kotlet a la - 891 przepisów

Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) 641

Znacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Kotlety z jajek to szybki i bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie danie. Bo kto powiedział, że smaczne kotlety muszą być tylko z mięsa? Te kotlety jajeczne to nasza kolejna propozycja na danie tego typu, podałam już przepis na kotlety ziemniaczane . Niedawno przygotowałam również krokiety(...)ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem . To są wszystko łatwe do wykonania dania, z którymi każdy sobie poradzi. A kotlety z jajek są moim wspomnieniem z dzieciństwa. To było jedno z moich ulubionych stołówkowych dań. Od poniedziałku do piątku biegałam z kluczem na szyi, a posiłki jadłam w Konsumach. Natomiast w weekendy obiad był

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlet cordon blue- Kotlet faszerowany 275

Kotlet cordon blue- powinien być z cielęciny, z dodatkiem sera szwajcarskiego :) Ja cielęciny nie miałam, dałam kotlety wieprzowe oraz miękki ser. Kotlety są przepyszne- polecam :) Zaczynamy:  Składniki 6-8 kotletów 6-8 plasterków szynki kostki sera żółtego olej sól, pieprz, paprika, bułka tarta jajko mąka Wykonanie: Ubijamy kotlety- najlepiej ubijać między woreczkami. Ubity kotlet- solimy, pieprzymy , paprykujemy. Na kotlet(...)układamy plaster szynki I ser żółty. Zawijamy. Obtaczamy w mace, jajku I bułce tartej. Smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Kotlety podałam z brokułami. Smacznego

Smaki Edyty
Kotlet pożarski light 728

Kotlet pożarski vel kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski jadało się bardzo często w moim domu. Potrawa ta pochodzi z kuchni rosyjskiej, a moja mama pochodziła z terenów, które obecnie są w obcych rękach. Więc przepis przywiozła ze sobą na terenie odzyskane, ja przygotowuję kotlet pożarski według jej przepisu. Kotlet pożarski jest to panierowany kotlet mielony przygotowany z mięsa(...)kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego. U nas przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 189

mniej niż połowę, żeby masa wyszła mniej więcej konsystencji plasteliny, ale nie rozsypywała się/nie pękała). 4. Dodać przyprawy, według uznania, ale nie żałować ;) 5. Z masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze będzie łatwiej przewracać) 6. Kotlety obtoczyć w pozostałym jajku i w bułce tartej. 7. Na patelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju. 8. Smażyć(...)kotlety do mocniejszego zarumienienia (ja lubię jak z wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360) Dodatkowo: Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy.     Smacznego

Malowane smakiem
Kotlety z piersi kurczaka (kotlety drobiowe) 489

Post Kotlety z piersi kurczaka (kotlety drobiowe) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Duszone kotlety z piersi kurczaka [edytowany: 11.09.13 r.] 233

Składniki: pierś z kurczaka,   bułka tarta, olej, sól, woda Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka dzielimy i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. 2. Kotlety solimy i obtaczamy w bułce tartej. Obtaczamy grubo, aż nie będzie się przylepiać. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej i drugiej strony (ja w trakcie smażenia posypywałam je jeszcze bułką tartą(...)kotlety już się usmażą, odlewamy olej tak, żeby zostało go tylko trochę i zalewamy kotlety na patelni zagotowaną gorącą wodą. Posypujemy je jeszcze raz bułką tartą. 5. Następnie przestawiamy patelnie na mały palnik i na małym ogniu dusimy kotlety pod przykryciem ok. pół godziny. Kalorie:  100 g piersi kurczaka - 100 kcal 1 łyżka bułki tartej - 30 kcal (myślę

Malowane smakiem
Kijowski kotlet. 160

Kotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła nam nie zginął. Także kotlet kijowski jest mało znany w Polsce, dlatego możecie pomyśleć, że po prostu nazwałem kotleta ,,De Volaille" inaczej. Lecz jeżeli zwiedzicie Litwę, Rosję lub Ukrainę, to na pewno w każdej(...)restauracji będą proponowali Wam kotleta Kijowskiego. A przy tym na blogu mam święto, bo właśnie ten przepis jest 50 przepisem opublikowanym na blogu i myślę, że i dalej pójdzie mi wszystko tak sprawnie jak teraz. Składniki: 2 piersi z kurczaka  50 g masła Natka pietruszki jajko mąka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie:  Miękkie masło rozcieramy z pietruszką, solą

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone pikantne 251

Dzisiaj miałam pomysł na prosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową(...)tradycyjne kotlety mielone ze znanego już Wam przepisu, ale pikantne z dodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz chili. Kotlety mielone przed usmażeniem obtoczyłam w mące kukurydzianej. Po usmażeniu mięso jest soczyste i aromatyczne. Kotlety mielone pikantne, 12 sztuk: Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 308

Polecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis(...)proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych, tanich składników czy resztek obiadowych można przygotować bardzo smaczne potrawy. Te Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej do środka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety w kokosowej panierce 177

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych kotletów schabowych i panierowania ich w bułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami. Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety(...)złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać z dipem, są wtedy poręczniejsze do podawania. Przepis na salsę ananasową znajdziecie tutaj. Polecam przepis na Kotlety w kokosowej panierce.   The post Kotlety w kokosowej panierce appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym 5068

