się w świąteczne przepisy na babki, które królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi. Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru, a na rynku można dostać cudowne kształty. Babka
Rusty ForkPodzielę się z Wami ostatnim już świątecznym przepisem, który można zrobić na niedzielne śniadanie u mnie przyjęło się, że jajka faszerowane robimy na kolację w Wielką Sobotę. Składniki: 7 jajek 50 g sera żółtego 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku przyprawa do jajek pieprz ok. 1 łyżki margaryny lub masła Przygotowanie: Jajka
Ciastka - domowe słodkościPieczeń rzymska jest na tyle pomysłowym daniem, że można ją serwować na ciepło lub zimno. Można ją podać w formie obiadu lub zajadać się nią na śniadanie czy kolację. Wystarczy tylko pokroić na drobne plastry i może śmiało zastąpić wędliny. Do zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda
kuchniabellissima.wordpress.complastry awokado lub o inne, ulubione dodatki. Upieczone/zgrillowane/usmażone burgery można także zamrozić w specjalnych torebkach do zamrażania (dostępnych m.in. w Ikea ) i podać w tygodniu, na szybką kolację. Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Tastes Better
Gospodyni MiejskaSmaczna sałatka z białą kaszą gryczaną, tuńczykiem, groszkiem, papryką oraz suszonymi pomidorami. Jest sycąca ale zarazem bardzo lekka. Przygotowałam ją na piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz
Bajeczna Kuchniawielkanocne . 8 pasztetów na Wielkanoc: Jeśli chcecie upiec pasztet na Wielkanoc to proponuję Wam przygotować pasztet, z któregoś przepisu poniżej. Te pasztety można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego, obok jajek i domowych wędlin. A te pasztety na Wielkanoc są bardzo smaczne. Pasztet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakie jadłam serwowane były na Solinie, co lato do tej budki ciągnie się bardzo długa kolejka... Bardzo lubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki w włoskim stylu z pieczarkami, suszonymi
kulinarne odsłony patiDzisiaj będzie przepis na jedno z ulubionych dań mojego dziadka. Najczęściej takie śledzie są u mnie w domu podawane w piątek na obiad, a dziadek je je także na kolację. Takie śledzie są także dobrym pomysłem na Wielki Piątek. Śledzie w śmietanie mojej babci Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę. Przygotuj składniki: 4-5 solonych filetów śledziowych
blog.moje-pasje.inforazem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów
Kulinarna Pokusapatelni. Był chrupiący od spodu a pulchny w środku. Polany sosem orzechowym na bazie masła orzechowego i syropu z agawy jest jeszcze lepszy! Danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy na śniadanie. Taki posiłek na pewno doda Wam energii na cały dzień – to jest zagwarantowane. Przepis jest przygotowany dla 1 osoby, jednak jeśli chcecie zrobić go dla większej
Jaglusiakulinarną przygodę, oraz za celebrowanie posiłków składających się z wielu potraw, które jednocześnie trafiają na stół i są bardziej rodzinnymi ucztami niż przypadkowymi, jedzonymi w pośpiechu śniadaniami, obiadami czy kolacjami. Niestety romans z tą egzotyką często wymaga żmudnych przygotowania, gromadzenia trudno dostępnych i drogich składników oraz nowych technik gotowania. W domu zgromadziliśmy małą kolekcję książek, z których wypróbowaliśmy już wiele
SzczyptaSmaQŚwieże, pachnące, jeszcze ciepłe drożdżówki z mlekiem na kolację to jedna z myśli, która kojarzy mi się z domowa atmosferą :) Drożdżówki odrywane nadziane jabłkami i cynamonem dodatkowo sprawiają, że cały dom pachnie pięknie wypiekami. Uwielbiam te drożdżówki za to, że są łatwo podzielne, proste w wykonaniu a ich nadzienie można zmieniać według uznania :)\ Spróbujcie :) Składniki: 50g świeżych drożdży
ChilliJemydziś zapraszam na szybką sałatkę z łososiem wędzonym, jajkiem na twardo oraz czerwoną papryką i selerem naciowym, który nadaje sałatce fajnej chrupkości. Idealna na kolację lub imprezę :) Składniki: 2-3 garści roszponki 100 g wędzonego łososia 2-3 jajka 1/2 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1/2 małej czerwonej cebuli sos 4 łyżki oliwy z oliwek
magiczna kuchnia Kasiokresie wielkanocnym z pewnością jemy więcej jajek niż zwykle. Jajka faszerowane, sałatki z jajkami, żurek z jajkiem i różne przystawki. Na sobotnią kolację przygotowałam dla mojej rodzinki grzanki z pesto z dodatkiem jajek, rzodkiewki i szczypiorku. Składniki: 1 długa bagietka, najlepiej razowa kilka łyżek zielonego pesto bazyliowego 5-6 jajek ugotowanych na twardo kilka dużych rzodkiewek 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku
Czerwień i błękitNowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty