15 pysznych przepisów na piknik 166więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę z ciecierzycy , a także sałatkę z pieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę
Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh z quinoa 201skropienia Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut. Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy. Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy(...)patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy
Wanilia i Kardamon
Szarlotka sypana + film 154ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser. Składniki na tortownicę 23 cm : 1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 1 kg jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta Przepis : Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz kaszę mannę i proszek
Smakowite Dania
Recenzja książki - "Smakowita Ella" 236stron. Na początku znajdziecie historię Elli oraz opis kilu cennych produktów i sprzętów kuchennych, bardzo ważnych dla autorki. Ella zdradza nam również swoje sposoby na prawidłowe ugotowanie ryżu czy kaszy. Przepisy kulinarne zostały podzielone na 6 grup: Produkty zbożowe (np. Pizza z komosy ryżowej, Buraczane risotto z kaszy gryczanej) Orzechy i nasiona (np. Batoniki z granoli, Superchleb) Rośliny strączkowe
Z miłości do słodkości
Seromakowiec wg s. Anastazji 306łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła 8 jajek 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej(...)dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki. Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z kokosowym nadzieniem. 268średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka (około 10 minut). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: 500 ml mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek kaszy manny (nie kopiatych, a raczej z małym czubem- następnym razem zważę ;) 100 g wiórków kokosowych Mleko zagotowujemy. Cukry mieszamy z kaszą manną i wsypujemy do wrzącego mleka, dokładnie
Rozpustne gotowanie
Orzeźwiająca sałatka z dipem miętowym. 152wszystko co miętowe np.After Eight- moje ulubione czekoladki!Postanowiłam, więc znaleźć przepisy, które są z dodatkiem mięty. W internecie sałatek jest co nie miara. ale skoro nie eksperymentowałam z kaszą kuskus, stwierdziłam musi być pierwszy raz! Sałatka jest z dodatkiem moich trzech groszy! Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy kuskus 1 drobiowa kostka + wrzątek 250ml
Kuchnia Beaty
Lekka sałatka z figami 190polałam najprostszym na świecie dressingiem na bazie balsamicznego octu. Lubicie lekkie sałatki do pracy lub na kolację?Super! Polecam zatem sałatkę z brokułami, orzechami i jarmużem , a dla smakoszy kaszy i buraczków sałatkę z kaszy gryczanej . To najczęściej przeze mnie przyrządzane lekkie sałatki. Lekka sałatka Składniki: 1 porcja 50 g prosciutto 25 g chevre garść rukoli 2 świeże figi Dressing
codojedzenia
Baranina w stylu blisko- wschodnim 230łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu z granatów sól, pieprz 2 czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery(...)godzin, ale warto zacząć sprawdzać po godzinie. Upieczone, wyjęte z piekarnika mięso, odstawić na ok 10 minut, Posypać pietruszką. Podawać z dowolnym ulubionym płaskim chlebem lub kaszą np bulgurem, zieloną sałatą i jogurtem greckim doprawionym czosnkiem i oliwą. Smacznego
Stare Gary
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 268się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie. Ciasto makowe: 25dag maku 3 jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy(...)jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka
Cynamonowe szczęście
Pizza z botwinką i serem feta 216różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki
Ugotować
Sos truskawkowy - domowy, szybki, idealny do deserów i dań na słodko 262czego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem. Mniam! Zamierzam zrobić sos z innych owoców. Zasady będą podobne, przy czym ilość cukru zawsze zależy od słodkości
Anioszek w kuchni
Kotlety z kapusty 305ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko 3 łyżki kaszy manny sól i pieprz kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze(...)zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Trzeci talerz
JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 175musu z jabłek, 1 kisiel truskawkowy, cynamon i cukier do smaku Pianka budyniowa: 3 białka, 3 łyżki cukru, ½ op budyniu waniliowego Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta, kasza manna WYKONANIE Ciasto: Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy(...)drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa jabłkowa: mus mieszamy z cukrem, kisielem
słodki bratek
Pasztet z czosnku niedźwiedziego 216Potrzebne składniki: 200 g czosnku niedźwiedziego 1 ,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 3 łyżki mąki jaglanej łyżeczka babki płesznik garść prażonych pestek słonecznika garść prażon ego sezamu pieprz, sól Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy zmiksowany czosnek niedźwiedzi i blendujemy całość na gładką masę . Przekładamy
Łycha smaków