kapustą - 19268 przepisów (strona:713/1285)

Surówka z czerwonej kapusty. 292

oczywiście się do nich zalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie:  Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej i ananasa. 289

Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty oraz szybki do wykonania. Pomimo tego, iż znajduje się w niej mało składników, to jest bardzo smaczna.  Składniki: kapusta pekińska, puszka kukurydzy, puszka ananasa, dwie pojedyncze piersi kurczaka, 3 łyżki majonezu, mała śmietana 18%, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka ugotować (wodę osolić lub dodać vegety, warzywka lub jarzynki) zostawić do wystygnięcia. Kapustę

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej. 419

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska, 1 świeża czerwona papryka, 1 mała cebula, puszka kukurydzy konserwowej, puszka zielonego groszku, kilka plasterków szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Odlać wodę z kukurydzy i groszku. Cebulę drobno pokroić ( by była delikatniejsza można wcześniej posolić i ugnieść). Kapustę pekińską umyć i pokroić, lekko posolić. Dodać pokrojone

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej i z wędzonym kurczakiem. 254

Składniki: opakowanie sera feta, kapusta pekińska (połowa lub mała), 3 ząbki czosnku, 4 sztuki ogórka konserwowego, duży pomidor, kawałek kurczaka wędzonego - mogą to być 2 skrzdełka lub udko, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie:   Kapustę pekińską pokroić w paski. Ser feta, ogórki, jajka i  pomidora pokroić w kostkę. Kurczaka obrć z kości

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem i orzechami włoskimi. 262

Składniki: mniejsza kapusta pekińska, mała czerwona cebula, puszka ananasów (po odlaniu soku ok.259 g), wędzone udko kurczaka ( z kością ok. 400g), czerwona świeża papryka, 1/2 świeżego ogórka, puszka kukurydzy, majonez (ilość majonezu w zależności ile kto lubi), 2-3 garście orzechów włoskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Z orzechów włoskich ściągnąć cienką skórkę, która je pokrywa(...)niekoniecznie, ale wtedy będzie wyczuwalna gorycz) i przełamać na pół. Paprykę, ananasa, ogórka, kapustę pekińską i cebulę pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać razem z majonezem, solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Surówka z kapusty pekińskiej. 217

Składniki na surówkę rozdzieliłam tak na pół, ponieważ podzieliłam je na dwa dni. Także nic się nie zmarnowało :)  Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności(...)wystarczy)                       lub użyć po prostu oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, paprykę, ogórek, pomidory i szczypiorek pokroić. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem (sos przygotować według opisu na opakowaniu).  Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka na szybko. 8406

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 2 x świeża papryka ( żółta i pomarańczowa). 4 większe ogórki konserwowe, kawałek pora, 155g papryki konserwowej ( u mnie wyszło 8 różnej wielkości kawałki papryki), 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz, puszka kukurydzy. Przygotowanie: Kapustę, papryki, ogórki pokroić - nie musi być to drobna kostka. Por drobniej pokroić. Składniki razem wymieszać dodając jeszcze odsączoną kukurydzę, majonez oraz

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z koperkiem 259

Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki kiszone

W kuchni u Moniki
Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą 239

wody 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ok 0,5kg mąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 1/2 średniej główki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju(...)pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.   3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.  4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki inaczej- z kapustą, pieczarkami i ... nutką cytryny :) 242

dwójki :) Tak smaczny, że resztą Mąż się nawet nie chciał podzielić :) Spróbujcie koniecznie tej wersji! Składniki: Dla 3 osób: 250g makaronu np Międzybrodzki, wstążka ząbkowana 1 średnia główka młodej kapusty 10 dużych pieczarek 1 cebula duża 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3) 2 łyżki oleju smakowego  Kujawski z cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka(...)gałązki świeżej bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.   2. Na końcu dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty 187

Dużo mięsa, oczywiście wysokokalorycznego i do tego dobre piwko, to chyba najlepszy zestaw na ten wyjątkowy dzień! Składniki: 800g karkówki 300g wędzonego boczku (najlepiej długie paski) kilka liści młodej kapusty (ok 5) 1/3 czerwonej, świeżej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Marynata: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy gajowego np Bella-Bis   1 łyżka przyprawy(...)dołu- powstaje taka eska, którą rozciągam i dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki

Kuchnia w czekoladzie
36 pysznych dań z pomidorami 188

bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa(...)natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 267

dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny.  Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych ziemniaków(...)należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć z boczkiem oraz cebulką.  Kluski podawać z ugotowaną, kiszoną kapustą.  Rady: - ugotowane kluski można zamrozić, - lepiej wykładać małej kawałki ciasta, ponieważ po ugotowaniu zwiększają swą objętość

Ugotować

Proponowane wyszukiwania