kolacja - 33757 przepisów (strona:997/2251)

Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 181

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy

Niezły Młynek
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 151

Zgodnie z nazwą, są puszyste, lekkie i mięciutkie. Na drugi dzień nic nie tracą ze swoich walorów (lekko podgrzane w mikrofali smakują, jak porosto wyjęte z piekarnika). Na śniadanie, kolację, do pracy i szkoły, z wędliną (Najlepiej domową szynką drobiową – przepis wkrótce – ale wyrób jest wyżej na zdjęciach, dodam tylko, że jest tak wspaniała, że właśnie specjalnie do niej upiekłam

mojewypiekiinietylko
Pieczony topinambur 255

gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie! Zrobiłam go jako ‘atrakcję’ na proszoną kolację, i wszystkim zasmakował. A ja się dziwiłam, że wcześniej nikt o nim nie słyszał, i patrzyli na ‘topikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z wędzoną makrelą, ogórkiem i papryką konserwową 352

Bardzo fajna i sycąca sałatka. Doskonały pomysł na pyszną kolację. Można przygotować ją bez majonezu, będzie mniej kaloryczna ;) A jeśli nie wyobrażacie sobie sałatki bez majonezu, z jego dodatkiem też będzie dobra! :) Składniki: makrela wędzona pół puszki kukurydzy 4-5 sztuk ogórków konserwowych 3-4 kawałki papryki konserwowej (około 1/2 całej papryki) mała czerwona cebula sól, pieprz sok z cytryny

Czerwona Porzeczka
Quiche z kurczakiem i porem 145

Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka

Pyry na Gaz
TORTILLA Z KIEŁBASĄ 177

Dziś coś taniego ale bardzo Smacznego - Tortilla.Potrawa tania , łatwa do zrobienia świetna na ciepłą kolację. 6 średnich ziemniaków 2 duże Cebule olej 1 kiełbasa 6 jajek sól pieprz ***********************************  Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę oczyścić i drobnmo posiekać w piórka.Całość  przesmażyć przez ok.20 minut na oleju , aż ziemniaki zmiękną.Zdjąć z patelni i osączyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane ciabatty 185

kolację, na śniadanie, a nawet na spacer przy cieplejszej pogodzie... zapiekanki - towarzysz od dziecinnych lat. I choć już nie jestem dzieckiem nadal lubię ich smak i od czasu do czasu przygotowuję je dla siebie i bliskich we własnej kuchni. Dziś troszkę mniej typowe, ale równie smaczne i szybkie zapiekane ciabatty. Te płaskie, prostokątne bułeczki, wypiekane według włoskiej receptury sprawdzają się

Słodkie okruszki
Bananowe kotlety z kaszy kuskus 169

Zapraszam na pyszne bananowe kotlety z kaszy kuskus. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Szczególnie zasmakują dzieciom. Można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka wody, 1 banan, 50g rodzynek, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasta z soczewicy i kabanosa. 187

moja córka uwielbiam różne pasty na chleb no i dzisiaj zrobiłam na kolację  pyszną pastę z kabanosa i Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle.  Pasta nadaje się na kanapki a także śmiało można nią nadziewać np : jajka. Pastę podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki : 1 puszka Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii 174

resztą produktów w misce.  Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników. Zajadać ze smakiem do pieczywka na śniadanie, lub bez dodatków jako lekką kolację

Grunt to przepis!
Chleb kukurydziany 210

Dziś będzie prosty chlebek kukurydziany mały,dla mnie i córki starcza na śniadanie i kolację.Smaczny i prosty wykonaniu.  Składniki: 1 szklanka mąki bułkowej  typ 650  1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka wody letniej 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży świeżych  Wykonanie: Do misy wsypujemy  dwa rodzaje mąki ,najpierw ją przesiewamy.Dodajemy sól i mieszamy

Różowa kuchnia
Sałatka flamandzka 246

brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację.  Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony) sól sos 1-2 łyżki

Ugotować
Carpaccio z buraka 183

Bardzo prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraków czerwonych z olejem lnianym i prażonymi ziarnami, polecam na kolacje. Do sałatki użyłam prażonych ziarenek Piekło-Niebo od Ziarenkowo . Składniki: 3-4 buraki czerwone Olej lniany Prażone ziarenka Piekło-Niebo Listki natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą , gotujemy do miękkości z dodatkiem

Bajeczna Kuchnia
Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą 201

też sposobem powstały przepyszne dania: Peperonata i caponata, suszone pomidory z medalionami wołowymi Saltimbocca z łososia i risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 128

orzechami włoskimi to pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania