczego dr Ewy Dabrowskiej. Kotlety są wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe, niskokaloryczne. Kotlety z kapusty kiszonej piekłam w piekarniku (myślę jednak, że można również spróbować usmażyć je na dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą bez dodatku tłuszczu). PRZEPIS NA KOTLETY Z KAPUSTY KISZONEJ(...)Składniki na kotlety z kapusty kiszonej: 250g kalafiora 1 marchewka 300g kapusty kiszonej 1 łyżka suszonej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu szczypta chili pół łyżeczki curry 1 łyżeczka czosnku granulowanego Jak zrobić kotlety z kapusty kiszonej: Marchewkę i kalafiora gotujemy (zobacz wpis Jak ugotować kalafiora ), studzimy lekko i miksujemy np za pomocą blendera ręcznego. Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy
Dorota Smakuje