jedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza", ja dorzuciłam co nieco od siebie. Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 120 g kus kusu po puszce czarnej fasoli (można użyć innego kolory fasoli) i cieciorki duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych(...)porwanymi listkami bazylii tez jest pysznie) dressing: dwie łyżki oliwy sok z 1/4 cytryny przeciśnięty ząbek czosnku Kus kus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Fasolę odsączamy i płuczemy. Cieciorkę wysypujemy na sitko. Do miski wrzucamy fasolę, cieciorkę, kus kus rozdrobniony widelcem. Pomidora pozbawiamy skórki. Kroimy w kostkę (pomidorki
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała(...)Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy
Kolorowy PrzepisownikWiecie co? tak pomyślałam sobie że to dobry pomysł na świąteczny obiad z bliskimi. Perliczka smakuje w tym wydaniu rewelacyjnie, jest mięciutka i pachnąca a kasza jaglana to samo zdrowie i dlatego dobrze nam zrobi w taki świąteczny dzień. Wszak święta za niecały miesiąc, polecam gorąco. Przepis z ulotki Biedronki. Perliczka w pomarańczach z kaszą jaglaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy, ale w szafce jej nie znalazłam, stało za to zapomniane pudełko soi. Pogotowałam, zmiksowałam, przyprawiłam, upiekłam i tak powstało to cudo :) 1 szkl suchych ziaren soi 1 szkl kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik 1 cebula
Polska Zupaprzypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie. Składniki: szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej 3 banany 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii 1 łyżka przyprawy
Mango Papajakotleciki robiłam jakiś czas temu..tym razem zamiast bułki dałam kaszę manną i śmietanę , pomysł na taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kaszy manny 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 jaja sól, pieprz wegeta Do mięsa wbić jajka, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i resztę składników
Moje domowe kucharzeniepapryki 3 ząbki czosnku 50ml ouzo lub raki puszka krojonych pomidorów w przecierze 1 łyżka świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka drobnego cukru koperek sól i pieprz nadzienie 100g kaszy z amarantusa 1 łyżka koperku siekanego 1 łyżka mięty siekanej 1 łyżka siekanego oregano 1 cukinia starta na grubych oczkach 200g starta skórka z jednej cytryny garść posiekanych orzechów(...)żurawiny (posiekanej) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować, przez ok 15 min. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i odstawić. Kalmary umyć, osuszyć i nadziać farszem. wykałaczką przymocować macki, tak żeby nadzienie nie wypadało. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć kalmary 1-2 minuty na każdej stronie
Gotowanie jest łatwewiadomo, brak poszczególnych składników wymaga pewnej dozy kreatywności. Mój braciszek zażyczył sobie wczoraj na śniadanie placuszki i nie mogłam go zawieść. Po krótkim przeglądzie szafek wybrałam drobną kaszę manną! - Idealną w zastępstwie mąki. ^^ Co prawda, jakiś czas temu już trafiłam na różnorakie podobne przepisy, ale nie miałam jakoś okazji wypróbować. Teraz przekonałam się sama, że to świetny pomysł! Składniki dodawałam(...)się idealnie. Wyszły bardzo delikatne, nieprzesłodzone, z lekko wyczuwalnym kokosem... Braciszkowi bardzo smakowały, a to o czymś świadczy... ;) Zapraszam do wypróbowania! Składniki: na ok. 12 placuszków 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła) 75 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta
Kuchnia EllieSzybkie i łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę (moja ma wymiary ok 26x24cm) smarujemy masłem albo wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki równomiernie rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej
e-PrzepisyKulinarne200g mąki pszennej) 250g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć(...)drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i po ostudzeniu dodać do podwojonego objętością ciasta. Całość ponownie dokładnie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko aby masę mocno napowietrzyć). Ciasto przełożyć do formy. Wierzch posmarować wodą
Di gotujeDziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście
potrawyregionalneproste i szybkie, ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek(...)łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszałam. W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód. olej, mleko. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami
potrawyregionalnepostanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około(...)minut. Wlałam do niej wywar z grzybów. Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam. Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam
potrawyregionalneKotlety wegetariańskie na rożne sposoby przyrządzam dosyć często. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
Mienta blogwymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatwe