Pyszny, kruchy schab idealny do kanapek z dodatkiem sałaty i majonezu <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 800 g schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI:ŁATWY(...)kolejne 10-15 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia w naczyniu do zapiekania, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy w cienkie plastry i podajemy jako dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje podany na chrupiącym pieczywie z sałatą i majonezem. Smacznego
My Culinary Artszanowny czytelnik) trafił tu i zdziwił się ilustracją - wyjaśniam: piszę te słowa 14 lutego. Pierwszy raz w życiu zrobiłem coś serduszkowego. Co się ze mną dzieje?;) Ale do rzeczy. Kanapki! Dla mnie kanapka to podstawowa jednostka pojęcia zwanego jedzeniem. Absolutna podstawa. Coś codziennego, zwykłego, szybkiego i najczęściej nie traktowanego tak, jak by na to zasługiwało. Kiedy jednak zacząłem zastanawiać się
zadanie-gotowanieKanapki? Hmm... Temat łatwy i trudny zarazem. Bo jak pokazać coś tak podstawowego w sposób na tyle atrakcyjny, aby stał się inspiracją dla czytelnika tego bloga? Pewnie dla wielu z Was kanapki są punktem wyjścia każdego dnia, a często stanowią też jego zakończenie. Zajadamy się nimi w pracy, w szkole, na wycieczce. Zatem powinniśmy traktować je całkiem poważnie :) Maciek zastanawiał
zadanie-gotowanieWyobraźnia wyobraźnią, eksperymenty eksperymentami, ale trzeba też czasem wejść na przetarte ścieżki. Autostrady nawet. Kanapka BLT to amerykańska, czy szerzej - anglosaska, klasyka. Bacon, lettuce and tomato. Bekon, sałata, pomidor. To mogą być składniki domowego sandwicza, kanapki z delikatesów lub pozycja w menu jednego z fast foodów. Na ciepło lub na zimno. Na dowolnym pieczywie posmarowanym raczej majonezem niż masłem
zadanie-gotowanieKanapki to przede wszystkim pieczywo i masło. Prawda? Przynajmniej tak podpowiada przyzwyczajenie podszywające się pod głos rozsądku ;) Jak już Marzena udowodniła pieczywo niejedno ma imię. A masło? Mój gust (próbujący przedstawiać się jako dobry smak) mówi mi, że można je pominąć. Nie zaprzeczę, że kanapka ze świeżego chleba i takiegoż masła z dobrym żółtym serem i pomidorem z ogródka jest
zadanie-gotowaniesmaków i kombinacji, wszystko zależy od naszych upodobań. Fajnie, jeśli macie pudełko z przegródkami, ja nie mam, więc radzę sobie jak umiem, co widać powyżej :D Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie kromki razowego chleba, kilka liści sałaty lodowej, dwa plasterki chudej szynki, kilka plasterków ogórka kiszonego, pieprz, sól, czerwona papryka do smaku - dwie obrane, umyte i pokrojone marchewki - kilka pomidorków(...)koktajlowych - wybrany owoc, u mnie mandarynka - mix ulubionych bakalii - u mnie po kilka migdałów, orzeszków ziemnych (niesolonych!), pestek dyni i owoców suszonej żurawiny. I tyle. Mamy pożywne kanapki i pomidorki, bakalie i marchewki do pochrupania w charakterze przekąski i słodki deser w postaci ulubionego owocu. Kolejne lunchboxowe inspiracje już wkrótce :) Jeśli chcecie być na bieżąco, zapraszam na facebooka , instagrama
Kulinarne zapędy KokosaPieczeń to pyszna wędlinka na kanapki, którą można zrobić z różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz pieczeń z jajkiem . Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki(...)przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić na kanapki
Monia miesza i gotujewyjdzie. Po dwóch tygodniach ciężkiej pracy, czekają mnie dwa tygodnie praktyk, później dwa tygodnie sesji, gdzie czekają na nas tylko 3 egzaminy, więc nie ma tego złego! Pasty na kanapkę, pasztety i inne smarowidła to coś, co Martynka lubi najbardziej. Na moim blogu znajdziecie ich ogromną ilość pod tymi linkami: pasty na kanapkę , smarowidła i kremy na słodko . Tym razem
Be Fit Be StrongOstatnio dyskutowałam z lubym na temat: „co lubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy na kurczaka i pastę z awokado. Odświeżający smak kolendry i limonki dał poczucie: „O! Ta kanapka była pyszna!”. Składniki pierś z kurczaka1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta ostrej paprykisól, pieprz2 łyżki oliwy pasta
Pink EnvelopeSmalec w najróżniejszych postaciach był kiedyś obecny chyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami. Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Dziś tradycja wytapiania smalcu powoli zanika. W dużym stopniu związane jest to z coraz częstszym odchodzeniem od spożywania mięsa(...)jego wyrobów, a także ograniczaniem zwierzęcego tłuszczu w dietach. Uważam jednak, że nie należy przesadzać w żadną ze stron. Zamiast smarować kanapki "najwspanialszą i najzdrowszą" margaryną przygotujmy czasami pachnący smalec. Jabłuszko, cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania
Codzienna kuchnia niecodziennakromki chleba. Za pomocy noża usuwamy po bokach skórki. Smarujemy kromki tak, żeby po złożeniu powstały warstwy: chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg. Po złożeniu przekrawamy kanapki wzdłuż na pół. Czarne oliwki przekrawamy na pół, żeby powstały korpusy pająków. Nóżki wycinamy też z oliwek. Oczka robimy z pesto nałożonego za pomocą wykałaczki. Wierzch kanapek ozdabiamy dodatkowo natką
Pobite gary Barbarygrube plastry 1 kulka mozzarelli pokrojona w grube plastry 4 łyżeczki zielonego pesto 2 łyżeczki oliwy świeży pieprz do smaku opcjonalnie sól Caprese, czyli wypieczona na złoty kolor pyszna kanapka, z idealnie roztopinym serem mozzarella, pomidorem i zielonym pesto. Czy jest coś lepszego na pierwszy posiłek w ciągu dnia? :) Kromki chleba posmarować grubą warstwą pesto. Dodać pomidor i mozzarellę(...)Doprawić solą, pieprzem. Skropić oliwą. Kanapkę złożyć. Opiekać w grillownicy lub w piekarniku, w temperaturze 180°C. Grillować do momentu aż chleb się zarumieni i ser dobrze się roztopi. Około 2-3 minuty. Źródło: kulinarnyprzepisna linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnischab pieczony z tymiankiem , ale dzisiaj wersja z „farszem” z boczku, który może być samodzielnym daniem na obiad lub pokrojony w cienkie plasterki występować na stole jako wędlina do kanapek. Schab jest bardzo soczysty i smaczny. A wygląd też robi wrażenie, gdyż pokrojony wygląda efektownie na półmisku, zaś jego przygotowanie nie jest trudne. Schab często gości na naszym stole, jest(...)upieczeniu wyjmujemy naczynie i przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na kwadrans, aby mięso odpoczęło przed pokrojeniem. Ostrożnie usuwamy wykałaczki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek krojąc w dość grube plastry. Tym razem nic nie zostało na przygotowanie obiadu, sos z pieczenia przełożyłam do silikonowego naczynia i zamroziłam, zostanie wykorzystany innym razem. Smacznego! The post Schab pieczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś zapraszam na kolejną pyszną, zdrową i bardzo smaczną przekąskę - kanapkę z pastą z awokado. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca. Polecam ją na szybką przekąskę. Jadłam tę kanapkę jakiś czas temu i strasznie mi smakowała, a teraz muszę koniecznie dowiedzieć się czy mogę jeść awokado na mojej diecie, gdyż daje
Codzienne GotowanieWęgierski smalec- na kanapki Smalczyk jesienną pora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie można sobie wyobrazić . Ok. jest ciężko strawny , może mało zdrowy , ale raz na jakiś czas nie odmówię sobie , po prostu nie ma takiej siły , która odciągnie mnie od zrobienia sobie kanapeczki z tym cudem . Tym razem nieco inaczej , nie tradycyjnie z cebulką i jabłkiem(...)rozlewamy do miseczek , słoików , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia . Po czym przestudzone słoiczki , przekładamy do lodówki . Gotowe , teraz tylko swojski chlebuś i smacznego Post Węgierski smalec – na kanapki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży