spory problem z ich komponowaniem. Latem natomiast, kiedy wszystko mam na wyciągnięcie ręki nie mogę zdecydować się które warzywa wykorzystać najpierw! W tej wersji pod nóż trafiła młoda kapusta, która pyszna jest również na surowo. Pysznie, zdrowo, kolorowo. :-) 1/2 główki młodej kapusty 3-4 młode marchewki 10 rzodkiewek szczypior 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Kapustę drobno siekamy. Marchewkę obieramy
Szefowa kuchniświecie, czas biegnie powoli, a wokoło słychać wszystkie języki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki(...)łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy szpinak , poszatkowaną kapustę i natkę pietruszki. 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki i dodajemy do pozostałych składników. Do sałatki dodajemy ocet balsamiczny oraz pokruszony ser pleśniowy, mieszamy. Na wierzchu układamy pozostałe oliwki w całości
Moja smaczna kuchniaświecie, czas biegnie powoli, a wokoło słychać wszystkie języki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki(...)łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy szpinak , poszatkowaną kapustę i natkę pietruszki. 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki i dodajemy do pozostałych składników. Do sałatki dodajemy ocet balsamiczny oraz pokruszony ser pleśniowy, mieszamy. Na wierzchu układamy pozostałe oliwki w całości
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę poszatkować w cieniutkie paski , solimy polewamy sokiem z cytryny mieszamy dokładnie. Czosnek obieramy, kroimy bardzo drobno, mieszamy z majonezem. Dodajemy do kapusty i dokładnie ze sobą łączymy. Dekorujemy rzodkiewką podajemy jako surówkę do obiadu oraz do mięs z grilla
kgwjanczewoSmaczny przepis na żeberka, podane w młodej kapuście. Składniki: 1 kg wędzonych żeberek, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 2 główki młodej kapusty, sól do smaku, papryka mielona słodka do smaku. Składniki: Żeberka opłukać, pokroić i podsmażyć na smalcu, razem z pokrojoną cebulą. Zalać gorącą osoloną wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kapustę , doprawić solą, papryką
Tradycyjna KuchniaCzas młodych warzywek w pełni, więc warto korzystać z nich jak najwięcej. Kapuśniak robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone(...)drobną kostkę-smażymy około 5 min., dodajemy pokrojone w warzywa(pomidor, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki)-smażymy kolejne 5 min. następnie dodajemy ziele angielski, liść laurowy, lubczyk, grzybki, poszatkowaną kapustę, żeberka, zalewamy wszystko około 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw
Kuchnia Beatysztuki - 1 kilo łopatki - 0,5 kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj(...)minut. Ja dla smaku dodatkowo daje 2 liście laurowe. Kapustę oczyść, wytnij głąba i ugotuj w garnku z osoloną wodą od spodu i góry po około 5-6 minut. Możesz też gotować liście oddzielnie. Kapustę w całości po kilku liściach zdjętych, trzeba ponownie obgotować. Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj resztę przypraw. Mięso zmiel
Pasje JolkiŚwieża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez(...)gazę. Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut
Maminek kulinarnyZaprzyjaźniona starsza Pani zwykle dzieli się tym, co ma w zamian na miłą rozmowę i chwilę wytchnienia, co mogę jej podarować ze swojej strony. Tak było z tą młodą kapustą. SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI ZIELONYMI /własny; współpraca z Winiary;/ 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżka majonezu Delikatnego Winiary 1 mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem
W kuchni Karmel-itkiprzygotowania tego dania potrzebne są: główka młodej kapusty 20 dag boczku wędzonego 4-5 średnich marchewek ( najlepiej młodych) 1/2 kostki margaryny 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szkl wody sos sojowy łyżeczka brązowego cukru Boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć w garnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew(...)Odczekać aż marchew lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie rozgotowała).Wlać pół szklanki wody. Dusić około 30 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia doprawić sosem sojowym i cukrem i dosypać posiekaną natkę i koperek
Jemy Pijemyczosnku mały pęczek zioła o nazwie magi ( wyglądem przypomina rozmaryn) szczypta soli 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki świeżo mielony kolorowy pieprz 2-3 łyżki oliwy 2 jajka obgotowane liście kapusty Grzybki namoczyć w wodzie ok pół godziny i zagotować. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Ugotowane grzyby jak najdrobniej posiekać. Magi(...)również jak najdrobniej posiekać. Wszystko razem ze sobą wymieszać, doprawić do smaku i warstwami wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Kapusta, farsz, kapusta, farsz, kapusta. Delikatnie podlać wodą po grzybach. Wstawić na ok 1,5 h do nagrzanego na 200* piekarnika. Od czasu do czasu podlewać pozostałą wodą z grzybków
Jemy Pijemyprzekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki 1 mała marchewka, pokrojona w ukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść kiełków fasoli mung lub sojowych Do dekoracji: grubo posiekana zielona cebulka ( gruby szczypior(...)Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu. 2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem do zupy pokroić ją na grube kawałki i obsmażyć na silnym ogniu przez 3 minuty na małej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Rozgrzać patelnię, wlać
Kuchnia PrezydentowejMama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka(...)wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam
Anioły w kuchninajbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek(...)Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze
Kuchenne zapiski Edytyczerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce 1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody 1,5 łyżki oleju sól cukier Wykonanie: Kapustę i ogórka(...)opłukałam, osuszyłam. Kapustę drobno poszatkowałam, ogórka razem ze skórą starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W szklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pieczone młode ziemniaczki: Upieczenie ziemniaczków jest dziecinnie proste. Wystarczy
Kuchenne zapiski Edyty