Kotlety mielone często pojawiają się w Naszym domu, jednak żeby nie było nudno, wymyślam różne wariacje. Z czym to ja już ich nie robiłam. Były już z pieczarkami, papryką, marchewką, a dziś przedstawiam jeden z moich ostatnich wynalazków ...z morelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne(...)Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego 100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojej kuchni nie może być nudno. Jakiś czas temu mąż codziennie prosił o kotlety mielone, a ja już na trzeci dzień nie mogłam na nie patrzeć i wtedy wymyśliłam wiele wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Jednym z nich były takie oto kuleczki, które są łatwe do wykonania, smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze(...)stron na rozgrzanym oleju. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem. Do sosu wkładamy podsmażone kotlety i gotujemy je w sosie przez 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta Wielkanocne co prawda już za nami, ale u Nas sezon na jajka trwa przez cały rok. Szybki, smaczny i tani obiadek w postaci kotletów mielonych z niespodzianką w postaci jajka to Nasza propozycja na dziś. Kotlety mielone z jajem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 jajka 1 czerwona cebula 1 łyżka kaszy manny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli jeszcze nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to już pędzimy z pomocą i pomysłem. Zachęcamy do przygotowania tych oto roladek zamiast zwykłych kotletów schabowych. Małym nakładem pracy oraz niewielkim kosztem można odmienić typowy obiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka(...)pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki lub plasterki i podsmażamy z pokrojoną w kostkę połową cebuli. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na mięsie układamy ser żółty, następnie cebulkę pokrojoną w plasterki, paski papryki oraz łyżkę pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na drobiowe kotlety, które wcześniej zostały zamarynowane z dodatkiem nuty chrzanu. Do przygotowania owego dania użyłam musztardy Kieleckiej chrzanowej, którą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku. Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka(...)gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę
Truskawkowa FiestaKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy(...)patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotlety na jasno złoty kolor z obu stron. Możemy oczywiście dodawać inne zioła w zależności od gustu. Tutaj możesz obejrzeć film jak przygotować te kotleciki : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarneKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić(...)desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki tartej. Uformować 6 kotletów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem
Przepisy i porady kulinarnemielonymi był wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce znalazłam pomidorki koktajlowe. I wyszły kotlety z pomidorową niespodzianką. Smacznego! Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka ziół prowansalskich opakowanie pomidorków koktajlowych bułka tarta(...)jajkiem, dodać do niego namoczoną i następnie odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać zioła, wymieszać i doprawić do smaku. Z mięsnej masy formować kotlety, w każdym umieszczać jeden pomidorek i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja Smakuoddzielamy od kości mięso wkładamy do woreczka foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa wyciągamy z woreczka i przyprawiamy solą pieprzem oraz papryką i majerankiem odstawiamy na 10 minut. Kotlety panierujemy w jajku i bułce wymieszaną z mąka krupczatką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron pod koniec smażenia przykrywamy kotlet plastrem sera i przez chwilkę zostawiamy na patelni
kgwjanczewowyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
W kuchennym oknie Ewykremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe). Lekko solimy, pieprzymy i obsypujemy granulowanym czosnkiem z obu stron. Na wierzchu kotletów układamy 2-3 warstwy umytych liści szpinaku. Na szpinaku układamy kilka pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
Poezja smaku