nasionami "chia" rozpoczęła Agnieszka. Ja się tylko bacznie jej poczynaniom przyglądałam. Od pewnego jednak czasu sama stosuję te małe, czarne nasionka. Towarzyszą mi one zazwyczaj podczas kolacji, której głównymi składnikami są jogurt i owoce. Ma być lekko, strawnie i przyjemnie ;) A poza tym lubię rozgryzać pesteczki nasion w czasie jedzenia. Agnieszka, co wynika
Kuchnia smakówsię przyplątało zabierając oddech. Co mnie nie zabije, to wzmocni. Puki jeszcze smak jest, to są i smakowite rzeczy. Po smakowitym obiedzie, smakowity podwieczorek w formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej
KucharzycaKolorowa ,zdrowa sałatka mojego własnego pomysłu,świetna na kolację lub dla gości.Prosta w zrobieniu,orzeźwiająca ze względu na mandarynki.Bardzo polecam. 1 mała kapusta pekińska 1 duża puszka mandarynek 1 duży zielony ogórek 2-3 pomidory duże 1słoiczek ciecierzycy 1 duża czerwona papryka 1 świeża papryczka chilli Sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 4 ząbki czosnku 1 jogurt grecki sól pieprz `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę pekińską
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na obiad będzie makaron z serem :) Można powiedzieć, że jest to danie uniwersalne, ponieważ można je podać i na obiad i na kolacje. A do tego jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 250g grubego makaronu 250g białego sera 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Makaron ugotować w osolonej wodzie
kuchnia doskiurki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy
Food Squarepiękny wygląd. Tak naprawdę smakuje doskonale z dowolnymi dodatkami, lato trwa, a szkoda nie wykorzystać sezonu pełnego owoców! To jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam kiedykolwiek, idealny deser czy kolacja. Zabieramy go do pracy, w szczelnie zamkniętym słoiku i delektujemy się wspaniałym smakiem! Do szczęścia tak niewiele potrzeba, bo nie więcej niż jedną szklankę mleka, kilka łyżek nasion chia
Moja smaczna kuchniasałatkę jako lekki lunch dla kilku osób, to wybieram sprawdzone metody i wtedy nie eksperymentuje. Dzisiaj pyszna sałatka na bazie kaszy jaglanej, idealna do pracy do lunch boxa, na kolację, na obiad i fajna propozycja dla dzieci , które lubią szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry szynki wędzonej - 1/2 puszki kukurydzy
SMYKWKUCHNIminut ryż piekłam już bez przykrycia, żeby cukier po przypieczeniu utworzył chrupiącą skórkę. Tak zapiekany ryż podany z kleksem śmietany albo gęstym jogurtem smakuje zawsze. Można zjeść na kolację, na obiad... po prostu zawsze Ja zrobiłam wczoraj na obiad a dzisiaj Wam przypominam ten przepis. Może dacie się namówić? Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u Krysibakłażany posypałam serem i włożyłam do natłuszczonej formy do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na około 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia. Takie bakłażany można podać na kolację. Farsz grzybowy można zrobić również ze świeżych grzybów, z pieczarek. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Jeśli zasmakuje Wam moja wersja, życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również
Kuchnia u Krysiminut. Po upieczeniu wyłożyłam patisony na liściach sałaty No, to tyle o moich patisonach. Jeśli macie ochotę, zróbcie takie kolorowe danie np. na kolację. Ja faszerowałam patisony, Wy możecie zrobić taki farsz np. do cukinii, papryki, a nawet do pomidorów. Życzę dobrej zabawy przy faszerowaniu a podczas konsumowania... SMACZNEGO ! Krys Polecam również: Faszerowane patisony
Kuchnia u Krysiprzekonałam do ugotowania tej pysznej, zdrowej i kolorowej, jesiennej zupy z brukselką w roli głównej Po zjedzeniu tej zupy z pewnością głód Wam nie dokuczy do samej kolacji. Więc życzę SMACZNEGO! Krys Jeśli wolicie zupę krem z brukselki to zapraszam tutaj Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiZdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki 100 g szynki po 1/3 strąka kolorowej papryki 2 małe pomidory pół puszki kukurydzy odsączonej z zalewy świeże listki oregano 1 łyżeczka suszonego
Kuchnia u KrysiWczoraj zrobiłam pyszne paszteciki. Dzisiaj mam dla Was gotowy przepis. Takie paszteciki robię często, na różne okazje. Na obiad lub na kolację. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka na ciepło np. z gorącym barszczem. Dopiero teraz uporządkowałam przepis, okrasiłam zdjęciami i zamieszczam w całości. Zrobiłam to na prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe
Kuchnia u KrysiPytacie mnie o przepis na uniwersalny sos do mięsa na zimno, który chcecie podać na półmisku na elegancką kolację. Spełniając Waszą prośbę, dzisiaj przedstawiam jeden z przepisów na sos, który można podać również do mięsa na ciepło. Składniki: mały korzeń białej rzodkwi (ok. 150 g) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu 10% lub winnego
Kuchnia u KrysiDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju
Kuchnia u Krysi