odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha(...)łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w rondlu szklankę wody. Wsyp do wrzątku 1/2 szklanki kaszy jaglanej, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonie wodę a nadal będzie twardawa podlej ją kilkoma łyżkami wody
Niedzielny kucharzodrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha(...)łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w rondlu szklankę wody. Wsyp do wrzątku 1/2 szklanki kaszy jaglanej, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonie wodę a nadal będzie twardawa podlej ją kilkoma łyżkami wody
Niedzielny kucharzSkładniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju(...)zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą. Przesypałam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodałam mleko kokosowe i agawę. Wszystkie składniki
nietadietasmak, po jego zjedzeniu nie domyśliłabym się, że jest z kalafiora. Przepis pochodzi z Jadłonomii. Gorąco polecam - smacznego! Składniki: 1 kalafior 4 małe ziemniaczki olej 0,5 szkl. suchej kaszy jaglanej 10 suszonych pomidorów 0,5 szkl. mielonych, podprażonych pestek dynii 1 pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać 1 szklankę wody z solą i gotować, aż kasza wchłonie wodę (ok. 12-15 minut). Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy kaszę i resztę
psgotujemysię do upieczenia ciasta, ale są inne wartościowe, które wpływają na jego niepowtarzany smak, a zwłaszcza śliwki... (tortownica średn. 27 cm) Składniki: 120 g kaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego(...)rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki kisielu (dowolnego) Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki wody z odrobiną soli i wsypałam kaszę, kurkumę i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 20 minut. Trzeba mieszać i uważać żeby kasza nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonie
Kuchnia u Krysidziś wiadomo ze kasza jaglana ma wiele witamin i ogólnie jest zdrowa. Moja córka nie ma problemów aby odmówić jakiejkolwiek kaszy więc gości ona u nas bardzo często. Kotlety które dziś Wam proponuję nadają się idealnie na przekąskę w plenerze. A ze my często zwiedzamy różne miejsca więc u nas sprawdza się idealnie. A więc do dzieła! Składniki(...)kaszy jaglanej, 600 ml. bulionu warzywnego, 10 dag chudego twarogu, 10 dag czarnych lub zielonych oliwek, 2 jajka, 2 łyzki oliwy, 1 czerwona papryka, 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu, ząbek czosnku, mielona papryka, sól, pieprz, 2 łyzki mąki kukurydzianej 2 łyzki masła Bulion należy zagotować , kasze wypłukać i wrzucić do bulionu. Gotowac około 20 min az wchłonie płyn
Radość kipiąca uśmiechem.Jedzmy kaszę jaglaną! Odkwasza i wzmacnia organizm (działa antywirusowo), jest lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki
Qlinarnie i Qlinarniejuż jesteśmy w temacie jagodowym dziś zaproponuję Wam zdrowe śniadanie: kaszę jaglaną w formie budyniu z jagodami <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldSKŁADNIKI : 200 g kaszy jaglanej 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka płatków i Corn Flakes kakao i miód Lubella 1 szklanka malin, borówek, jagód lub dowolnych owoców mięta do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Kasze jaglaną gotujemy w mleku z dodatkiem cukru. Kiedy zgęstnieje zakręcamy gaz i przykrywamy aby dobrze napęczniała. Po ostudzeniu dodajemy do niej masło orzechowe, mielone orzechy o mieszamy masę. Płatki ugniatamy aby się pokruszyły i przesypujemy do miseczki. Z masy jaglanej formujemy kuleczki wielkości orzecha i obtaczamy je w płatkach czekoladowych. Na talerz wysypujemy owoce, układamy
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny ,ekspresowy deser,jeśli lubimy kaszę jaglaną i mamy w zamrażarce zapas malin.To kolejny deser ,który musiałam zmienić pod siebie,bo nie znoszę kaszy ugotowanej na mleku. Zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraków ,dodałam wody i wyszło równie pysznie . Składniki: 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ,może być dowolny sok 1,5 łyżki cukru,pominęłam laska wanilii około
Ladylaura.brukselką. Smażę więc zwykle na dwie patelnie tradycyjne kotlety mielone i jaglane kotlety wege. A jak jest u was? Tradycyjna mięsna kuchnia czy raczej wege wariacje? Składniki: 150 g kaszy jaglanej 1 burak, upieczony w całości 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej(...)łyżeczki cynamonu 1 jajko bułka tarta (około 3 łyżek) olej sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy: kumin, cynamon i paprykę. Smażymy około 5 minut. Na suchej patelni prażymy słoneczniki i sezam. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy bułki
Smakowity Blog KulinarnyWitajcie :) Mam dla Was propozycję pysznego i błyskawicznego budyniu z kaszy jaglanej Cenos, po prostu pycha , koniecznie musicie spróbować. Na deser czy podwieczorek będzie w sam raz, a może nawet do pracy. Zapraszam :) Składniki : 100 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 1 kopiasta łyżka nutelli 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 12 % szczypta wanilii garść
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis ten znalazłam na blogu meaningfuleats i od razu spodobało mi się połączenie kaszy jaglanej i migdałów, które moczy się razem przez noc, a następnie blenudje się je razem w taki sposób, że otrzymujemy mleko migdałowe na, którym później gotujemy kaszę, budyń jest aksamitny i pyszny w smaku, podany z owocami i migdałami na wierzchu na pewno wszystkim zasmakuje :) Składniki(...)szklanki suchej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki migdałów - 4-5 daktyli - 2-3 łyżeczki ziaren konopi (można zastąpić np słonecznikiem) - owoce i migdały na wierzch Przygotowanie : Kaszę i migdały wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, kaszę i migdały umieszczamy w blenderze, dodajemy 2-3 szklanki wody, daktyle, ziarenka
zdrowa vege kuchniawarzywa w dobrych cenach. Aż żal nie wykorzystać takich okazji.Jest to lekka przekąska, która może spełniać funkcję drugiego śniadania... bo ileż można jeść kanapki itp. Składniki: -> 200g kaszy jaglanej -> 2 cukinie -> 2 papryki -> 1 papryczka chilli -> 1 ser feta -> 3 jajka -> Sól, pieprz, garść świeżej bazylii, Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przekłada się na świetny smak - delikatny, lekko słodki, idealnie komponujący się w różnych dressingach. Zdecydowanie polecam! Składniki (1 porcja): 50 g mixu sałat 50 g sera feta 25 g kaszy jaglanej 1 pomidor 1/2 ogórka 1/2 cebuli czerwonej Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek(...)łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli szczypta oregano Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie podprażaj w rondelku przez kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodą, około 15 minut. Kolejno odstaw na 10 minut, aby doszła. W międzyczasie pokrój warzywa, a także przygotuj sos mieszając wszystkie potrzebne składniki. Na liściach sałaty
Zdrowie na języku :P