razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie
Ratunku obiadporcje: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Sos: 2 puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oliwy Dodatkowo
Obiad za dychędzielimy na dwie części: większa 2/3 i mniejsza 1/3 całego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 min. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Większy kawałek ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Studzimy po wyciągnięciu z piekarnika. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy
Miksturownikczasu. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na szerokość formy. Wykładamy formę ciastem i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy na nią np. groch, fasolę lub tak jak ja kaszę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na 15 min. Po tym czasie ściągamy folię z obciążeniem i albo nakładamy farsz i zapiekamy jeszcze ok. 30 min, - zależy
Miksturowniksię znowu zagotuje. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką (ewentualnie sokiem z cytryny), ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówbardzo dobrze swoje zadanie wykonały. Jest też naprawdę spora baza przepisów na potrawy znane i te już trochę zapomniane, zarówno podstawowe (np. fasolówka, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną ), jak i te bardziej skomplikowane. Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę . Również chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie. Nie uszły mojej uwadze
Kraina Tysiąca Smakówalbo pół na pół pszenna z gryczaną - Sylwiam7 zrobiła tylko na pszennej. Zdecydowałam się zrobić wg jej przepisu, ale z dodatkiem mąki gryczanej. Ponieważ mąki nie miałam, więc zmieliłam kaszę gryczaną i wyszło ok;) Pierwsze bliny zrobiłam wczoraj; dałam trochę za dużo mleka i ciasto wyszło bardziej naleśnikowe (choć dobrze wyrosło) i bliny wyglądały jak płaskie pankejki. Dzisiaj
Zdrowa Kuchnia SowyMoje jesienno-zimowe śniadania to głównie 3 pozycje: kasza jaglana, ryż i placki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach. Składniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe
Zdrowa Kuchnia Sowysukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych. Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę jaglaną i siemię lniane i zrobiłam, prawie jedno po drugim, dwa ciasta, a po krótkiej przerwie jeszcze trzecie. Wyszły cudnie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrobiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami. Jestem zachwycona! Składniki na 1-2 porcje*: * 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej * 2 łyżki mąki gryczanej * 2 łyżki mąki kukurydzianej * ok. 150 ml zimnej wody * zgnieciony ząbek czosnku * jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego i kilka kropli
Zdrowa Kuchnia SowyW życiu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie
Zdrowa Kuchnia SowyTe wpis został przygotowany do akcji "Dzienny jadłospis" Jak się pojawiła, to zupełnie nie wzbudziła mojego zainteresowania, ale po jakimś czasie stwierdziłam, że może
Zdrowa Kuchnia SowyZawsze robię tego typu śniadania (oparte na kaszy jaglanej, płatkach zbożowych bądź ryżu) z dodatkiem owoców: jabłek, gruszek lub innych sezonowych. Przygotowując wczorajsze śniadanie miałam zamiar dodać kaki (bardzo sezonowe i swojskie;), ale po ugotowaniu ryżu zamiar zmieniłam i zrobiłam bez żadnych owoców, a za to z dodatkiem fig i śliwek - rzadziej ich używam niż pozostałych bakalii, a teraz zaopatrzyłam
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj miałam zamiar zrobić powtórkę z zupy z soczewicy. Tym razem bez kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKorzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej , a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam taki , a dzisiaj zdrowszy i też pyszny:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy