Sezon na bób niestety powoli się kończy, a ja dopiero teraz wypróbowałam go w nieco innej odsłonie (zazwyczaj tylko gotuję :D). Taki z dodatkiem przypraw i oleju kokosowego, zapieczony w piekarniku zyskuje zupełnie inny smak i konsystencję. Im dłużej się go piecze, tym robi się bardziej chrupiący (można nawet pokusić się o stwierdzenie, że robią się zdrowe chipsy! ;)) Wyszedł(...)świeżego bobu sól, kminek, ziele angielskie, liść laurowy do ugotowania suszona cebula, koperek, ostra papryka, suszone pomidory lub dowolne, ulubione zioła i przyprawy 2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego Bób ugotować w lekko osolonej wodzie (około 1/4 łyżki lub wedle uznania) z dodatkiem przypraw, u mnie trwało to około 20 minut. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Przełożyć na wyłożoną papierem
FitKotmoja wariacja na temat curry, którą możecie przygotować w 20 minut. Nie potrzeba tu wielu składników, możecie też niektóre powymieniać według własnego gustu. Jednak obowiązkowo muszą pozostać mleko kokosowe i serek papaja i curry, bo to one narzucają całości odpowiedni smak i charakter. Oczywiście obowiązkowa też jest ryba, bo inaczej nie byłoby to curry rybne. ;) Składniki na 2 porcje(...)ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka sosu rybnego (lub więcej
Pełny talerzZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką
FitKotdomu i również się w nim zakochacie. Sekretem najlepszego mango lassi moim zdaniem jest… po prostu dobre mango, które jest dojrzałe i świeże (nie z puszki) oraz mleko kokosowe, najlepiej własnej produkcji ( przepis na mleko kokosowe ). Mango lassi - indyjski koktajl Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 3 min Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango 300ml mleka kokosowego (przepis na blogu) duża
Blendmanprzepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Tak jak już pisałam ostatnio – marka Apetina inspiruje! Niesamowicie inspiruje! I tym razem kremowy serek wykorzystałam nie tylko(...)kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy serek kremowy naturalny Apetina , dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie
Ostra na Słodkobyło nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli(...)sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek) płaska łyżka oleju kokosowego Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem, cebulką i koperkiem. Umieścić płaty w torebce do pieczenia, najlepiej nie układać ich jeden na drugim. Zamknąć torebkę, nakłuć i odstawić na blaszce. Ziemniaki pokroić w kostkę
FitKotdomu i również się w nim zakochacie. Sekretem najlepszego mango lassi moim zdaniem jest… po prostu dobre mango, które jest dojrzałe i świeże (nie z puszki) oraz mleko kokosowe, najlepiej własnej produkcji ( przepis na mleko kokosowe ). Mango lassi - indyjski koktajl Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 3 min Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango 300ml mleka kokosowego (przepis na blogu) duża
BlendmanPropozycja na słodkie śniadanie z niską zawartością węglowodanów. Jedynym ich źródłem są otręby owsiane, które zapewniają dużą dawkę dobroczynnego błonnika. W smaku muffiny są po prostu genialne! Puszyste, mocno kokosowe. Skład można dostosować do własnych potrzeb manipulując ilością odżywki białkowej. Bardzo polecam! Składniki: 30 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych 2 jajka(...)Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek lub piekarnik do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Zagłębienia formy wysmarować olejem kokosowym. Nałożyć po jednej i pół łyżki masy. Piec około 4-6 minut lub 20 minut w piekarniku. Podawać z borówkami i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWschodniej, przede wszystkim indonezyjską. Do najważniejszych składników należą bowiem jednoznacznie kojarzone z Indonezją sambal oelek ( ulek ), gałka muszkatołowa oraz goździki. W połączeniu z mango, czerwoną cebulą, limonką i mlekiem kokosowym tworzą bardzo oryginalny sos, łączący trzy rodzaje smaków: słodkie, kwaśne i ostre. O tym ostatnim decyduje w praktyce sambal, który w wersji znanej jako sambal oelek to tak naprawdę starte(...)ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków 150ml mleka kokosowego „light” sól brązowy cukier olej rzepakowy mąka pszenna świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy
Kulinarna Pokusasamym wyglądem dlatego otwierając lodówkę nie sposób mu się oprzeć. Poza smakiem i wyglądem jest zdrowe, bez mąki, cukru i innych zakazanych używek ;) Spód: szklanka daktyli, szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju kokosowego) Daktyle należy namoczyć na kilka godzin przed zrobieniem ciasta, chyba, że macie super mocny sprzęt który je rozdrobni(...)wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa: 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny) By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie zużywamy np do koktajlu) dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość mieszając aż czekolada się
Cynamonowe szczęściezimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez dobę w lodówce) 3 łyżeczki agaru 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. soku z cytryny szczypta soli kakao do posypania Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie(...)Zmiksuj. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 20 minut. Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Potem przelej masę do kaszy jaglanej znajdującej
wegujemyBardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni. Przygotowana z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe można zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim. Koniecznie podajcie ją z posypką z kaszy jaglanej i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz(...)sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka mleka kokosowego ( 400 lub 200 ml) sól morska, pieprz DO PODANIA: uprażone na suchej patelni płatki migdałów, ugotowana kasza jaglana * , oliwa truflowa, chili w proszku, sok wyciśnięty z cytryny WYKONANIE W szerokim
cool and mintyPrzepyszny kokosowy pudding z CHIA, czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Piękno tego deseru polega na tym, że jest bardzo smaczny, zdrowy i właściwie robi się sam. Nic nie ubijamy, nie gotujemy. Wystarczy zamieszać i ... iść spać ;) Lista zdrowotnych właściwości chia jest bardzo długa. Te małe ziarenka mają wielką moc. Charakteryzują się dużą zawartością cennych dla zdrowia witamin, minerałów, kwasów Omega(...)delikatną galaretkę. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia wspomagając w ten sposób nawilżanie organizmu. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 3 łyżki nasion chia ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego) 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki
cool and mintymarnować swojej pracy, a tym bardziej żadnych składników. W końcu już robiłam ciastka z marchewki ( klik ), a ciasto marchewkowe - uwielbiam ( klik , klik ). W taki sposób powstały przepyszne ciastka marchewkowo-kokosowe, które piekłam już niejednokrotnie i jestem z nich bardzo dumna! Tak cudownie pachną, że nie sposób się im oprzeć. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posiadają idealną konsystencję(...)smaczne! Mogą! (około 13 sztuk) 300g marchewki 150g mąki pszennej 1 jajko (małe) 50g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 2 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżki mleka (do reakcji z sodą) Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie
Di gotujeZupa z nutką egzotyki. Bataty i mleczko kokosowe to nietypowe składniki, dzięki czemu zupa nabiera ciekawego smaku. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 4 porcji. Produkty 2 bataty, 3 marchewki, 1 cebula, 3 łyżki mleczka kokosowego, 1 litr wody, 1 łyżka masła, płatki migdałów, sól, pieprz. Przygotowanie W garnku rozpuść masło. Warzywa pokrój i wrzuć do garnka(...)rozgrzanym masłem. Przez chwilę podsmaż warzywa. Następnie do garnka wlej litr wody. Zupę gotuj aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj trzy łyżki mleczka kokosowego i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Krem gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów. Wiem co jem Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają
Fit&Fast Kitchen