Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować domowe mleko owsiane ( klik ). Dzisiaj udowodnię, że mleko kokosowe to kolejny napój, który jesteśmy w stanie samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujemy tylko dwóch składników: wiórków kokosowych i wody. Takie mleko jest lekko tłuste, mocno kokosowe i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako baza do owsianek jak i koktajli. Składniki na niecały(...)mleka kokosowego: 200 g wiórków kokosowych 1,2 l wrzącej wody Dzień wcześniej wiórki kokosowe przesypać do wysokiego garnka i zalać 1,2 l wrzącej wody, Odstawić na całą noc. Na drugi dzień wiórki wraz z wodą podgrzać (muszą być gorące). Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Przygotowane mleko kokosowe należy przelać przez sito (albo przez gazę
Ugotowaćwrzucamy czekoladę gorzką i na małym gazie chwilę gotujemy cały czas mieszając3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód.4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc.5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę, a po chwili makaron sojowy. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy trochę soli. Gotujemy
Zakręcony Widelecwymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS(...)całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu
Tajskie smakiCiekawa alternatywa dla tradycyjnego omletu. Składniki (2-3 porcje): 3 jajka 200ml mleka kokosowego 1/2 szkl. cukru trzcinowego szczypta soli masło lub margaryna do smarowania formy do podania: płatki migdałów, skórka limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, po czym dodajemy stopniowo mleko kokosowe. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Często
Tajskie smakiupalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej, wg gustu) 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Banany kroimy(...)góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym
Tajskie smakiniedzielny obiad wcale nie musi być nudny! Wystarczy niewielkie urozmaicenie w panierce by danie nabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem
Kolizje SmakówDzisiaj propozycja na pyszny, lekki torcik o posmaku kokosowym. Jest on wynikiem zmieszania kilku przepisów z wspaniałego bloga Ciasteczkolandia. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g
Kolizje Smakówprzepisami Okrasy. Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. Składniki: kurczak: 1 szt. curry: 30 g limonka: 1 szt. mleko kokosowe: 400 ml pomidory pelati: 1 puszka śmietanka 30%, słodka: 200 ml czosnek: 3 ząbki cebula: 2 szt. marchewka: 400 g cukinia(...)kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość
Brzuszki Łakomczuszkiulubionemu zajęciu i znikam w kuchni... Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal
Przysmaki KarolkiCześć :)Pierwsze przymrozki za nami... rano wychodząc na uczelnię zmarzłam... a to dopiero jesień :(Dzisiaj będzie tutaj bardzo kokosowo za sprawą puszki mleczka kokosowego, które dostałam od mojej Mamy przy ostatniej wizycie w domu :) Ciasto jak widać ciut zimowe za sprawą dekoracji :)Z tego co zauważyłam, chociażby oglądając puszki w sklepie, mleko nie zawsze ma formę lejącą (na opakowaniach mleka(...)rzadko kiedy jest podana ilość tłuszczu) - to, które użyłam miało konsystencję baaardzo gęstego jogurtu, czy też śmietany - trzeba było je wyciągać łyżką :) w smaku jak mleko kokosowe, nie słodkie :)Przepis znaleziony tutaj Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćTort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Lubicie smak rozpływających się w ustach, delikatnych,kokosowych kuleczek Raffaello? Jeżeli tak-to ten tort jest zdecydowanie dla Was! Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny(...)MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki
Domowe TortyCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich olej kokosowy i miód . Przygotowując czekoladki myślałam, że miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie kokosowego smaku. Myliłam się, gdyż miód nadał jedynie delikatnej(...)słodyczy, a smak kokosowy jest jeszcze bardziej podkreślony obecnością oleju kokosowego. Składniki: Masa kokosowa: 2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki oleju kokosowego 3 - 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego) Polewa: 100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao 50 g masła 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Wykonanie: Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko
Kuchcik gotujekolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi.Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa160 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryposypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe.Skladniki 4 na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)2 ziemniaki0.5 l bulionu warzywnegomala puszka mleka kokosowego lub 1/2 duzej 1 cebula2 zabki czosnku1/3 lyzeczki ziarenek anyzku1/2 lyzeczki mioduskorka z 1 cytrynysol,pieprzgarstka chrupiacych ciasteczek amarettinigalazka szalwi 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pokrojona cebule podsmazyc na masle ghee(...)chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac.Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie przepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyniowo-pomrańczowego curdu z tego przepisuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło i wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj.Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę
