połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty, to była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze(...)traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia i potępienia. Potem los postawił na mojej drodze Bożenę i pierwsze próby z kiszonkami wypadły na tyle fajnie, że teraz kiszę większość
ladykitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki: 1/2 średniej kapusty białej lub 1 mała, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, większy pomidor, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz, odrobina pieprzu chili cayenne, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Kapustę szatkuję, zalewam wodą, zagotowuję(...)przypraw - soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę siekam, kiełbasę kroję w półplastry, razem podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Kiedy kapusta będzie miękka dodaję kiełbasę, pomidory, koncentrat pomidorowy i odrobinę pieprzu chili cayenne. Gotuję razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję posiekany koperek i w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaSkładniki: mielone z indyka 50 dag, bułka pszenna 1 sztuka, przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 3/4 szklanki, kapusta biała 1szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę kapustę drobno
W Mojej Kuchni LubięWitam Kochani dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne danie obiadowe. Mowa tu o mięciutkich kluskach ziemniaczanych nadziewanych farszem z mięsem mielonym,cebulką,marchewką ,kapustą kiszoną i czosnkiem. Kluski robi się łatwo i przyjemnie :) Jest to danie idealne na zimne jesienne dni :) Polecam gorąco i zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -około 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków(...)FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz sól do smaku -majeranek-pół płaskiej łyżeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być gładkie,nie klejące. FARSZ
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudawno na jednej ze stron internetowych, natknęłam się na fuczki czyli pyszne placki z kiszonej kapusty. Początkowo nie byłam do nich przekonana, ale gdy ich spróbowałam to zmieniłam zdanie. Placki są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym rewelacja! Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Składniki: kapusta kiszona odciśnięta 300 g, mąka pszenna 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki(...)naturalny 2 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie szczypta, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej
kulinarne odsłony patipolecam ten przepis . SKŁADNIKI na 4 gołąbki: 250 g pieczarek 1,5 łyżki przyprawy do rosłu (Look food) z marchewką, selerem i pietruszką 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 liście kapusty włoskiej sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki koperek PRZYGOTOWANIE gołąbków z kaszą jaglaną i pieczarkami: Gotujemy ok. 15 minut 1/2 szklanki kaszy jaglanej (wcześniej przelanej na sicie zimną(...)potem wrzącą aby straciła goryczkę) z odrobiną soli w 1,5 szklanki wody. Podczas gotowania mieszamy ją od czasu do czasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z kapusty włoskiej wycinamy 4 liście i parzymy je w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ścinamy twardsze końcówki. Odsączamy liście na ręczniku papierowym. Pieczarki ( zostawić 6 sztuk) ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywa. To co, robicie jarzynkę razem ze mną...?! Składniki: 150g korzenia selera 1 pęczek naci selera 800g marchwi 200g korzenia pietruszki 1 pęczek naci pietruszki 200g pora 200g kapusty 1 duża cebula 1 pęczek lubczyku 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki soli morskiej 5 suszonych grzybków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu Sposób przygotowania w Tefal(...)dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. W misie Tefal Companion umieszczamy tarczę tnącą „C” i montujemy pokrywę szatkownicy. Ustawiamy prędkość 12 i przepuszczamy przez otwór marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, pora oraz kapustę. Poszatkowane warzywa układamy wraz z pozostałymi: cebulą, czosnkiem oraz natkami na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w elektrycznej suszarce. Co kilka godzin mieszamy, a w elektrycznej suszarce zmieniamy sita
