klasycznych kotlecików, warzywne ich odmiany. Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej, marchewki, czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez wegetarian, suchar. Dziś mnogość przepisów wege i wega jest
Słodki Kompromisantrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki mąki(...)pieprzem. Uformuj 4 kotlety grubości 1,5 cm. Cebule białe i czerwone pokrój w piórka. Zalej wodą i duś pod przykryciem 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Dodaj cukier i ocet. Mieszaj i smaż około 5 minut. Zdejmij z ognia i wrzuć kapary. Sos: W rondelku wymieszaj wodę z cukrem brązowym, octem ryżowym, sosem sojowym, posiekanym drobniutko imbirem
Delicious Placemiałam styczność z kotletami w takiej formie kilka lat temu u Teściowej na imieninach. Dość często później królowały na moim stole :) Pomimo to nadszedł taki czas, że odeszły w zapomnienie, aż do dziś. Są naprawdę smaczne polecam. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 jajka 8-10 pieczarek 1/2 cebuli 1/2 dużej czerwonej papryki sos sojowy sól, pieprz odrobina mąki(...)misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagęścić mąką lub bułka tartą. Ewentualnie można dodać odrobinę świeżej kolendry. Z tak przygotowanej masy na rozgrzanej oliwie smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Danie jest naprawdę szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnie przygotowywanych
Kuchnia w opałachSkładniki: seler (2 szt. średnie) mąka kukurydziana (5 łyżek) mleko sojowe (3/4 szklanki) orzechy nerkowca (1 garść) woda sól olej lub oliwa do smażenia Czas przygotowania
Weganka gotujeliść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego Świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwie połówki i dość cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity kotlet smarujemy łyżeczką serka śmietankowego. Następnie na każdym płacie mięsa układamy kilka listków bazylii oraz po jednej łyżce cienko(...)dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie *** *** Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy świeże zioła. Roladki dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę serka śmietankowego, mieszamy
Blog z Apetytempróbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii
Corner With Recipesmięsa, kotletów mielonych lub klopsików. Przepis na kotlety mielone z piekarnika ukazał się kilka dni temu, ale bardzo prosiliście mnie o przepis na sos z którym zostały podane kotlety, a wszystko za sprawą zdjęcia mielonych w sosie na FB-ku. Prosiliście, więc macie. Jak przygotować różne sosy do potraw: Sos pomidorowy Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem(...)garnku rozpuszczamy 3 łyżki cukru. Prawie go karmelizując. Dolewamy do cukru szklankę wody , wlewamy sos sojowy, sos sweet chilli, sos ostrygowy i pieprz cayenne, całość zagotowujemy. Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w szklance wody i dodajemy do sosu, gdy zacznie gęstnieć wkładamy upieczone / usmażone kotlety mielone i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (jak jest potrzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego
Kolizje Smakówpieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. 3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie
Szefowa kuchnipostanowiłam przygotować sobie wersję light: grillowaną pierś kurczak i orientalną sałatkę z ogórków. Inspiracja sałatkowa: TU . Składniki (dla 2 osób): 2 "kotlety" piersi w kurczaka pół limonki przyprawa do kurczaka Sałatka: 4-5 ogórków gruntowych łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżki oliwy sok z 1 limonki pół papryczki chili kawałeczek imbiru Wykonanie: 1. Kurczaka posypać przyprawą i polać sokiem
Pasja Smakusię 5-minutowe domowe pesto z pietruszki :) Indyjskie kotlety z dyni Przepis na ok. 10-12 średnich kotletów Potrzebujemy: 2 szklanki startej surowej dyni 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól(...)oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej i najdokładniej zrobimy to rękami. Na talerzyku lub w miseczce mieszamy bułkę tartą, paprykę słodką i odrobinkę chilli - formujemy zwarte kotlety i obtaczamy w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, nadmiar tłuszczu odsączając na ręczniku papierowym. Podawać z domowym pesto z natki pietruszki ! :) Mniam! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poledzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie(...)gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety. W tym czasie wstawiamy też do gotowania kaszę jaglaną - przelewamy ją najpierw wrzątkiem na sitku, a następnie gotujemy pod przykryciem. Ugotowaną kaszę dodajemy do miski z kapustą. Cebulę i paprykę kroimy
Bananowe PoleWyszły pyszne i mięciutkie. SKŁADNIKI: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 30-40 dag pieczarek sos sojowy sól, pieprz mąka pszenna olej sos pieczarkowy Winiary 1 kostka rosołowa A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien tak jak kotlety. Każdy kawałek dobrze rozbić tłuczkiem z każdej strony, opanierować w mące i obsmażyć z obu stron(...)mięso było całkowicie przykryte bulionem, co pozwoli im się ładnie udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec dla podkreślenia smaku dodać sos pieczarkowy, rozprowadzony w niewielkiej ilości wody i chwilkę
Kuchnia w opałachTofu najczęściej ląduje w moich sałatkach do pracy, ale tym razem było bazą do kotletów. Czytaj więcej »
Kasia Sarnamięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony. Smacznego
Gaździnka warzyzrobiłam, przepraszam, za nieskromność xd vege kotlety z cukini i kuskusa, sos jogurtowy oraz pestki dyni, fasolka vege kotlety z kaszy jaglanej i buraków z ziarnami, sos chrzanowy Łosoś sojowo-miodowy, marchewka pieczona z sosem sojowym i miodem, kasza bulgur pierogi z ricottą i jagodami, podane z cukrem trzcinowym
More food, love and dreamskurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy w plastry. Szynkę włoską podsmażamy na patelni aby się zarumieniła
Mania Gotowania