Uwielbiam domowe sosy musztardowe. Dziś polecam Wam przepis na sos musztardowo-śmietanowy. Najczęściej podaję go do jajek na twardo lub jaj faszerowanych, kotletów, sałatek itp. Spróbujcie. Przygotowanie takiego sosu zajmie Wam dosłownie chwilę. Do przygotowania mojego sosu użyłam musztardy dijon Develey z serii premium. Pyszna musztarda o delikatnej konsystencji o lekko słonym smaku. Jak wszystkie produkty z serii idealnie prezentu
Słodkie okruszkizimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej pieprz Czytaj dalej... Artykuł Kotlety kalafiorowo-ryżowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuRobiliście kotlety jajeczne? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować. Pokochają je dzieci, jak i dorośli. Robi je się podobnie jak kotlety mielone, tylko mięso zastępujemy ugotowanymi jajkami, a cebulkę- szczypiorkiem. Składniki: 8 ugotowanych jajek, 1 jajko surowe, 1 pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki bułki tartej_ do obtoczenia, sól, pieprz, podałam z kaszą owsianą Cenos. Przygotowanie: Ugotowane jajka obieramy
Aga w kuchniplacuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna przygotowywane. Tutaj nieco się zawiodłam. Poza tym, widać, że Grażyna Bober-Bruijn za wzór wzięła sobie kraje azjatyckie. Wiele
Życie zamknięte w smakuPieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółty lub parmezan sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć i znów panierować w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniechciałam je zjeść w jakiejś innej formie niż pokrojone kawałki. Co tu jednak zrobić przy tak ograniczonej ilości składników jaką mam w II fazie diety MB? Kotlety? Ale tak bez siemienia czy jajka? Da się? Da się! Dla chcącego nic trudnego:) Było pysznie;) Podawać oczywiście z sałatką lub gotowanymi warzywami;) Składniki (na kilka małych kotlecików): 130 g tofu naturalnego łyżka
pyszne zdrowościZdrowsza a jak dla mnie nawet smaczniejsza wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka szparagowa masło sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, ulubione zioła Łososia umyć, usunąć skórkę i rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, dodać
MarciochaKucharzycoś takiego robiłem i powiem szczerze ,że super smakują jeżeli zrobi się z nich puree z dodatkiem cebulki. Do przygotowania dania (dla 2 osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy 2 kawałki schabu 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól
Wspólne smakiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujeZapomniałam wstawić przepis wcześniej..Była sałatka makaronowa do której zużyłam połowę puszki kukurydzy ..no a drugą połowę wykorzystałam do zrobienia kotlecików ..pomysł podpatrzyłam tutaj
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka kasza gryczana, 25 dag pieczarki,1 łyżka oleju, 1 sztuka mała cebula, - kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe
W Mojej Kuchni LubięWyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :)Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła 2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska(...)napęczniała i wolno wystygła. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy: 4-6 ząbków czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany sól do smaku Czosnek
Apetyczna babeczkakapusty pekińskiej1 marchewka1 łyżeczka sosu sojowego2 łyżeczki octu balsamicznego1 łyżeczka cukruSól, pieprzPrzepis:Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło
Emcia PichciSkładniki: 5 porcji schab bez kości, - w opisie farsz, 1 szklanka olej rzepakowy, 2 sztuki jajka, 3 łyżki mąka pszennaumyte i osuszone kotlety schabowe dość cienko rozbić FARSZ: 10 dag mielonego mięsa drobiowego, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, posiekany pomidor, cebulka, 1 łyżeczka grill barbecue Royal Brand, natka pietruszki, żółtko, jarzynka kucharka = wszystko dobrze wymieszać nałożyć łyżkę farszu na schab
W Mojej Kuchni LubięBezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę
Taste Of My DayWitam serdecznie Propozycja na pyszne kotlety mielone , trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami , są bardzo soczyste i smaczne . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta(...)smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek ( smażyłam około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia Gotujelekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;) Składniki: Na ok 6 kotletów 600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko 5 łyżek granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy(...)smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieEkspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra jeden duży filet z piersi kurczaka olej do smażenia 1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia
Gotowanie...to proste !kotletów: ok 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej 2-3 łyżki startego żółtego sera 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej do mięsa i kilka łyżek do obtaczania kotletów olej do smażenia sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, natka pietruszki świeża lub suszona Przygotowanie: Do miski przełóż mięso, ugotowaną(...)dobrze odsączoną kaszę i ser. Dodaj jajko i bułkę tartą. Przypraw: ok 2/3 lub max 1 łyżeczkę soli ziołowej, 1-2 łyżeczki natki pietruszki i po pół łyżeczki reszty ziół i przypraw. Ręcznie wyrób całość, do całkowitego połączenia. Formuj kulki mniej więcej wielkości dużej łyżki i od razu panieruj w bułce tartej, lekko spłaszczając. Możesz też panierować
Anioszek w kuchniproporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy kotlet (i polędwiczki) obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli mamy patelnię z nieprzywierającym dnem, a w głębokim tłuszczu jeśli
Bazując na smakukolejny przepis na kotlety z kurczaka, tym razem z maślanką. Kotlety są smaczne i proste w wykonaniu - idealne na szybki obiad. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka maślanki mąka ½ do 1 łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety 1 łyżeczka(...)suszonej pietruszki ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego olej Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy na cienkie kotlety ( nie rozbijamy, kładziemy kotleta i kroimy poziomo ) bardzo lekko solimy. Do miseczki dodajemy po kolei : maślankę, jajko, przyprawy i mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki aż ciasto będzie gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Umieszczamy w nim filety i pozostawiamy
Smaki EwyNatkę pietruszki rozdrobnić, posypać po mięsie. Na każdy środek kotleta położyć kosteczkę masełka. Kotlety zwinąć ciasno. Należy zwrócić uwagę żeby masło nie wystawało na zewnątrz kotleta. Panierować najpierw w mące , potem w rozkłóconym jajku ( z dodatkiem przypraw ) a na końcu w bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu
Darcia w kuchniKotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę(...)wyparowania płynów. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy
Szefowa kuchnisposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻSkładniki dla 4 osób:2 duże piersi z kurczaka2 ząbki czosnku2 łyżki koperku4 łyżeczki masła3 jajka do panierkibułka tarta i mąkaok. 100 g sera żółtego(...)filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące i smażyc na rozgrzanym oleju , do czasu az zarumienią sie na złoty kolor.Smacznego
Słodkości i nie tylkopewnością zasmakują amatorom białego mięsa. Kotleciki z indyka to świetny pomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól(...)pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki
Słodka StronaKotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około
w mojej kuchni