Podaję Wam przepis na proste i szybkie danie z tego co zawsze jest pod ręką, z ziemniaków, które w kuchni polskiej mają wszelakie zastosowanie. Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1-2 jajka, 1 łyżkę masła, sól, trochę chili w młynku(...)dodać im ostrości (lub biały pieprz), jak kto lubi trochę świeżo startej gałki muszkatałowej i 2 łyżki bułki tartej do środka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sposób na soczyste kotlety schabowe 314

Metoda do stosowania nie tylko przy tradycyjnych schabowych, ale również do kotletów z piersi kurczaka. Składniki: 1kg schabu lub piersi z kurczaka - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz, przyprawa do mięs lub kurczaka - do przyprawienia 3 średnie jaja 2 łyżki zimnej wody bułka tarta i mąka - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół, sypane "na oko" smalec - do smażenia(...)Porcje mięsa (u mnie tym razem piersi kurze) rozbić tłuczkiem na desce z obydwu stron. Każdy kotlet dobrze przyprawić (sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do mięs lub kurczaka dla dodania smaku). Przełożyć do wysokiej miski.    Rozbełtać 3 całe jaja z 2 łyżkami zimnej wody (proporcje na 1kg mięsa).  Niektórzy opcjonalnie używają tu wody gazowanej, mleka lub jogurtu naturalnego

Grunt to przepis!
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2882

Kotlety mielone nie należą do dań wyszukanych, jednak są proste, smaczne i niespecjalnie skomplikowane. Żeby się szybko nie znudziły, robię je w kilku wersjach oraz z różnorodnymi dodatkami. Na kolejną zapraszam w dzisiejszym poście. Kotlety mielone z marchewką Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą(...)smażenia Mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, marchewkę i jajko mieszamy na dość gładką masę. Jeśli całość jest zbyt kleista, dodajemy bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Ratunku obiad
Pikantne kotlety wieprzowe grillowane 145

Pikantne kotlety wieprzowe grillowane są bardzo smaczne, miękkie a jednocześnie soczyste, przygotowałam je z 30 dag chudej łopatki wieprzowej, którą sama zmieliłam. Zamiast jajka dodałam 1 łyżkę kaszki manny, doprawiłam 1 łyżeczką suszonej szałwii, ognistą mieszanką przypraw i niewielką ilością soli. Z tej ilości zrobiłam 4 duże kolety wieprzowe. Przed grillowaniem kotlety posmarowałam oliwą, co zapobiega wysuszaniu się mięsa. Pamiętajcie(...)tych kotletów nie należy zbyt długo grillować (po kilka minut z każdej strony) , a po zdjęciu z patelni grillowej zostawiamy je aby „doszły”, zapobiegnie to wypływaniu z nich soków. Pikantne kotlety wieprzowe podałam z mieszanką warzyw z patelni, gdyż zimą wykorzystuję dobrej jakości mrożone warzywa. Przed podaniem na każdym grillowanym kotlecie układamy świeże listki szałwii. Taka ilość składników wystarczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażone kotlety sojowe 140

Danie dla dwóch osób. Składniki na kotlety: 6 sztuk kotletów sojowych Sante 1 kostka rosołowa 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Ziemniaczki: 3 średnie ziemniaki Olej do smażenia Składniki na surówkę: 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka majonezu Sól, pieprz do smaku Sosik/dip: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Przepis: Kotlety sojowe umieszczamy w miseczce(...)zalewamy gorącą wodą z dodatkiem kostki rosołowej. W wywarze kotlety leżą ok. 10 minut. Następnie obtaczamy je w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przed podaniem lekko

Emcia Pichci
Kotlet schabowy 238

kuchni polskiej :) Czy wiecie , że historia schabowego sięga XIX wieku , a przepis został odnotowany w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej  w 1860r. Jak wiemy , każdy ma sposób na kotlet. Poniżej zapraszam na mojego kotleta :) Zaczynamy: Składniki: kotlety schabowe-ilość w zależności od potrzeby:) 2 jajka sól, pieprz, paprika, czosnek, natka pieptruszki, pieprz cayenne bułka tarta oliwa do smażenia. Myjemy(...)ubijamy kotlety z dwóch stron. Do jajek dodajemy po pół łyżeczki czosnku,  soli, papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu I cayenne, plus łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki. Bełtamy jajko, aż do połączenia. Rozgrzewamy patelnie, kotlety maczamy z dwóch stron w jajku, w bułce tartej I kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Kotlety gotowe , prawda że prosto

Smaki Edyty
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 329

frajdy w kuchni? To, kiedy dobrze znana i tradycyjną potrawę, która być może już się trochę znudziła, zmieniam po swojemu, dzięki czemu zyskuje ona nowe życie. Tak było z kotletami mielonymi, które uważałam za mało atrakcyjne danie i nie stwarzające zbyt wielu możliwości. Bardzo się pomyliłam. Dziś zaprezentuję Wam tylko jedną z wersji tej potrawy i zachęcam do kombinowania(...)taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano

Ratunku obiad