Słodko-Słony Świat Ilonygranoli, z tego przepisu: granola1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 szklanka mleka sojowego3-4 łyżka mleka kokosowego3 łyżki płatków migdałów3-4 łyżki syropu klonowegoMleko sojowe podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczek wkładamy po kilka łyżek granoli oraz po pół pokrojonego w kostkę jabłka. Dodajemy podgrzane mleko, posypujemy płatkami migdałów i polewamy syropem klonowym (tak prawdę mówiąc wszystko zależy
Mango Papajaroku obiecałam dostarczyć trochę słodyczy na kiermasz świąteczny w podstawówce, jeden z pomysłów, który na pewno tam trafi to dzisiejsze kokosowe bałwanki. Do ich wykonania wystarczy pudełko Raffaello (lub innych kokosowych pralinek), czekolada, kolorowe koraliki, długie żelki na szaliki (ja znalazłam żelki spaghetti w Lidlu) i ciasteczka Oreo :) Pralinki wyciągamy z papierków, ciasteczka Oreo przepoławiamy tak, żeby na jednej stronie
CiastkozercyMaleńki, mocno kokosowe pyszności, na niedzielny pochmurny poranek. Kawusia w kubeczku i kuleczka przed nami, po prostu niebo w buzi :)Małe, szybkie i pyszne, czego chcieć więcej :DSkładniki:200 g wiórek kokosowychok. 100 g masła roślinnego5 łyżek cukru trzcinowego3 łyżki mleka3 białkaWykonanie:Masło, wraz z mlekiem i cukrem dokładnie rozpuścić nad parą, a następnie dodać wiórki dokładnie wymieszać i potrzymać
Moje pyszne gotowaniepolania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód, ananasa i posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Opcjonalnie polewamy miodem (ja polałam :)). Gotowe
Mango Papajagarnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnykaszy jaglanejGruszka2 łyżki wiórków kokosowych2 łyżeczki cukru trzcinowego200 ml mleka roślinnegoPrzygotowanie:Kasze jaglaną przepłukać 3 razy zimną wodą. Gotować na mleku, do momentu wchłonięcia.Na rozgrzanej patelni podprażyć wiórka kokosowe, dodać do kaszy i gotować.Gruszkę pokroić w kostkę.Następnie wrzucić cukier na patelnie, mieszać do momentu aż lekko się rozpłynie.Dorzucić gruszkę i chwilę karmelizować.Kasze jaglaną podawać
Czarnawisienkabananowo-kokosowy krem jajeczny podany z kremem kokosowym i granatem inspiracjaNa zrobienie tego kremu czekałam, od czasu zobaczenia go u Ash na blogu, powiem jedno, było warto Wczoraj udało mi się kupić chyba najlepszego Granata w życiu
More food, love and dreamsmarchewkowo-kokosowe scones z ciasteczekowym kremem z ricott**ricotta + krem spectalucus Z każdym kolejnym dniem wychodzi coś dobrego, każdego mam sto nowych pomysłów i kombinacji do wypróbowania, tylko brakuje poranków, równie bardzo jak snu i czasu ostatnio.Składniki:30g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennej20g mąki kokosowejmała starta na małych oczkach marchewka(ok.40g)duża łyżka jogurtu naturalnego(ok.30g)10g zimnego masła1/2 łyżeczki
More food, love and dreamsbananowo-kokosowy serniczek z sosem z białej czekolady Najlepszy sposób na ostudzenie czegoś w zimę? Wystawić to za okno xd :3 Składniki:200g twarożku 100g zmiksowanego bananajajkołyżka mąki kokosowej(15g?)1/3 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia+ wiórki do posypaniaJajko miksujemy z bananem na puszysta masą. Twarożek miksujemy z resztą składników, delikatnie mieszamy obie miseczki. Masę przelewamy
More food, love and dreamsczekolady300 g białej czekolady 100 ml śmietany 30%1 łyżka mleka100 g serka mascarpone5 łyżek żelatyny6 łyżek wodydodatkowoposypka z Crispearls mleczne Przygotowanie:Umieść w mikserze mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.Następnie rozwałkuj ciasto
Niezły Młynekpamiętam kiedy piłam jakikolwiek koktajl. Zdaje mi się, że w wakacje. Szmat czasu... Miałam okazję przetestować wodę kokosową z firmy Decare. Szczerze nie mogę opisać smaku, bo dla każdego może być inny. Najlepiej spróbować! :) Składanki: 1/2 szklanki wody kokosowej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego jabłko miód (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy
Truskawkowa Fiestadziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :) Wodę z przepisu można zastąpić częściowo mlekiem.Składniki:- 4 banany - 1 jajko- szklanka mąki- szklanka wody- pół szklanki wiórków kokosowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia- olej do smażenia - cukier puder do posypania Wykonanie naszych bananków jest nad wyraz proste - wystarczy zrobić ciasto, mieszając w misce wodę, mąkę, jajko, proszek(...)pieczenia i wiórki kokosowe... ...i pokroić banana w takie trochę grubsze plasterki, najlepiej nieco pod ukosem. Radzę nie kroić wszystkich na raz, ponieważ smażenie jest dość czasochłonne i kawałki owoców mogłyby zacząć ciemnieć. Teraz rozgrzewamy na patelni olej, powinno być go dość dużo. Bierzemy wykałaczkę i zanurzamy po kolei każdy plasterek w cieście, po czym wrzucamy go na patelnię. Smażymy