Kuchnia w czekoladzieodczepić. No ale cóż, sezon na wycieczki do lekarza uważam za otwarty. Jedyne co dzisiaj zrobiłam to surówkę do obiadu ;) mama mnie wyręczyła :) Jest cudowna 💟 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej: 1 kapusta pekińska 2 pomidory Pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu lub śmietany 12% 2 łyżki majonezu Sól, pieprz, szczypta cukru Przygotowanie ; Pomidory wyparzam i obieram ze skórki. Kroję(...)kostkę. Kapustę pekińską rozcinam na pół , każda połówkę kroję w poprzek w takie jakby paseczki . Pęczek szczypiorku płukam i kroję dość drobno. Wszystko razem łącze, przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru. Majonez z jogurtem (lub śmietaną) łącze i dodaję do surówki. Dobrze wymieszam i odstawiam na 15 min do lodówki :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamypagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo smaczna zupa z czerwonej kapusty z delikatnym mięsem wołowym. Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 250 g wołowiny 1 ząbek czosnku 1 jabłko 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na maśle. Do niej dodajemy pokrojone w kostkę mięso, poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, sól (1/2 łyżeczki), pieprz i cukier. Chwilę razem dusimy, zalewamy wrzątkiem (1,5 l) i gotujemy 90 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone
R'n'G KitchenŚrednie Przystępne Przepis na kluski z kapustą i smażonym boczkiem. Składniki 1 kg mąki 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody średnia główka białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 0,5 kg boczku parzonego lub wędzonego sól i pieprz Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie klusek: Mąkę przesiać przez sitko, dodać pół łyżeczki […] Artykuł Kluski z kapustą pochodzi
PysiaGotuje.plGęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych w drobną kostkę warzyw: marchewki, dyni, selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1/ puszki ciecierzycy z zalewą 3 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku starte na tarce przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki
cool and mintymama przekazała go mnie . Takie połączenie składników w jedną całość jest dużo prostsze, mniej pracochłonne i przede wszystkim równie smaczne jak tradycyjne gołąbki . Polecam :) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 woreczki ryżu 1,5 kg mięsa mielonego łopatki wieprzowej 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta,pieprz, majeranek Olej Przygotowanie : Kapustę obieram, kroję na pół. Jedną połówkę szatkuje . Dwa woreczki ryżu(...)gotuję według instrukcji (o 5 min krócej niż ) na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiam do wystygnięcia . Kapustę, mięsko i ryż wkładam do misy , przyprawiam Vegetą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wszystko mieszam . Blachę pokrywam papierem do pieczenia, następnie smaruje olejem. Farsz wykladam na blachę i piekę w 180 stp ok 30 min . Po upływie czasu wyciągam i na sam wierzch
Domowa Kuchnia u Mamyobiadek mam schaboszczaki :D Kiszonka jest bardzo zdrowa ! Jest bogatym źródłem witaminy C, E , wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i działa grzybo- bakteriobójczo :) Także zajadajcie jak najczęściej :) Składniki 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie (tylko raz) by pozbyć się nadmiaru kwasu(...)Siekam . Marchewkę obieram, trze na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekam i podsmażam na 1 łyżce oleju. Do kapusty dodaję cebulkę i marchewkę. Całość przyprawiam do smaku pieprzem i szczyptą cukru
Domowa Kuchnia u Mamyprzygotowania użyłam kiełbasy podwawelskiej Ekstra ZM Łuków. Składniki: 450g kiełbasy Podwawelskiej Extra- ZM Łuków 2 średniej wielkości cebule 3 strąki kolorowej papryki 4 średniej wielkości ziemniaki 200g białej kapusty 200g pieczarek 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku Sól i nieco cukru do smaku Pół(...)wody Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Miałam pod ręką pieczarki i również je dodałam do potrawy. U mnie akurat maleńkie i poszły w całości większe pokroić w ćwiartki lub plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażyć
W garach u Gosiprzerobem, a zbierać kochamy. Właśnie kolejne oczyszczamy i obmyślamy plan wykorzystania dóbr natury. Dzisiaj proponujemy łazanki <3 Składniki 250 g makaronu typu łazanki 250 g kiszonej kapusty 200 g świeżych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Kapustę siekamy, obgotowujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle (1 łyżka ), dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby, oprószamy solą. Dusimy przez kwadrans, dodajemy posiekany czosnek, lubczyk i lekko odparowujemy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustę, makaron i grzyby, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen