kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:179/357)

KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 391

roku borowików było co prawda niewiele ale mam jeszcze z ubiegłego roku. Zamknięte szczelnie w słoiku, mogą być przechowywane kilka lat. Polecam, to nasze ulubione danie. :-) Składniki: - kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg - grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również mieszane), czym    więcej tym lepiej - u mnie 200g - olej kokosowy bezwonny - ok.1-2

Smaczne Zdrowe
Probiotyki i prebiotyki 127

zawierające żywe drobnoustroje, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie jeśli spożywane są w odpowiednich ilościach.  Najpopularniejszymi źródłami probiotyków, które wszyscy doskonale znamy są: - kiszonki - między innymi kiszona kapusta, ogórki, buraki czy inne warzywa. Kiszonki można przygotować samodzielnie w domu. Kupując gotowe produkty należy zwrócić uwagę, żeby wybrać produkt dobrej jakości. Producenci nierzadko próbują nabrać nas na produkty, które

HealthyCreations
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 175

ciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 186

podsmażone :) Składniki na ciasto:  4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju  około 1,5 szklanki ciepłej wody Farsz: ok 20dag suszonych grzybów 0,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść

ChilliJemy
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem 180

                           Dziś pogoda jest nie za ciekawa. Cały dzień wieje i co jakiś czas pada. A i temperatura nie za wysoka. Ale przed zapowiadanymi upałami chwila oddechu

Ewa w kuchni
Przepis #158 Włoski bigos 181

taki pyszny, że muszę się z Wami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g  makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy

Health-Fit-Life
Weganski bigos z kasza i wedzona sliwka 209

przepisie pojawiło się mięso. Postanowiłam zrobić wege wersje tego dania. Moim zdaniem była wyśmienita, Małżonowi brakowało mięsa :P Wegański bigos z kasza i wędzoną śliwką 1 kg kiszonej kapusty (może być taka z marchewką) 100 g wędzonej śliwki bez pestki 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe pół łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku Kapustę dwukrotnie płuczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
KROKIETY Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ I PIECZARKAMI 190

SKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję

Gotowanie Patki
Warianka 149

Łemkowskie smaki <3 kochamy, bardzo <3 Zupa idealna dla koneserów kwaśnicy :P Składniki 1 l kwasu z kapusty kiszonej 4 łyżki mąki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego kminku ząbek czosnku 50 g słoniny 800 g młodych ziemniaków   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy

R'n'G Kitchen
Wege łazanki 264

sprawdzą się aromatyczne grzyby. Wybór rodzaju kapusty to kwestia indywidualna, mi bardziej odpowiada lekko słodkawy smak, jaki można uzyskać dusząc świeżą kapustę. Ale równie dobrze możesz zdecydować się na kapustę kiszoną. I oczywiście makaron, którego kształt determinuje i wygląd, i smak potrawy. Można by pokusić się o samodzielne zrobienie pysznego, domowego makaronu, co niewątpliwie ma swój urok. Jak na chwilę

Roślinna - blog wegański
Kapusta z grzybami i pieczarkami 178

To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Postna kapusta z grzybami 424

kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, ma specyficzny kolor i smak. Jak wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku.... Składniki : 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem  Szklanka suszonych grzybów oliwa z oliwek  sól pieprz 2 cebule 3-4 łyżki mąki  listek laurowy  ziele angielskie Grzyby

Apetyczna babeczka
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 195

solo lub jako dodatek do barszczu. Składniki (na 12 mini tart): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła 1 małe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Na farsz: 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 twarde, kwaśne jabłka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju   Przygotowujemy ciasto

Smaczna Strona
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 208

będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej.   Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu

Ugotowane pozamiatane
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 235

świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól      Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą

Rozpustne gotowanie