kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką(...)obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo
Weekendy w domu i ogrodziemnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki
Lubczyk i WaniliaSkładniki: pół szklanki kaszy jaglanej 3 rzodkiewki 2-3 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku puszka tuńczyka w wodzie kilka czosnkowych oliwek kilka listków sałaty Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Selera z rzodkiewką umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć z poszarpaną sałatą, doprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzytego mega szybko. Parowar oprócz sitka na zioła i przyprawy posiada również pojemnik na produkty sypkie, dzięki czemu za jednym gotowaniem mogę wstawić małej również ryż czy kaszę jaglaną. Bardzo podoba mi się to rozwiązaniem bowiem nastawiam pokrętło i mogę wyjść z dzieckiem na spacer nie martwiąc się, że coś się przypali. Jeśli jednak chcecie ugotować dziecku zupkę tradycyjnie(...)witamin i minerałów. Więcej o zaletach gotowania na parze poczytacie TUTAJ. Ku mojej uciesze mała od samego początku zjada wszystkie warzywa z wielkim apetytem, uwielbia też ryż czy kasze, jednak owoców nie tyka. Sporadycznie z wielkim bólem przełknie banana, jednak miny podczas jedzenia przypominają te po porażeniu prądem. Wiadomo dziecka nie można do niczego zmuszać więc małymi krokami staram
Kuchenne aromatycukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej 4 jajka łyżki kaszy manny Na biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru kryształu pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem 3 szklanki mleka(...)piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową. Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min na złoty kolor
W kuchennym oknie Ewyprzygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Po wstępnym podpieczeniu Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli(...)będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry . Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie
Grunt to przepis!Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką
Grunt to przepis!soli lub pieprzu. Do zredukowanego sosu dodajemy odsączoną fasolę i dokładnie mieszamy je ze sobą. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Uwagi To danie bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Zamiast przecieru pomidorowego, który wymaga rozcieńczania wodą, możemy użyć soku pomidorowego (ok. 600ml). Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby użyć własnoręcznie obranych i pokrojonych w kostkę(...)gallery-17 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawiobe żeberka najpierw obsmażamy Następnie dodajemy pozostałe przyprawy Mięso dusimy stopniowo dodając przecier Gotowe żeberka w sosie Żeberka podane z kaszą gryczaną Post Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusamimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze, aż po ryż. Ze względu na dość „uniwersalny” skład, nasz „gulasz” będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako pełnowartościowe danie samo(...)Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być
Kulinarna PokusaJakiś czas temu kupiłam płatki jęczmienne i nie miałam okazji ich do niczego wykorzystać, więc pomyślałam o chlebie. Pomysł dobry. Użyłam do przepisu zmielonej kaszy gryczanej, która choć jest w małej ilości zdominowała całkiem smak chleba. W środku miękki i najlepszy pierwszego dnia po upieczeniu. 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/3 szklanki mąki(...)gryczanej ( u mnie zmielona kasza gryczana) 2/3 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki otrąb pszennych Powyższe składniki umieściłam w misce i zalałam 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody. Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne. Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i 4 łyżki zakwasu razowego żytniego ( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego) Całość wyrobiłam
apetytnapieczenierewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim jajkom. Masa serowa: 250 g margaryny 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego) 1 szklanka cukru pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki(...)uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko
VioletoweKucharzeniesłojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Około 2 kg jabłek świeżych(...)przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny. Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko. Blaszkę wielkości 23 x 34cm
Smakowy Rajzabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy(...)łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy
Kolorowy Przepisowniksztucznych dodatków, niskokaloryczna. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1/2 kalafiora 2 pietruszki 1/2 selera 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 100 ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w kostkę (1 pietruszkę przekrawamy tylko(...)też) i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach różyczki kalafiora. Jako ostatni z warzyw wrzucamy brokuł podzielony na różyczki. Gdy warzywa będą miękkie zagęszczamy kaszą manną i wlewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, zabielamy śmietaną. Po zestawieniu z gazu dorzucamy natkę pietruszki i miksujemy na krem
Kolorowy Przepisownik