księdza. Jadał w stołówce profesorskiej, mieszczącej się przy stołówce studenckiej KUL-u lub w konwikcie gdzie jadali księża. Ze wspomnień jego kolegów wiemy, że jadał bardzo prosto lubił bardzo kaszę gryczaną ze skwarkami i kwaśne mleko. Ponoć od wadowickich kremówek bardziej smakował mu lubelski piernik, który piekła mu w Lublinie Maria Wal, szefowa kuchni w rektoracie KUL. Gdy tylko wiedziała
Ciastka - domowe słodkościmleku oraz w kurzych jajach. W gronie produktów roślinnych, w których ten składnik mineralny pojawia się w większych ilościach, na wyróżnienie zasługują produkty z ziaren zbóż, a przede wszystkim kasza gryczana oraz płatki kukurydziane. Dobrymi źródłami żelaza są też rośliny strączkowe oraz takie owoce, jak pomarańcza. Im prędzej włączymy takie przysmaki do swej diety, tym lepiej
ProstePesto.plobiad i choć ciotka wyjechała, jej przepis został z nami na lata. To świetny dodatek do ciepłych potraw – pasuje zarówno do mięs, jak i dań obiadowych (kaszy gryczanej, gotowanych i pieczonych ziemniaków) . Jest smaczna, niedroga, a jej przygotowanie bardzo proste Możesz użyć młodej kapusty lub starszej jesiennej. Mam nadzieję, że Ci posmakuje Dodatki do obiadu… ** Soczewica
Kulinarny S.O.S.przepis nie został jeszcze oceniony) Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele angielskie
Kuchnia Bazyliikurczaka i odstawiamy na około 30 minut. Kurczaka pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C Podajemy filet z kurczaka z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną i na przykład ogórkiem małosolnym. Smacznego! Artykuł Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użyłam kokosowego) - po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej mielonej, kuminu (<3), suszonego imbiru i czosnku, cukru trzcinowego ( dla dzieci używam cukru kokosowego) dodatki: razowy kus-kus, tłuczone ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść roszponki(lub innej zieleniny), kilka pomidorków koktajlowych, pół awokado, kilka kosteczek sera feta (lub innego ulubionego), prażone pestki słonecznika, sok z połowy
Symfonia SmakówWiosenna sałatka z warzywami, jajkami oraz kaszą gryczaną jest lekka, smaczna i pełna naturalnych witamin. Do zrobienia sałatki wykorzystałam również liście rzodkiewki
Przepisy Kulinarnepodać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami, czy różnego rodzaju kluskami. Ja podałam z miksem obiadowym, od Polskich Młynów. Mieszanka zawiera ryż jaśminowy, soczewicę czerwoną i kaszę gryczaną białą. A z czym Wy lubicie taki gulasz ? Piszcie w komentarzach, bo jestem ciekawa :) Składniki: 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryki
Agusiowe smakołykiPrzepis na sałatkę inspirowany gotowaniem na żywo z Martą Hennig 🙂 Pierwszy raz użyłam sera halloumi i przepadłam 😀 Polecam! Składniki: 100 kaszy gryczanej 100 g sera halloumi 150 g … Czytaj dalej Sałatka do lunchboxa
czarrna od kuchniUwielbiam polędwiczki wieprzowe w połączeniu z sosem i kaszą gryczaną. To pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Mięsko jest aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach. Tym razem postawiłam na polędwiczki duszone w sosie własnym, do którego dodałam cebulę, marchewkę i świeży koperek. Mięso wytwarza smaczny, naturalny sos, wystarczy go tylko lekko zagęścić. A jakie są Wasze przepisy na polędwiczkę
Zrób to smaczniegarść daktyli. Czy mam jakieś inne propozycje? Pewnie, że tak! Na blogu znajdziecie wiele innych przepisów na koktajle. Moje ulubione, które czasami robię sobie na śniadanie, to koktajl z kaszy gryczanej , koktajl brzoskwiniowy z dodatkiem nasion chia i płatków owsianych. Są bardzo sycące. Dodatkowo, w sezonie letnim, chętnie robię koktajl truskawkowy z orzechami nerkowca, oraz koktajl malinowy z tahini
Blendmanniedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule
królestwo garówpetarda. Jaka jest sałatka z bakłażanem? Odpowiedź jest prosta… PROSTA 😂 Kilka nieskomplikowanych składników i otrzymujemy super posiłem. Do tego świeża bułeczka, podpłomyk lub w wersji bezglutenowej chleb z kaszy gryczanej lub z mąki gryczanej i satysfakcja gwarantowana. Na blogu znajdziesz już wiele przepisów na sałatki , ale ta jest pierwsza z tym fioletowym cudem. Jeśli szukasz jeszcze jakiegoś sposobu
Blendmanfarszem. I tu Polacy potrafią popisać się talentem kulinarnym, gdyż nasze rodzime pierogi przygotowywane są z udziałem różnego nadzienia zwanego farszem. Może być farsz z gotowanego mięsa, grzybów, kapusty, kaszy gryczanej, soczewicy, soi, sera, owoców, powideł, ziemniaków z serem, szpinaku, a nawet ryb. I to nie wszystkie jeszcze rodzaje farszu, bo pomysłowość kucharzy polskich nie ma ograniczeń. Pierogi mogą posiadać
ProstePesto.pl