samą porę, bo przecież za kilka tygodni święta! Na pierwszy ogień poszedł przepis, który nagrodziłam w tegorocznym konkursie urodzinowym bloga. Ponieważ lubię sprawdzanie w kuchni różnorodnych nowinek, zrobiłam kotlety z płatków owsianych. Ich smak zaskoczył mnie zupełnie. Zaskoczył też Daria, który zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Z przyjemnością polecam je także Wam. Są świetne z sałatką, jako zastępnik mięsa. Doskonale także
W mojej kuchnipowrocie odtworzyłam je po swojemu w mojej kuchni i bardzo je polubiliśmy. Mięso do obiadu przygotowane w taki sposób jest delikatne i soczyste. To świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta. Polecam. Składniki: • plastry schabu bez kości (dowolna ilość), • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • natka pietruszki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy • ziele angielskie, liść laurowy • krupczatka Sposób przygotowania
W mojej kuchnidanie to typowe połączenie 2 w 1. Bardzo nam smakowały kotlety z grzybami i sos pieczarkowy w nowej wersji, które robiłam wcześniej. Postanowiłam więc połączyć te smaki i stworzyć coś, co będzie ze sobą świetnie współgrało. Przygotowanie pulpecików w sosie grzybowym zajęło mi niewiele czasu. I dobrze, bo większość soboty spędziłam przed telewizorem, oglądając relację z Paryża. Nie mogłam uwierzyć
W mojej kuchnichili con carne. Danie proste w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu.Roladki można podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 8 ładnych wyciętych kotletów z kurczaka 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki 1 puszka Chili con carne Bonduelle 300 ml śmietanki słodkiej 12 % pieprz do smaku 2 ząbki czosnku sól
Sama słodycz i szczypta chilichociażby jej. Nasza, polska, krajowa super kasza! Zastanawiałem się na początku jak ją wkomponować w śniadanie. Przecież to jest, do cholery, kasza gryczana… do obiadu fajna w towarzystwie kotleta, ale na słodko? Okazało się, że np. świetnie sprawdza się zamiast kaszy jaglanej w formie porannej gryczanki. Skoro pysznie smakuje w takiej formie, czemu by jej nie zmiksować? Wystarczy przecież
Blendmanpanierowania Rybę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę , jajko i przyprawy , wkładamy do blendera i miksujemy kilka minut. Formujemy z masy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor
Gotowanie jest łatweDzisiaj mam dla Was propozycję na przygotowanie wątróbki drobiowej w formie kotletów panierowanych. Wiem, wiem.... Niektórzy ją uwielbiają, a inni nie znoszą tego smaku. Hm... sama nie wiem do których osób ja należę. Jednak w tym wydaniu bardzo mi smakowała. Pycha! Do tego ziemniaki lub frytki i oczywiście surówka. Polecam również wątróbkę indyczą z ananasem . Składniki 500 g wątróbki
O kuchni z uczuciemMasz dość tradycyjnie podanych, opanierowanych kotletów z piersi kurczaka. Wypróbuj takie siekane kotleciki. Moi synowie oszaleli na ich punkcie. Uwielbiają mięso drobiowe i taka propozycja przypadła im do smaku. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 500 g 10 dag żółtego sera w kawałku sól,pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu ROLESKI Wykonanie: Pierś
Z Majeczką w kuchniZnakomite a zarazem szybkie roladki z piersi Indyka bez tłuszczu. Idealny dodatek do ziemniaków czy kasz. SKŁADNIKI: 4 Kotlety z Piersi Indyka 2 Garści Szpinaka 1 Kulka Mozzarella 2 Ogórki Kiszone Przyprawy: sól, pieprz, wegeta wykałaczki ok 12 sztuk woreczek do duszenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Indyka dokładnie rozbijam . Przyprawiam
Gotowanie Patkismaku 1 łyżka oleju 150 g wędzonego boczku, cienkie plastry 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój
codojedzeniaKarkówka to bardzo popularne mięso na grilla oraz pieczeń. Dziś zrobimy z niej pieczone kotlety. Zapraszam! Do przygotowania tego dania potrzebujemy: Karkówka Czosnek Przyprawa do wieprzowiny Rozmaryn Majeranek Młode ziemniaki Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy na odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy oliwą
MarcinChefGdyby można było jeszcze podać kurczaka z kruszonką... Jednak nawet dla córki nie odważę się na taki eksperyment :) Siekane kotleciki z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą dla klasycznych kotletów. Czasem podaję je z puree z ziemniaków, a innym razem z frytkami. Zdarza się też, że w przypadku nagłego ataku głodu, ratują mojego syna przed "zagładą" w wersji solo ;) Spróbujcie
zadanie-gotowanienastępnie zmiksować (nie mielić) z bułką i jajkami. Dodać cebulę, posiekany czosnek niedźwiedzi, pestki słonecznika, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podzielić na 6 części, formować z nich podłużne kotlety. Zawijać je w liście czosnku niedźwiedziego a następnie w odpowiedniej wielkości kawałki otrzewnej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówmniejsze kawałki (z podwójnej piersi powinny powstać 3 kawałki). Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kotlety wstawić do lodówki na kilka godzin (aby mięso przegryzło się z przyprawami). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pieczarki. Przyprawić je solą oraz pieprzem
UgotowaćAlternatywa dla tradycyjnych kotletów. Do przygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę
MarcinChef