Uwielbiam wymyślać różnego rodzaju przystawki na przyjęcia. Ostatnio znowu miałam do tego okazję. Jedne z tych rzeczy, które mogłabym jeść bez przerwy to panierowane kotlety z kurczaka i mozzarella. A jakby to połączyć? W głowie zrodził się pewien pomysł, który swoją premierę miał na imprezie urodzinowej mojego narzeczonego. Po przygotowaniu wszystkich koreczków aż złapałam się za głowę - wyszły ich niesamowite(...)mozzarelli w zalewie kilka łyżek zielonego i czerwonego pesto 1/2 czerwonej papryki garść liści świeżej bazylii 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia wykałaczki Przygotowanie: 1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości ok. 3x3 cm. 2. W misce mieszamy ze sobą
Prosto z KotłaPlacki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że
Ostra na SłodkoCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub
potrawyregionalneJeśli zastanawiacie się jaką patelnię kupić, może mój dzisiejszy wpis trochę Wam w tym pomoże. Test jajka. Przez ostatnie trzy tygodnie niemal codziennie w mojej kuchni poddawałam patelnię testom Na pierwszy ogień poszły potrawy z jajek - po pierwsze dlatego, że bardzo lubimy i często jadamy, a po drugie - uznałam, że to najbardziej miarodajny test patelni. Komu kiedykolwiek przywarła(...)tytanowa poradziła sobie znakomicie! Efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Smażone na niej, praktycznie bez tłuszczu, jajka sadzone nie przywarły do dna, a po przechyleniu patelni przesuwały się po jej powierzchni. D o powierzchni patelni nic się nie przykleiło, patelnia pozostała praktycznie czysta, a jajko było naprawdę smaczne! Podobnie jajecznica czy omlet - smażyły się szybko i bez najmniejszych problemów
babka w formieciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Składniki szklanka wiórków kokosowych (85 g) ½ szklanki kaszy manny (90 g) ¼ szklanki cukru lub ksylitolu * (50 g) ⅓ kostki masła ** (67 g) jajko * jeżeli lubicie bardziej słodkie ciastka, dajcie ⅓ szklanki cukru lub ksylitolu (67 g) ** masło powinno być miękkie lub roztopione w mikrofali lub kąpieli wodnej. Można zastąpić olejem kokosowym , wówczas uzyskamy wersję(...)przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 18 minut Ilość : 16 sztuk Przygotowanie Wszystkie składniki łączymy razem ręcznie lub w robocie kuchennym ( wiórki kokosowe , kaszę mannę , cukier / ksylitol , masło i jajko ). Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego , lepimy kulkę którą dość mocno spłaszczamy. Później ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka nie rosną). Pieczemy
WegePrzepisOstatnio dostałam kartonik różnych puszek z warzywami gotowanymi na parze, nie chciałam robić kolejnej sałatki z kukurydzą , albo chilli corn carne , postanowiłam, że tym razem na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodko, a to wytrawnie. U mnie dzisiaj gofry na słodko , z bitą śmietaną owocami. Zapraszam Składniki: 500 g mąki 660 ml mleka 2 jajka 3 łyżki oleju 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: *Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę. * Resztę składników mieszamy ze sobą, ubijamy(...)konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste? Plusem tego urządzenia jest również możliwość opieczenia w nim mięsa, lub przygotowania np kotletów do burgerów. Oprócz różnego rodzaju mięs ,oraz gofrów, w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo i szybko przyrządzimy wiele pysznych dań
Z Majeczką w kuchniFajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc(...)strony. I na przepis zapraszamy: Dwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka
Marder&Marder ManufactureUwielbiamy z Piotrem smażone grzyby panierowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, grzyby zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane . Robimy też rydze z jajecznicą(...)również na zupę. Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl jak się wywinąć od ich jedzenia. Ach, kombinator byłam(...)środy – 9 października 2013, g. 22 akcji gotowanie za głosowanie. Składniki na 3 porcje: 30 dag startej obranej i startej dyni 2 szklanki mleka ½-1 łyżeczka cukru Zacierki: Jajko Szczypta soli Mąka – ilość na oko, aby po wyrobieniu same tworzyły się zacierki Przygotowanie: Mleko zagotować. Dodać startą dynię – gotować na wolnym ogniu chwilę do momentu, gdy dynia zacznie się
Fabryka pomysłówsosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem pappardelle(...)kurczaka w sosie śmietanowym ala Carbonara: Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by powstały dwa cienkie kotlety). Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Otoczyć kotlety w mące pszennej dokładnie z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron (około 4-5 minut
Kulinarne PrzebojeZnudziły się już Wam tradycyjne, oklepane kotleciki , te mielone, pulpeciki? Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas. Kotleciki z
Gotowanie PatkiSpecjalnie dla Was, w jednym miejscu prezentuję najlepsze przepisy z cukinią. Jak zawsze proste w wykonaniu i tak dobre, że zagoszczą w Waszym menu już
Moja smaczna kuchnia