kapustą - 19268 przepisów (strona:848/1285)

Cuda natury czyli kilka słów o zastosowaniu jałowca 148

stanowił niezbędny element biesiad, na których stoły uginały się pod nadmiarem tłustego i ciężkostrawnego jedzenia. Także i dziś jest składnikiem różnych alkoholi, potraw z dziczyzną, pieczeni bigosów, pasztetów, kiszonej kapusty i wielu innych. Jałowiec i jego rola w lecznictwie Jako surowiec farmaceutyczny wykorzystywane są również szyszkojagody jałowca, z których pozyskuje przede wszystkim olejki eteryczne (pineny, terpnen-4-ol, mircen, sabinen

ProstePesto.pl
Skarby natury. Dlaczego warto jeść kiszonki? 118

powstają bakterie probiotyczne, będące rewelacyjnymi sojusznikami układu immunologicznego. Dzięki temu zdrowa dieta z udziałem kiszonek ma świetny wpływ na układ odpornościowy, a osoby sięgające po kiszone ogórki lub kiszoną kapustę mają mniej problemów z infekcjami. W kiszonych warzywach znajdziemy też sporo silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zdrowa dieta z ich udziałem odgrywa coraz większą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. W kiszonkach

ProstePesto.pl
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym 159

Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski czy tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego kurczaka będzie zdecydowanie pewniejszy niż

Poezja smaku
Sałatka obiadowa z cukinii 144

cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do potraw smażonych, pieczonych oraz z grilla.   Polecam dodatki do obiadu: ** Buraczki ze śmietaną ** Duszoną białą kapustę ** Sałatę ze śmietaną ** Buraczki z cebulką do obiadu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: młoda cukinia (około 500 g) 2 marchewki 1 jabłko 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie

Kulinarny S.O.S.
Smażone filety rybne marynowane w kefirze 117

mniam. :). Smażone filety rybne marynowane w kefirze i obtaczane w bułce tartej to świetna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz ok 400-500 gęstego kefiru bułka tarta do obtoczenia ryby

Blog kulinarny S9.PL
Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami 137

Dzisiejszy przepis to kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami, wyszła przepyszna.   Koniecznie spróbujcie zrobić kaczkę z tego przepisu. Tu znajdziecie przepis na  kaczkę faszerowaną kaszą i kapustą   a tu  kaczkę w pomarańczach 1 kaczka 2,5 kg 3 jabłka 100 g suszonej żurawiny majeranek czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem granulowanym

magiczna kuchnia Kasi
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka 136

Podkarpaciu często podajemy dania, które udają coś zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym się mleku ser przypomina przede wszystkim z wyglądu

Trzeci talerz
Najlepsza kaczka na obiad 217

układamy skórą do góry. Mięso musi odpocząć przed podaniem ok. 5 minut, aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Kaczka będzie smakować np. z surówką z czerwonej kapusty i marchewką z groszkiem. Smacznego! Moje dobre rady : Mięso kacze kładź zawsze na zimną patelnię bez dodatku tłuszczu i układaj zawsze skórą do dołu i dopiero włącz źródło temperatury. nie wolno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z ogórków i pomidorów 143

świeżych sezonowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania lub do potraw z grilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją   Sprawdź surówki: ** Surówka z białą kapustą i jajkiem ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ogórków gruntowych 2 duże pomidory świeży koperek 2 łyżki kwaśnej śmietany

Kulinarny S.O.S.
Zupa grzybowa najlepsza 121

czasu do czasu wykorzystać np. gotując zupę grzybową. Suszone grzyby przechowujemy w dużych, szklanych słojach. Suszone grzyby: podgrzybki, czy borowiki na pewno przydadzą się do wigilijnych uszek , pierogów z kapustą i grzybami , albo do przygotowania bigosu na Wielkanoc . Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to dobrze trafiłeś, TUTAJ znajdziesz 40 przepisów na nasze ulubione zup. Najlepszym sposobem na pozbycie się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszony kalafior 134

Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pa kimchi czyli kimchi z dymki 188

Kimchi ze szczypioru jedliśmy kilka razy. Pyszne i daje naprawdę ciekawe doznanie smakowe. Zdecydowanie bardziej konkretne niż kimchi z kapusty pekińskiej. Ale jest mało popularne i chyba niedoceniane w Europie i na świecie. A jak niedoceniane, to trudne do dostania … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
MAKARON Z NALEŚNIKÓW 140

jajka, makaron z naleśników, to prosty, a jednocześnie ciekawy pomysł na smaczny posiłek. Z czym podać makaron z naleśników?  Oto kilka propozycji podania makaronu naleśnikowego: Łazanki z kapustą i makaronem naleśnikowym>>> Z sosem ogórkowym>>> Z sosem grzybowym>>> Ze szpinakiem i śmietaną>>> Makaron naleśnikowy jako dodatek do: Rosołu

Moja Książka Kucharska
A może do DeSilvy na niedzielny obiad? 143

pierwszej łyżce powiedział, że sztos! Widać zresztą jakość tej zupy na zdjęciu :)  Na drugie - dla męża klasycznie po śląsku i opolsku - rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą. Podana wyjątkowo pięknie! Ja wzięłam sznycel wieprzowy i rozmiar lekko mnie przeraził, ale dałam radę! Franek, który jadł naleśniki, bardzo chciał spróbować, więc dostał kawałek :) A Hania wybrała dziecięcy klasyk, pięknie

bistro mama
Zupa krem z patisonów 162

osób z alergią/nietolerancją na gluten, a tym, którzy unikają nabiału, polecam zastąpienie śmietanki mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym.   Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4-5 porcji: około 800 g patisonów (po obraniu) duża cebula 3 średnie ziemniaki

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania