, placuszki z niej zrobione! Zarówno na ostro, jak i na słodko! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące klopsiki z warzywami , które są świetnym pomysłem na obiad. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują. Podane z sosem jogurtowo – czosnkowym stworzą danie, które zachwyci nawet mięsożerców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * kasza jaglana – 1 szkl * duża
Ostra na Słodkozupie na pęczak, gotuję go do gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego
Walijskie Pichceniegyros. Ugotowany makaron opłukałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Do makaronu dodałam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Przygotowałam sos beszamelowy (tutaj). Sos wylałam na makaron. Wierzch posypałam gałką muszkatołową. Piekłam w 170st. przez 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Casserole z klopsikami w warzywach Lasagne Mexicana
bastalenałyżki kaszy manny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu śmietana 18% masło klarowane koperek Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety(...)podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy do bulionu. Gotujemy całość około 10 minut, aby smaki się połączyły, a następnie sos zaciągamy łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wzbogacamy śmietaną 18%. Całość posypujemy koperkiem
Walijskie Pichceniekrem – możliwości jest wiele. Ja najbardziej lubię grillowane szparagi zawinięte w szynkę parmeńską, lub boczek. Piotrek ma zaś 2 swoje ulubione przepisy na białe szparagi: gotowane szparagi z sosem holenderskim i gotowane szparagi z bułką tartą i masłem, podane tak samo jak fasolka szparagowa , Zobaczcie, z czym najlepiej podawać szparagi i jak przyrządzić proste, smakowite dania z białymi(...)przeniesiecie się na wybrany przepis na blogu. Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej . Naleśniki ze szparagami Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa z białych i zielonych Białe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim Pizza ze szparagami tarta ze szparagami grillowane szparagi do Faszerowane piersi kurczaka Zupa szparagowa ekspresowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgarnuszku na oliwie, a jak zmiękną dodajemy przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie
Marder&Marder ManufactureKlopsiki to jedno z moich ulubionych dań z mięsa mielonego. Smakują świetnie - a jeszcze lepiej jeśli są zanurzone w sosie pomidorowym Marinara. Wszystko to włożone w chrupiącą bułkę z ulubionymi dodatkami - u mnie z papryczką jalapeno. Dziś przedstawiam wersję uproszczoną - tak, żeby w 20 minut mieć gotową kanapkę na stole
Milion SmakówMiały być klopsiki , a do tego ziemniaki i surówka z pora..ale tak sobie pomyślałam że pójdę na łatwiznę hihi i zamiast surówki z pora będzie sos z pora..no i wyszło całkiem pysznie. 50 dkg mielonego mięsa cebulka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki tartej bułki 1 szkl.bulionu 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 pory(...)oliwie.Zagotować bulion ,dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojone pory i pomidory z puszki. .Włożyć też usmażone pulpeciki.W razie potrzeby dolać wody, bulion ma zakryć klopsiki .Gotować
Moje domowe kucharzeniedługości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy(...)drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem
Mia Cucina Sofietabył mdły w smaku, należy go dobrze doprawić i dodać soku z cytryny. Wystarczy tylko 15 minut, aby otrzymać pyszny i pożywny obiad bezmięsny. Marchewka z groszkiem podana w sosie śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika(...)mięso, to jednak dla mnie jest on inny, ale to z pewnością nie jest ich wadą, a zaletą. Klopsiki można przyrządzić na wiele sposobów - są gotowe do podgrzania w piekarniku, na grillu bądź patelni, na oleju lub w ulubionym sosie. Składniki: 1-2 op. klopsów roślinnych Dobra Kaloria 450 g mrożonej marchewki z groszkiem 1 szklanka bulionu warzywnego
Kuchnia MagdaLenybył mdły w smaku, należy go dobrze doprawić i dodać soku z cytryny. Wystarczy tylko 15 minut, aby otrzymać pyszny i pożywny obiad bezmięsny. Marchewka z groszkiem podana w sosie śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika(...)mięso, to jednak dla mnie jest on inny, ale to z pewnością nie jest ich wadą, a zaletą. Klopsiki można przyrządzić na wiele sposobów - są gotowe do podgrzania w piekarniku, na grillu bądź patelni, na oleju lub w ulubionym sosie. Składniki: 1-2 op. klopsów roślinnych Dobra Kaloria 450 g mrożonej marchewki z groszkiem 1 szklanka bulionu warzywnego
Kuchnia MagdaLenyPulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego męża. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Do sosu użyłam bardzo prostego w wykonaniu sosu pomidorowego z cukinii, na który przepis znajdziecie w tym poście - - > KLIK można go oczywiście zastąpić pomidorami z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level(...)pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. W głębokiej patelni podgrzewamy bulion z ketchupem z cukinii, wrzucamy klopsiki, pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy makaron spaghetti (około 4 porcji) i gotujemy do momentu aż pulpeciki będą ugotowane, a makaron miękki i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page
Delusional TrineKolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem
Ala piecze i gotujewymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i uformować klopsiki. Gotować ok 30 min w bulionie. Przełożyć na talerz, a do bulionu dodać pomidory z puszki, śmietanę i Pliskę Honey. Zagotować i ponownie włożyć do sosu klopsy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podałam z ryżem wymieszanym z natką pietruszki
Gaździnka warzyzasmakuje. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany creme fraiche lub słodkiej śmietany 1 cebula czerwona 1 czerwona słodka papryka 2 łyżki natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie(...)ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Dodajemy posiekaną natkę
Delusional Trine