Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną zupę dyniowo-kokosową z puszystą pianką i nutą cynamonu. Pyszna nie tylko dla dzieci ;) SKŁADNIKI: około 1g miąższu z dyni puszka mleka kokosowego (400ml) 2 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 12% laska cynamony anyż gwieździsty cukier
Pyry na GazWiększość z nas, mimo, że kocha swoją pracę, czuje zmęczenie i potrzebuje silnej regeneracji. A nic tak nie wzmacnia organizmu jak koktajl ze zdrowych produktów! Szpinak, kiwi, mleko kokosowe i siemię lniane - prawdziwa bomba witaminowa i zdrowotna! W zaledwie 5 minut możemy wyczarować ten smakołyk i od razu odzyskamy werwę do dalszego działania! Soczysto-zielone smoothie Dzisiejszy post mógłby właściwie(...)proste jest przygotowanie koktajlu, ale postanowiłam troszkę przybliżyć wam sekretne działanie dzisiejszego cuda - zielonego koktajlu :) Składniki: /na 4 porcje/ 5-6 kiwi 2 łyżki siemienia lnianego 3/4 puszki mleczka kokosowego 100 g szpinaku baby 1 szklanka wody mineralnej lub mleka (wg uznania) opcjonalnie: 1-2 łyżki miodu - trafiłam na bardzo kwaśne kiwi, dlatego miód okazał się wybawieniem ;) Wszystkie składniki umieszczamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli
KuchcikoweLoveszklanki pestek dyni - 1 szklanka kaszki kukurydzianej ekspresowej lub ekspresowej polenty - 5 cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był ze śliwką, drugi z żurawiną) - sól i pieprz do smaku(...)chili do smaku, u mnie kilka przekręceń młynka (nie jest konieczne) Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju kokosowego, posolić ją. Pod koniec dodać zmiażdżone przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do blendera wlać część bulionu lub wody, dodać pestki i cebule z czosnkiem, całość miksować kilka minut aż masa będzie w miarę gładka
Smaczne ZdroweNiecodzienny krem, ale efekt rewelacyjny Składniki na biszkopt jajka, 5 sztuk cukier, 5 łyżek mąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka
Gotowanie moimi oczamiSkładniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki sól, pieprz bazylia świeża, 5-7 listków Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem(...)dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki masło, 220g cukier, 2 szklanki jajka, 4 duże sztuki cukier waniliowy, 1 opak mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1 szklanka sok z 1/2 dużej cytryny skórka otarta z 1/2 dużej cytryny cukier puder do posypania Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy cukier i cukier(...)jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się z masłem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę i wyrabiamy, aż wszystko się połączy. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny i startą skórkę. Jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy masę do formy 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy "do suchego patyczka" około 35-45 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiszklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe Sposób przygotowania 1. przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną, a gdy zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać 2. blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną(...)przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą
Darcia w kuchniSKŁADNIKI: 4 polędwiczki drobiowe 1 jajko wiórki kokosowe mąka olej sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Polędwiczki drobiowe lekko rozbić. Oprószyć pieprzem i solą. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i wiórkach kokosowych. Usmażyć. Można podawać z ryżem lub frytkami
Darcia w kuchnimąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1/2 kg mielonego twarogu 1/2 litra śmietany 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Posypka: 1/2 kostki masła 10 dag wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni i jabłka Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych(...)śmietanę na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Obie masy połączyć, wyłożyć na nasączony biszkopt. Masę przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować dżemem. Przygotować posypkę. Masło roztopić, dodać wiórki kokosowej cukier , zrumienić. Gorącą posypką posmarować placek
Darcia w kuchnipieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody cukier waniliowy polewa 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 20 dkg cukru pudru 2 czubate łyżki kakao dodatkowo: 2 opakowania wiórek kokosowych Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać i wstawić(...)Margarynę rozpuścić, zagotować z mlekiem, cukrem i kakao. Gotować przez 3 min. na wolnym ogniu mieszając, zdjąć z ognia przestudzić. Ciasto pokroić w kostkę, maczać w polewie i wiórkach kokosowych
Darcia w kuchnioliwek lub oleju ryżowego OLEOFARM - 500 ml bulionu z krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba - krewetki - olej krokoszowy lub ryżowy OLEOFARM - suszone zioła takie jak bazylia tajska Pory dokładnie umyj, posiekaj na drobne paseczki. Czosnek, imbir, chili ,szalotkę obierz(...)posiekaj. W dużym rondlu smaż na oliwie z oliwek, pory, czosnek, imbir, chili i szalotkę, około 7 minut. dodaj mleko kokosowe, bulion z krewetek i gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy
SMYKWKUCHNIrondelka, rozpuszczamy i studzimy. 2. Ubijamy białka na sztywna piane, dodając pod koniec cukier oraz 2 łyżeczki budyniu i kakaa 3. Do rozt. i ostudzonego masła przekładamy nasze wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Jeśli ta masa będzie się nam wydawać za sucha możemy dodać 2 łyżki mleka. 4. Teraz przekładamy masę kokosową do białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier
Gotowanie...to proste !Składniki: por (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) pieczarki (10 dag) makaron świderki (250 g) mleko sojowe (1/2 szklanki) olej kokosowy sól woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kroimy pieczarki i pora. Smażymy na oleju kokosowym. solimy. Kiedy będą już nieco rumiane dolewamy mleko. Mieszamy.Odstawiamy po ok. minucie. Do gotującej się wody wsypujemy makaron. Gotujemy 2 min. Dodajemy
Weganka gotujeoleju słonecznikowego 50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy Krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 20 dag sera mascarpone 10 dag chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka 1 dowolna galaretka Sposób wykonania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać(...)mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. http://www.mlekoma.pl
Wanilia i Kardamon