główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta soli(...)oraz orzeszków ziemnych i pestek dyni. Gdy kurczak będzie miękki, odkładamy do przestudzenia. 2. Umytą sałatę targamy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, ogórka przekrawamy na 4 części i kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy z wystudzonym kurczakiem, orzeszkami i pestkami dyni oraz z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy talerz polewamy
Kuchnia w czekoladziesztuk) – mały słoiczek zielonych oliwek – suszony tymianek (domowy, nie z paczki) – 2 małe ząbki czosnku – 1 czerwoną paprykę – 1/2 cebuli – 2 garście nasion słonecznika – 1 garść nasion lnu – sok z 1/2 limonki – odrobina oliwy Przygotowanie sałatki zacznijcie od ugotowania bulguru (potem musi się jeszcze ostudzić). W garnku zagotujcie 2 kubki wody(...)przykrywamy pokrywką na ok 5 minut, po czym chłodzimy. W tym czasie odsączamy oliwki, kroimy pomidory w ćwiartki, ogórka, cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek obieramy, rozduszamy nożem i drobno siekamy. Na patelni prażymy nasiona słonecznika i lnu. W misce umieszczamy ostudzony bulgur, wszystkie pozostałe składniki. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
Szybko Tanio SmacznieDuszona dynia z warzywami vega/ mięsem Składniki: pół małej dyni brokuł opakowanie mrożonego groszku ( może być również marchewka) pestki słonecznika przyprawy- sól morska, pieprz, oregano, cynamon Przygotowanie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie, solimy ją, doprawiamy cynamonem.Pod przykryciem smażymy kilka minut.Dodajemy resztę warzyw dusimy,do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy pozostałe przyprawy, podczas duszenia można dolewać troszkę
Kukuleczkijest wyśmienita! 400 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka(...)skorupek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ser feta kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość delikatnie mieszamy. Wierzch obsypujemy ziarnami słonecznika oraz oblewamy przygotowanym sosem francuskim. Na talerzu sałatkę możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzeniemogą być też np. dwie maleńkie sztuki po 0,2 kg każda 0,6 kg piersi z kurczaka garść łuskanego słoneczniku sól czosnkowa i pieprz ziołowy jako przyprawy oliwa do podsmażenia Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić go na rozgrzany tłuszcz, lekko posolić solą czosnkową i pieprzem, podsmażać aż zniknie kolor surowizny. Wtedy dodać poszatkowaną na plastry umytą cukinię (skórkę
Poezja Smaków - blog kulinarnykostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 szklanka startej marchwi 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) 1 szklanka mielonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej 3 łyżki sosu sojowego - koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak pieprz do smaku(...)kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. 2. Dodaj czosnek i trzymaj na patelni jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj startą marchewkę i cukinię. Smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodaj posiekane pieczarki, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś kolejnych kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. 3. W dużej misce wymieszaj mąkę i słonecznik
Powiedz dietom nieduszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania. Składniki (dla 2 osób): - 6 łodyg selera naciowego, - 1 cebula, - garść słonecznika, - sok z połowy cytryny, - woda, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Seler umyć, odciąć kawałek od strony korzenia, ściągnąć jak najwięcej "łyka" wzdłuż pałki selera. Pokroić na mniejsze kawałki (długość jest zależna(...)Gotować go w wodzie z solą przez ok 5 minut, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy
Co na wege obiad?dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny. Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również. Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i pieprzem. Całość polałem sosem
R'n'G Kitchenłyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś(...)kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladzieczarnych oliwek garść nasion słonecznika Dressing: 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Kurczak: 2 piersi z kurczaka ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty(...)octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając. Sałatę porwij na strzępki. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Ser pokrój w kostkę, a oliwki na plasterki. Składniki ułóż w miseczce, wrzuć kawałki kurczaka, posyp całość słonecznikiem i polej dressingiem
Food SquareKamissuszone pomidory z czosnkiem i bazylią KamisPomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową
Monia miesza i gotujetylko przyjdzie potrzeba wyczarować pachnący chlebek. A teraz do pracy moi drodzy. Składniki: ½ kg mąki ( typ 650 ) 1 ½ szkl. płatków owsianych ½ szkl. Słonecznika 1/3 szkl. Dyni 1/3 szkl. Siemienia lnianego ½ l wody ( ciepłej ) ½ kostki drożdży ( można użyć suszonych ) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę
Smaki Ewyodciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki. Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy
MamaOskarkagarnka z odrobiną wody na dnie i duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, grzyby i pestki słonecznika Duś pod przykryciem około 15 minut Dolej wodę, dodaj przyprawy (z wyjątkiem majeranku) i gotuj pod przykryciem około 30 minut Po tym czasie
pyszne zdrowościżółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone pestki słonecznika, ale niestety zostały spisane na straty ze względu na obecność szkodników kuchennych. Planem B został jak już wspomniałam czarny ryż, choć Wy możecie użyć czego
Powiedz dietom nie