kanapki - 13123 przepisów (strona:421/875)

Smażona kiełbasa z warzywami 124

Smażona kiełbasa z warzywami to prawdziwy hit! Wasi faceci będą Was nosić na rękach za takie śniadanie czy kolację! Mówię Wam, kanapki z awokado już im się zudziły! A to danie… niby nic wykwintnego, niby nic odkrywczego, ale smak… zajadaliśmy się oboje i nie ważne było, że godzina dwudziesta dawno minęła. Postanowienie “nie marnuj jedzenia, które masz

Kuchnia Bazylii
Borowiki w zalewie miodowej 194

straganach dawno już nie było. Trzeba wykorzystać ten dar natury i przygotować przetwory na zimę.  Dzisiaj proponuję grzybki w zalewie miodowej. Idealnie się sprawdzą na domowej imprezie, na kanapkach czy jako przystawka do obiadu. Składniki: 1 kg małych borowików 1 mała cebula Zalewa miodowa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru

Gosia gotuje
Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności 175

Działą bakteriobójczo i nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Oprócz dodawania go do mleka podczas infekcji czy przeziębienia, warto jeść go profilaktycznie. Świetnie smakuje pokrojony w cienkie plasterki i dodawany do kanapek na przykład z wędlina czy z pasztetem. Polecam Wam także prostą sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem . Woda z miodem i imbirem Imbir oskrobać ze skórki, posiekać drobno lub zetrzeć na jarzynowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
DŻEM JABŁKOWY Z CYTRUSOWĄ NUTĄ 171

Kiedy za oknem będzie biało i mroźno, przyniesiony z piwniczki słoiczek pysznego, pachnącego latem i sadem słoiczka dżemu będzie miłym wspomnieniem wakacji. Położony na kanapce, czy dodany do naleśników będzie prawdziwą gratką dla smakoszy.  Składniki: 3 kg jabłek mocno dojrzałych 1,5 kg cukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy

Z Majeczką w kuchni
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 257

Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek

Poezja smaku
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 206

dodać nic ująć tylko zajadać ze smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej  razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortille pszenno-kukurydziane z kurczakiem curry i sosem mango 220

składniki w domu. Gotowe placuszki nadziewamy ulubionym farszem - kurczakiem curry, jak u mnie, krewetkami, chili con carne... wedle życzenia, lub zawijamy w nie to, z czym zwykle robimy kanapkę do pracy, czy szkoły - ser, sałata, twarożek, szynka, czy łosoś. Spróbujcie sami i zobaczcie jakie to proste! Składniki:  150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 180-200 ml wrzątku

Kulinarne Inspiracje
Pieczony udziec z indyka 303

wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam, do tego jest bardzo smaczny. Doskonale sprawdzi się, na przyjęciu, rodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje równie dobrze;)   Składniki: 1 kg udźca

Kuchnia Pełna Pasji
Pasta paprykowo-orzechowa idealna do grzanek 203

właśnie dla ciebie! Zamiast tradycyjnych, z masłem, z serem spróbuj do nich paprykowo-orzechowej pasty. Jest zdrowsza, ale i smaczna. Sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale też do kanapek, do naleśników i do czego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: 2 papryki czerwone 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki orzechów (użyte nerkowce) 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki

Gotuj z Mąką
Dwukolorowe bajgle 171

CAMERA Do jednej części dodaj kakao i wpracuj je w ciasto. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ciemne i jasne ciasto podziel na 2 części każde, rozpłaszcz i ułóż na przemian jak kanapkę, następnie podziel na 4 części. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Każdą część uformuj w wałek, przekręć i uformuj, sklejając końce okrągłą bułę z dziurką. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrastania. OLYMPUS

greenscarf
Pasta paprykowa z awokado 191

Idealna pasta do smarowania kanapek zamiast masła. Idealna pasta do maczania w niej słupków warzyw. Idealna pasta do jedzenia łyżeczką. Nadaje się zatem na śniadanie, obiad i kolację. Pasta paprykowa z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 214

lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-) Składniki na około 40 szt: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g masła (roztopionego

kruche babeczki
Paprykarz weganski 216

jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz  wegański 3/4 szklanki suchego ryżu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki z pesto z natki pietruszki 273

Pesto z natki pietruszki to doskonały dodatek w diecie bezmlecznej. Natka zawiera bardzo dużo wapnia. Kanapki z taką pastą są bardzo smaczne, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. 2 pęczki natki pietruszki 4 łyżki nasion słonecznika 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy

Dieta bez mleka
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 248

Kolejne słoiczki do zimowej kolekcji, zrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek. Składniki; ogórki papryka żółta i czerwona marchewka cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 4 listki laurowe 3-4 goździki

Gosia gotuje