kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennaDodajemy buraki, mieszamy, przyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża cebula ♥ 2 łyżki sosu sojowego ♥ majeranek, jałowiec, sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oraz cebulę drobno starłam. Na patelni podgrzałam niewielką ilość oleju kokosowego i wrzuciłam
Kasia SarnaPieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej oraz na pizzy. Z sezamem robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Czytaj więcej
Kasia Sarnamnie nieco problematyczne. Przede wszystkim ne chcę zabierać kanapek, bo są one dla mnie mało atrakcyjne. Nie przepadam też za jedzeniem "wczorajszym", więc przygotowywanie większej ilości kotletów czy placuszków, po to żeby móc je zabrać kolejnego dnia, odpada, a rano na takie gotowanie nie mam czasu Przeglądając Internet, nie znalazłam wielu inspiracji na wege-pudełka (jeśli wiecie gdzie
Kasia SarnaPrzepis, który prezentuję poniżej, nawiązuje do kuchni arabskiej, a znalazłam go na stronie celtnet.org.uk Czerwona soczewica jest chyba moją ulubiona bazą na wszelkiego rodzaju kotlety oraz wytrawne placki - jeżeli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie! Czytaj więcej
Kasia SarnaKlasyczny przepis na kotlety mielone. Tutaj podrasowane śmietaną, zgodnie z zaleceniami jednego z internautów. Poświadczamy...są przepyszne! Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bułka (kajzerka) 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Łopatkę mielimy, dodajemy posiekaną cebulę
R'n'G Kitchenwięcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie kotlety. Solimy, pieprzymy. Odkładamy na bok na czas przygotowania reszty składników. Pory myjemy, rozcinamy wzdłuż na pół, nie całkiem do końca i myjemy liście wewnątrz. Lubi chować się między nimi
Karo in the KitchenUwielbiam takie ziemniaczane kotlety ze smakiem boczku i cebulki. Można jeść je same lub z dodatkami, na drugi dzień zajadaliśmy je z kapuśniaczkiem- pycha :) Składniki: 8 dużych ziemniaków, 100 g boczku z plasterkach, 1 duża cebula, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Aga w kuchnipicie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonej
BullioDuszona cukinia w sosie śmietanowym Prosty , a jak smaczny przepis . Teraz, kiedy cukinia jest u większości posiadaczy ogródków w nadmiarze, często klasyczne placki , kotlety itp już się przejadły . Szukając nowych pomysłów , warto wypróbować , ten poniżej . Niektórzy ,pewnie będą marudzić ,że użyłam śmietanki 30 % , że masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu
Ogrodnik w podróżywsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama w sobie jest równie wyśmienita. A dla tych, którym oczy się same zamykają tak jak mi, mocne uderzenie, hiciorem zwane
Dzieje kuchennej Wiewiórynotatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka
Di gotujeDodałam łyżkę oleju, żółtko, sól do smaku, odrobinę pieprzu świeżo zmielonego i kilka posiekanych listków natki. Wymieszałam, ale nie wyrabiałam zbyt długo. Z mięsa uformowałam 6 podłużnych kotletów, lekko spłaszczyłam i oprószyłam mąką z obu stron. Odłożyłam. Cebulę pokroiłam w grube krążki. Oprószyłam mąką z obu stron i zmieszanymi paprykami. 2 łyżki oleju rozgrzałam na patelni
Kuchnia u Krysiroku wyjątkowo mam ochotę na ziemniaki. Ale nie w postaci pure, lecz jako baza na kotlety czy kluski. Dodatkowo na bazarze morele kuszą swoimi rumieńcami i nie sposób się im oprzeć ;) W przepisie wykorzystuję proporcje z bloga Pani Kowalskiej . Istotne jest zatem, ile mamy (objętościowo) ugotowanych ziemniaków np. z wczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej
Weekendy w domu i ogrodzie