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 mały arbuz bez skóry i pestek, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukier puder, 1 łyżka sok z cytrynyz arbuza usunąć pestki i obrać skórę w pojemniku blendera zmiksować razem z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi przełożyć do miski i schować do zamrażalnika co 30 minut przemieszać - powtarzać z 5-7 razy bardzo orzeźwiający sorbet nakładać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki duże jajka lub 6 sztuk mniejsze, 1/2 szklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki kokosowe, 200 gram biszkopty, 1 sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki(...)kokosowe, budyń i mikserem wymieszać na koniec dać ubitą pianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubięmleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 2 opakowania, wiórki kokosowe 4 łyżki, truskawki 30 dag 600 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, łyżeczką masła i wlać budyń wymieszany w 200ml mleka, mieszając zagęścić i dobrze wystudzić jajka "L", olej(...)mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać, wsypać mąkę, proszek, sodę, wiórki kokosowe i tylko parę razy wymieszać dość gęste ciasto silikonowa forma z kominkiem 24cm - na dno dać połowę ciasta i 1/3 część truskawek - jak są duże to przekroić je na połowę - następnie wyłożyć zimny, mocno gęsty budyń na budyń dać połowę truskawek - następnie dać resztę ciasta, truskawek i posypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiórki kokosowe 1,5 szklanki, śliwki 60 dag, błonnik 2 opakowania całe jajka "XL", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut na dużych obrotach - masa będzie zważona ale to ma tak byćwsypać wiórki(...)kokosowe i mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem
W Mojej Kuchni LubięPyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;)Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie;Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy
Anioły w kuchniDziś przedstawię Wam przepis na rewelacyjne ciasto kokosowe z owocami.Owoce sezonowe i kokos to idealne połączenie:) Koniecznie wypróbuj.Składniki; 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g skrobi kukurydzanej, 250 g rabarbaru, 250 g truskawek, 150 g cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie;Margarynę
Anioły w kuchniwiele do zrobienia, a tak mało czasu. Dlatego dzisiaj krótko, zwięźle i na temat.Zawartość tego słoiczka to po prostu niebo w gębie ^^ ~Kokosowa otrębianka z serkiem wiejskim, gruszką, miodem i cynamonem ~ Składniki: 30g otrębów owsianych 10g mąki kokosowej/wiórek kokosowych 150g serka wiejskiego łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia pół gruszki Otręby, mąkę/wiórki i słodzidło zalewamy wodą/mlekiem
Kuchenny Skrawek NiebaSernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki :Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić
Wypieki Ulibrakuje mi w nim sezonowych owoców, najlepiej prosto z krzaka, żeby tak mieć świeże maliny albo poziomki... Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym RajuSkładniki na budyń: 500 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki ryżu białego ok. 20 sztuk daktyli bez pestek 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady szczypta soli bakalie lub świeże owoce do posypania Ryż gotujemy(...)daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle są już zupełnie miękkie dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko na gładką masę. Nakładamy i posypujemy świeżymi owocami lub bakaliami. Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.
Apetyczna babeczkapszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)ciasto się chłodzi, jaja miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód
Kuchnia Łukaszatego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni, u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka curry sól
Kulinarne przygody GatityWzorowałam się trochę na tym co czytałam o pilawach robionych na Trynidadzie .Różnią się one od innych tym , że używa się w nich oleju kokosowego i mleczka kokosowego. A po za tym pikantnych przypraw i słodkich suszonych owoców. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniłyżki oleju 3 łyżki sosu śliwkowego i 3 łyzki powideł śliwkowych (sos śliwkowy można kupić gotowy) mango 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki niepełna szklanka mleka kokosowego kilka listków świeżej bazylii, ja miałam suszoną Przygotowanie: Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek. Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać(...)smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko
Proste Potrawyjarmuż. Buzia się sama uśmiecha, a głowa pełna pomysłów. Wyrósł pięknie. Głównie zielony, ale ten fioletowy też, chociaż mniej okazały. A w sklepie zobaczyłam wodę kokosową. Pierwszy raz, naprawdę. Kupiłam, bo chciałam spróbować. Sama pyszna, a z koktajlem rewelacja. Składniki: 200 ml wody kokosowej 1 banan 2 - 3 liście jarmużu
Sto kolorów kuchniNajczęściej chodzi o to, aby zmieniło się na cokolwiek. Marek Hłasko Trochę czekoladowo. Trochę kokosowo. Trochę śmietankowo. Trochę bakaliowo. Trochę zimno.Składniki:400 ml mleka kokosowego (puszka)1/4 szklanki kakao w proszkusyrop z agawy/cukier lub inna substancja słodząca kilka kropel aromatu śmietankowego4-6 kostek gorzkiej czekoladygarść bakalii (np. rodzynek)polewa czekoladowa (opcjonalnie)Przygotowanie(...)Potrzebne nam jest mleko kokosowe w gęstej postaci. Jeśli mamy je w puszce, radzę dzień przed użyciem schować puszkę do lodówki dnem do góry. Następnego dnia po wyjęciu go z lodówki, odwracamy ponownie puszkę i otwieramy ją. Cały krem powinien zgromadzić się przy wieczku i powinno go być dość dużo. Wykładamy go do miski, do której wsypujemy także kakao, wlewamy
Weganizm infantylnyDodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :) )Smażymy 1 minutę Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy
Smaki Edytyłyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Masło I cukier zaczynamy ubijać , dodajac jajka. Do masy dodajemy make I ubijamy mikserem. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy do formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy
Smaki Edyty