Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 256Kolejne danie jako przykład co jeszcze można zrobić z rozebraną na elementy gęsią poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paprykarz z tuńczyka - montignac 346smak jest nam nadal bliski. Ja często robię go domowym sposobem z użyciem tuńczyka, szczególnie wtedy kiedy jestem na diecie, bo taki paprykarz stanowi pyszny dietetyczny, węglowodanowy posiłek np kolacje. Do tego trochę warzyw w postaci sałatki i brzuszek pełny. Dla osób nie na diecie z kromeczką chleba może być pysznym wspomnieniem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jogurtowa z piersią kurczaka 2298dopada nas głód szczególnie wieczorem, gdy nie mamy pomysłu na zdrową kolację albo chcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na lunch czy obiad polecam zrobić szybką sałatkę. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka warzyw i sos na bazie jogurtu. Szybko, smacznie i lekko. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z kurczakiem w panko 482Propozycja na szybką i pyszną sałatkę, idealną na kolacje i na szybki lunch w pracy. Kilka prostych składników i zwykła nudna sałatka może odzyskać ponowny blask, kulinarny blask. Dla dbających o linie kawałki kurczaka można usmażyć w piekarniku. Porcja na 3 osoby. Do przygotowania dania użyłam Panko czyli japońskiej wersji tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka lub wypełnienie do różnego rodzajów
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krokiety z mięsem 421cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach bo o tym zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny, czy świąteczny obiad, albo na kolacje to idealny posiłek. Na zimno i ciepło smakują wybornie. Jeśli chodzi o naleśniki wykorzystałam ten przepis Julii Child. Polecam także krokiety dziadowskie postne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 3376mnie to kolejna potrawa, którą Polacy pokochali, uwielbiali a teraz jedzą w zakamarkach swoich domów z dala od innych, a dlaczego? Przecież to proste, szybkie danie na nieskomplikowaną kolacje, przekąska do pracy, a i jest to sałatka jedna z tych, co znikają jako pierwsze ze stołów. Ja ją lubie i wracam do niej jak bumerang. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szałot śląski 388popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam ją o dodatek rukoli zamiast natki i wzmocniłam smak musztardą francuską. Dla nas taka wersja jest idealna do mięsa, czy na kolację. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej 402Ekspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanki 379Dzisiaj słynne zapiekanki- postaram się by były jak z budki :) Rewelacyjne na kolację, małe party czy też "na ząb" Zapraszam : Farsz: 200 gr -Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach ok 150 gr -Ser zloty- starty szczypiorek Pieprz I sol Mieszamy w misce- nakladamy na bulke lub bagietke. Posypujemy jeszcze startym
Smaki Edyty
Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim 243mawia moja kolezanka Danusia- z ciasta francuskiego mozemy zrobic wszystko, dlatego zainspirowala mnie do zrobienia dzisiejszej kolacji. Parowki z nadzieniem w ciescie francuskim. Szykujemy farsz: Scieramy pieczarki na tarce, miekki ser, I kroimy szczypiorek Ciasto francuski krojemy na szesc prostokatow. Kladziemy farsz I parowke. Skladamy I przysciskamy boki- do sklejenia. Parowki kladziemy na forme wylozona papierem
Smaki Edyty
Tosty 180Poszalejmy dzisiaj - na kolacje proponuje tosty :) Szykujemy wedline, cebule, pomidora, szczypiorek, ser, pieczarki. Obkladamy chleb - i zapiekamy. Ja podalam z kechupem i sosem czosnkowym- pycha :) Smacznego
Smaki Edyty
Pizzettes- pizzówki 208dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji czy też przyjęciu. To zaczynamy:) Składniki na ciasto :) 2 op suchych drożdży ( 14 gr) 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody ok 400 gr mąki 1 łyżeczka soli 60 ml oliwy z oliwek plus troszkę
Smaki Edyty
Sałatka z kurczaka i szparagów 353Sałatka :) dzisiaj na obiad był rosół, zostało mi mięso z kurczaka- chcąc pysznie to wykorzystać podczas kolacji, postawiłam na sałatkę . Szybko I zdrowo :) Zaczynamy. Składniki: ugotowany kurczak szparaki pomidory koktailowe szczypiorek dip koperkowy/ jogurt naturalny Wykonanie: Obieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia. Pomidory
Smaki Edyty
Norwegia 208wypoczynek - to wypoczynek. Przenocowaliśmy u naszej rodziny pod Oslo, gdzie mogliśmy zjeść przepysznego łososia- na samo wspomnienie , aż odezwały się moje kubki smakowe. Ania- to było mistrzostwo świata. Dziękujemy. :) Kolacja była, jak w wykwintnej restauracji. I tu muszę powiedzieć, że Norwegowie mają chyba najlepszy chleb i pieczywo na świecie. :) Na drugi dzień w piątek ruszyliśmy do miejsca naszego
Smaki Edyty
Tzatziki 283ciekawostki - nazwa tzatzyki pochodzi z tureckiej przystawki cacik- która jest bardziej płynna od greckich tzatzików. Uwielbiam tzatziki, mogłabym je jeść - oczywiście obok sushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu jak I przystawka. Zaczynamy: Składniki: 1 ogórek 500 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek
Smaki Edyty