obiadu resztki ziemniaków i ryżu. Przeważnie robiłam kotlety - albo ziemniaczane, albo ryżowe. Tym razem, dla odmiany – kotlety ziemniaczano ryżowe. Składniki: - 750g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - 300g (1 torebka) ugotowanego ryżu - 6 szalotek - 350g boczku (wędzony, parzony) - 2 jajka - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - kilka gałązek szczypiorku - sól morska (do smaku) - pieprz grubo mielony - 1,5 łyżeczki oregano(...)przestudzenia. Ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ryż, posiekany szczypiorek, oregano, sól (z solą ostrożnie, bo boczek jest słony), pieprz, jajka, skrobię kukurydzianą – mieszamy. Następnie dodajemy przesmażony boczek – ponownie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, panierujemy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Kotlety dosmażamy przez chwilę pod przykryciem. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik
mojewypiekiinietylkosobie zamarzył na sobotni obiad właśnie placek po węgiersku... Składniki na 1 porcję: 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt(...)drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu aż góra placka nie będzie surowa. Patelnie przykrywamy pokrywką mniejszą od patelni tak aby zasłoniła ona nam sam placek, łatwiej będzie nam go przełożyć na talerz. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet kroimy w paseczki i w małej miseczce
NaKońcuJęzykakurkuma 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, woda 2,5 litra mielona łopatka 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka do kotletów do farszu wsypać 3/4 szklanki bułki tartej Ryż gotuję w nie solonej wodzie z kurkumą, 1 łyżką oleju rzepakowego, po ugotowaniu ryżu(...)zostawić do wystudzenia w garnku. Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać. Tym farszem zawijać gołąbki ( zrobiłam więcej aby zostało na kotlety ), do farszu co zostanie wsypać tartą bułkę i wymieszać, formować kule, obtaczać w mące pszennej. Na gorący olej rzepakowy kłaść kule
W Mojej Kuchni Lubięmąki ( używam od Młynu Kopytowa ) olej kokosowy nierafinowany ( używam od Olejowego Raju ) pieprz, papryka słodka Piersi z kurczaka oczyszczam, dzielę na porcje i rozbijam tłuczkiem. Kotlety doprawiam pieprzem i papryką słodką. W miseczce roztrzepuję jajko, dodaję wiórki kokosowe, mleko oraz mąkę - mieszam na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju kokosowego, piersi z kurczaka namaczam w panierce
Gotowanie i blogowaniezielonej pietruszki łyżka wegety pieprz masło Generalnie dokładnych miar nie mam w tym przepisie bo robię to na oko ;) Pierś myjemy i kroimy w małe kotlety, przekładamy do miski, posypujemy wegetą i pieprzem, dodajemy jajko (jeśli mamy dużo piersi to dwa jajka), posypujemy mąką i posiekaną natką pietruszki (ja daje jej bardzo dużo), dodajemy też wody lub mleka i mieszamy
Pelusiowa KuchniaKotlety mielone. Przepis na kotlety mielone - jak zrobić najsmaczniejsze mielone, tak aby były pulchne Kotlety mielone są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko czego potrzeba, aby zrobić najsmaczniejsze i pulchne kotlety mielone to mięso wieprzowe, wołowe lub mieszane - można także użyć mięsa mielonego z kurczaka albo indyka ; a także cebula(...)Najsmaczniejsze kotlety mielone. Jak się smaży kotlety mielone. Mięso wieprzowe, wołowe, czy drobiowe? Mój przepis na mielone sugeruje użycie łopatki wieprzowej i wołowiny mniej więcej pół na pół. Jednak bardzo dobre kotlety uzyskacie także z mięsa drobiowego. Zachęcam do dodawania ziół, takich jak tymianek, majeranek, bazylia, oregano albo rozmaryn :) Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt
Moja Książka Kucharskasoczyste i aromatyczne. Do tego ziemniaki z wody, z koperkiem i przesmaczna surówka z cebuli i kiszonego ogórka. Składniki 2 kotlety schabowe różowa sól himalajska pieprz czarny mielony 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark 4 łyżki mąki 1 jajko 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 g smalcu Przygotowanie Kotlety rozbijamy
R'n'G Kitchenrodzaju mięsa i… maśle. Kotlety przyrządza się się z mięsa drobiowego." Kotlety są miękkie, soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale i nie tylko. 400-500g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1/2-1 łyżka masła 1-2 łyżki posiekanego koperku przyprawy wg smaku Dodatkowo: mąka(...)Dodać podsmażoną cebulę, koperek, ubite na sztywno białko i doprawić do smaku. (W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Di gotujejajka 2 marchewki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich mąka sojowa lub ziarno sezamu do obtoczenia kotletów Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mięso, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy wszystko razem. Z powstałej masy lepimy kotleciki, obtaczamy w mące sojowej lub i smażymy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 150 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki (około 1/2 szklanki) 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz czarny bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy około 15 minut aby namiękła. Cebulę(...)zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy cebula będzie szklista a woda z pieczarek odparuje odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie wyrabiamy ręką jednolitą masę. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Kładziemy je na rozgrzany olej i smażymy
Qchnia po prostuZapraszam na smaczne, warzywne kotlety. Pyszne są jako obiad z ziemniakami i surówką albo na kanapce. Kotlety z bobu są proste do wykonania i tanie. Polecam Składnik: 1/2 kg bobu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Bób gotujemy(...)miękkości w wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Jeszcze ciepły bób obieramy z łusek i przekładamy do miski i blendujemy. Następnie dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy razem masę warzywną i formujemy 4 spore kotlety. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej kotlety z bobu na złoto. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnebiały pieprz i odrobina imbiru płatki kukurydziane olej Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki” W misce łączę z pomocą rózgi, jajko , wodę i przyprawy , wkładam do niej filety, mieszam i odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie filety obtaczam w płatkach
Takie tam pichcenieKotlety mielone po raz kolejny..tym razem z dodatkiem ketchupu. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula(...)czerstwa bułka 1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz wegeta, majeranek Bułkę namoczyć np.w wodzie lub mleku, a następnie odcisnąć.Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieulubione, standardowe dodatki do schabowszczaka :) Składniki : 5 kotletów schabowych 5 plasterków ananasa z puszki 5 łyżeczek żurawiny 5 plasterków sera żółtego Przygotowanie: Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem lub vegetą, maczać w jajku i na koniec w bułce tartej). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kotlety układamy w blaszcze, na każdego kładziemy plasterek ananasa
charlotte gotujeróżnymi dipami :), a jak wiadomo ryba ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :). Składniki na ok 10 -12 kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra 2 jajka 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta 1. Jeśli kupujemy rybę w całości należy wyciąć(...)niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy. Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem
Apetyczna babeczka