kotlet indyk - 178 przepisów (strona:5/12)

Kotlety mielone z otrębami owsianymi 291

obtaczamy je w bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 100g otrębów owsianych 1cebula 1 jajko 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz W misce umieszczamy mięso mielone

Kolizje Smaków
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 173

przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował

Mia Cucina Sofieta
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 264

Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem...Soczyste, ryżowe i złociste.Wypełnione mięsem mielonym.O delikatnym, koperkowym aromacie.Pychota!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);3 szklanki surowego ryżu;4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa);1 łyżka masła;1/4 szklanki zimnej wody (do masy(...)płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety;Pęczek koperku;4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);Sól;Pieprz;Bułka tarta do obtaczania kotletów;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Do przestudzonego

Gospodyni Miejska
Burgery z cukinii i indyka czyli Niedzielne Mielenie odc.24 151

temat mielonego, kotleta, jak i mięsa. małżon stwierdził, że woli tradycyjne, dzieci wołały o dokładkę. Ja myślę, że to miła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny.Burgery z cukinii i indyka500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 155

Czyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze(...)zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność. Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej

Kuchnia po mojemu
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 227

Dzień Dziecka i z tej okazji zachęcamy do przygotowania dla dzieci specjalnego obiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki(...)dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne części parówki nacinamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SOCZYSTE KOTLETY Z UDEK KURCZAKA 209

Soczyste, delikatne i mega smaczne.  Kto raz spróbuje porzuci już na zawsze klasyczne kotlety schabowe, bo te z udźca kurczaka są o niebo smaczniejsze. 

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone 192

Kotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1cebula 1 jajko Garść bułki tartej 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie(...)jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do mięsa. Solimy oraz posypujemy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się przypalą z wierzchu, a nie zrobią

Kolizje Smaków
Kotlety mielone z indyka ze smażonymi pieczarkami 143

Potraw z mięsa mielonego może być mnóstwo. Dzisiaj dla odmiany przedstawiam kotlety ze smażonymi pieczarkami. Zdarza mi się, że nie dodaję bułki tartej ani jajek do mielonego, tylko w bułce tartej je obtaczam. Tak jest też w tym przypadku. Po usmażeniu mamy czyste mięso bez wypełniaczy. Mięso z indyka doskonale nadaje się do takiego wykonania. Składniki: 500 gram mięsa mielonego(...)indyka 300 gram pieczarek Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i smażymy ( lekko je solimy ) na patelni. Odparowujemy nadmiar płynu. Możemy też pokroić w plasterki, podsmażyć a później drobno pokroić. Gdy pieczarki trochę przestygną dodajemy je do mięsa mielonego. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Smaki Ewy
Roladki z indyka ze szpinakiem 149

ząbki czosnku łyżka śmietany sól, pieprz olej Wykonanie:Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu z niewielką ilością oleju. Po rozmrożeniu szpinak doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem. Pod koniec podgrzewania dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.  Na każdą porcję mięsa z indyka kłaść łyżkę szpinaku, rozsmarować i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami

Pasja Smaku
Proste kotlety mielone 286

Proste kotlety mielone...Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy.Łatwe w przygotowaniu.Idelanie przyprawione.I przede wszystkim pyszne.Smacznego!Składniki:500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1/2 średniej cebuli;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżki musztardy;1 jajo;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;1 szklanka bułki tartej;Sól;Pieprz(...)szklanki (125 ml) bułki tartej.Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut).Podawać ciepłe/gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.Szklanka

Gospodyni Miejska
Mięsa 203

żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety

Aga w kuchni
Kalarepka z ,,wkładką,, 178

postanowiłam wykorzystać to co miałam zamrożone by zrobić nadzienie do kalarepek. Wykorzystałam ryż i Kofte wg Buni ( z indyka ) Przepis do zrobienia od zera albo z cyklu mam coś gotowe to wykorzystuję w nietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso

Buniabaje w kuchni
Gołąbki bez zawijania 253

dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka);1 duża cebula;1 duże jajo(...)dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety.Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody.Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania