Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 230kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"). Poniżej znajdziecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Ogórkowa" w słoiku 213lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki. Składniki: 2 kg ogórków koper (łodygi i baldachy) chrzan czosnek Zalewa: 1l wody 4 dkg soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce
Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaki z sosem śledziowym 158łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos : 4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem
R'n'G Kitchen
Sałatka z zupek 275Składniki: 3 zupki chińskie 400 g fileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu czosnkowego Fanex sól, pieprz, … Czytaj dalej Sałatka z zupek
czarrna od kuchni
Szaszłyki z kurczakiem 202Czas na grilowanie ,uwielbiam szaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania
Viola cooks with passion
Zrazy wołowe 185Roladkami Śląskimi" "Przez żołądek do serca" Tak to było ze mną. Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy. Składniki: 1 kg Wołowiny Musztarda Kilka ogórków kiszonych Cebula czerwona/biała wedle uznania Kilka plastrów boczku surowego (na jedną roladke jeden plaster) Wedle uznania papryka ja ją dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka
Viola cooks with passion
Szybka zapiekanka z gulaszem 255sera. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wierzch posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, podajemy z ogórkiem kiszonym
Kulinarne życie
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 220mięsożercy się nabiorą. Choć dla nas taki pasztet to nie kara czy wyrzeczenie. Jest po prostu smaczny. Na wiejskim chlebie czy na pszennej grzance. Z piklami , z małosolnym , z kiszonym ogórkiem , czy z żurawiną, czy z konfiturą z czerwonej cebuli. W wersji nie wegańskiej warto dodać do składników 2-3 fileciki anchois – to jeszcze więcej umami , a pieczarki zrumienić
Karo in the Kitchen
PIECZARKI W SOSIE SEZAMOWYM 268Pieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej oraz na pizzy. Z sezamem robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Czytaj więcej
Kasia Sarna
KISZONE CUKINIE pyszne! 291Jeżeli lubicie kiszone ogórki, koniecznie spróbujcie ukisić cukinię. Obstawiam, że ten smak również przypadnie Wam do gustu :) Ja ostatnie kawałki mam właśnie spakowane w pudełku z obiadem do pracy. Jutro nastawiam kolejne słoje! Czytaj więcej
Kasia Sarna
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 235rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy
Mienta blog
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 219dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny. Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane w wywarze
królestwo garów
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 280znaczenia, pulpety smakują mi z ryżem, ziemniakami czy kaszą :) Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka 2 szt. (cztery połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka
Kuchnia Viki
OGÓRKI KISZONE PO STAROPOLSKU 185tradycyjna metoda kiszenia ogórków stosowana w moim rodzinnym domu od wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek SKŁADNIKI ogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper
słodki bratek
Ogórki konserwowe - korniszony 202Ogórki konserwowe czyli ogórki pasteryzowane o słodko-kwaśnym smaku z dodatkiem octu. W przeciwieństwie do kwaśnych ogórków kiszonych (które mają Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne