Kanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie(...)bardzo małym ogniu, około 15 minut (w międzyczasie przemieszać 3-4 razy). Wlać wino i smażyć, aż do odparowania płynu. 2 łyżki cebuli odłożyć, by później ozdobić kanapki. Dodać fasolę i chwilkę całość podsmażyć. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce 3-4 dni. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKanapki biało-czerwonym posmarowane :) Maj rozpoczyna się w kalendarzu uroczyście, bo aż trzema świętami państwowymi, poczynając od 1-go a na 3-cim maja kończąc. Tę patriotyczna przeplatankę przedziela 2-go-majowe Święto Flagi - idealne do wyrażenia obywatelskich uczuć w formie biało-czerwonej potrawy . A że najważniejszym posiłkiem dnia jest niewątpliwie śniadanie, to właśnie wtedy ujścia dostały moje nacjonalistyczne zapędy(...)nudno :) Utożsamiam się tu z akcją zainicjowaną przez Badylarkę na Durszlaku oraz Mikserze Kulinarnym , której celem jest zaprezentowanie dań wyłącznie biało-czerwonych. Przyjęłam wyzwanie! :) Składniki na 4-5 kanapek: 200g twarogu chudego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 czerwonej papryki - dużej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz - do smaku Paprykę pokroić w drobną
Grunt to przepis!Pasta, która została wymyślona na szybko, z dostępnych w domu składników. Nie mieliśmy żadnego smarowidła na kanapki, więc ukręciliśmy ekspresowy pasztet z białej fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów i tahini. Dzięki dodatkowi tego ostatniego pasta ma ciekawy aromat i pysznie smakuje - jest to zatem ważny składnik tej pasty. Do zrobienia w 5 minut :) Pasta z białej fasoli z tahini Przepis
Bananowe Polejuż rzecz się rypie, po prostu pytamy retorycznie "A czego można się było spodziewać?" i dalej apatycznie jeździmy walcem. I nawet buziaków na pocieszenie nie ma- nie po takich kanapkach. Na dobrym, podpieczonym chlebie lub bułce ulubiony twarożek śmietankowy, a na nim drobno pokrojone listki czosnku niedźwiedziego. Bajka! Ale nie taka, w której książę na koniec całuje księżniczkę. Raczej(...)rośliny kupiłam w markecie budowlanym i ulokowałam w naszym "lasku" pod leszczyną. Tej wiosny każda kępa wypuściła po parę listków- jeszcze za mało, na jakieś duże zbiory, ale na kanapkę zerwać można. Mam nadzieję, że z czasem dorobimy się czosnkowego kobierca. I to nie tylko z powodów kulinarnych- kiedy czosnek zakwita traci swoje walory zdrowotne i smakowe, ale w zamian
les mirabellesdieta powinna być zbilansowana adekwatnie do naszych celów treningowych (bo je trzeba mieć!). Wszyscy jednak, wiedząc to wszystko, podjadamy czasami w pracy czy na uczelni batoniki zamiast drugiego śniadania, kanapki z margaryną od „pana kanapki” albo obiady spędzające w podgrzewaczach po kilka godzin. My też. Czasami! Bo chociaż uwielbiamy gotować, to zdarza się tak, że w lodówce jest
GRUBY WAŁEKpierwszy od kilku lat kupić chleb. Poszłam do piekarni, którą kiedyś uważaliśmy za najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kanapkę i zamiast konkretnego ciemnego chleba moim oczom ukazał się chleb … jasny, zaciągnięty jakąś mąką pełnoziarnistą. Ciemna była jedynie skórka.Nie muszę mówić, jak zła byłam… Wrrrr. Dwie kromki(...)chleba domowego i człowiek jest najedzony. Tego chleba sklepowego mogłam zjeść zdecydowanie więcej niż 2 kromki i dużej różnicy nie poczułam. Po zjedzeniu 2 kanapek jak zwykle, byłam głodna już po 1-2h. Chciałam pójść na skróty i wyszło jak zawsze… z pokorą wzięłam się zaraz za upieczenie własnego chleba, który smakuje dużo lepiej i wiem
Mieszam w Garnkuzaletę, że długo można je trzymać w lodówce (sklepowe to nawet poza lodówką, ale jak już mówiliśmy - o nich pisać nie będziemy) i łatwo użyć do zrobienia np. kanapek. Poza tym taka konserwa to wspomnienie dzieciństwa i beztroski. A my lubimy takie sentymentalne podróże. Dlatego właśnie postanowiliśmy zamknąć w słoiku kawałek łopatki, w postaci mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło(...)naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy. Potrzebujemy: 3 kg łopatki wieprzowej 60 g peklosoli 4 ząbki czosnku 6 g cukru 1,5 g startej gałki muszkatołowej 1,5 g zmielonego pieprzu 1,5 g suszonego majeranku (roztartego w moździerzu) 140 ml wody Mięso kroimy w kostkę, mniej więcej 2x2 cm, mieszamy
Marder&Marder ManufactureWegański twaróg Przepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak(...)rozkoszuj się jego smakiem. Jeśli nie chce odejść od pieluszki, wsadź do lodówki na noc. Wtedy bez problemu odejdzie. Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Smacznego! Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanpolskich i światowych restauratorów… Szukałem w 4 pobliskich sklepach i nigdzie nie było… czasu już wiele nie miałem, bo potwór z trzewi wył coraz głośniej, na kanapki nie miałem ochoty, więc pochwyciłem rożki z firmy Star. Całkiem przyjemna przekąska, niestety strasznie, ale to strasznie niezdrowa. Jednak od czasu do czasu co nam szkodzi, prawda? Polecam podawanie go jako(...)smarowidło do kanapek czy, jak w tym przypadku, jako sos do maczania snaków, takich jak wspomniane wcześniej grissini, których nie udało się upolować, chipsów czy krakersów. Ja do wykonania hummusu używałem pomidorów suszonych na słońcu bez zalewy, ale spokojnie można i takich użyć. Ja jednak staram się wybierać produkty możliwie najmniej przetworzone (wyjątkiem są chipsy jadane od święta). Sprawdź również
Blendmanzamienniki. Naszym faworytem w tej kwestii jest cieciorella - krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką. Bez dodatku cukru też może być słodko! Namoczone daktyle świetnie sprawdzają się w roli słodzidła. Ciecierzyca jest wspaniałą bazą(...)jest banalnie prosty i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Cieciorellę przechowujemy w lodówce, do 4 dni - nie martwcie się, znika błyskawicznie. My wciągamy ją bez wyrzutów sumienia na kanapkach, do omletów i naleśników. Podoba Wam się taki pomysł na słodki zamiennik? Wykorzystacie przepis? Dajcie znać jak smakowało
two broke sistersczasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz(...)czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego
Blendmanznajdzie się choć jeden śmiałek, który w czasie pobytu w Zakopanem nie zje oscypka? Wątpię ;) Zapewne przywiezie jeszcze jego zapas do domu. Nastolatką będąc, miałam znajomego, który zajadał się kanapkami z żółtym serem, cebulą i keczupem. Muszę przyznać, że próbowałam i były całkiem całkiem. Jadałam też frytki posypane startym serem, który tak fajnie się na nich topił albo pierogi(...)serowym nadzieniem. Przepadam za kanapkami z szynką i żółtym serem, przy czym ser musi być na wierzchu! :) Gatunków sera nie będę wymieniać, bo jest ich ponad cztery tysiące, a historia jego wytwarzania ma blisko siedem tysięcy lat. Imponujące! Zapraszam zatem na kulinarną podróż serowym szlakiem :) Może dostaniemy serowego ataku jak Rockfor z Brygady
zadanie-gotowanietwardszy od tego wykonanego z tofu, ale jest naprawdę dobry. Moja dziewczyna tak bardzo rozsmakowała się w tym sosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus(...)kanapce. Niebo w ziemi! Składniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki czosnku 1 duża cytryna 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 ogórek 1 płaska łyżeczka cukru 1 duży pęczek koperku Przygotowanie: Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu możemy kilkukrotnie przelać
BlendmanPostanowiłam umilić Wam nieco ciszę na blogu i udostępnić Wam szybki przepis. Chleb jest pewnie dla każdego z nas codziennym pożywieniem. A może by tak urozmaicić sobie kanapki i zamiast tradycyjnego użyć takiego... bez mąki? :) Jeśli jesteście zainteresowani taką opcją to ten wpis jest dla Was. Firma Melvit przygotowała bowiem specjalną mieszankę, dzięki której możecie samodzielnie i bezproblemowo przyrządzić sobie(...)mieszanki widnieje informacja, że chlebek przyrządza się w Thermomixie. Jako, że nie posiadam tego urządzenia, posłużyłam się mikserem a następnie drewnianą łyżką, i chlebek również się udał :) Ja swoje kanapki przyrządziłam z sałatą, żółtym serem, koperkiem i kiełkami rzodkiewki. A Wy z czym zjedlibyście taki chlebek
My simple kitchenBoczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska. Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona - sól(...)aluminiową ( dzięki temu pozostanie bardzo soczysty i łatwo się go kroi ), po wystudzeniu przekładam do lodówki. Boczek podaję na zimno, świetnie smakuje z dodatkiem remulady duńskiej Folwark , lub na kanapce z musztardą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród