kalafior pieczony - 1685 przepisów (strona:74/113)

Pikantna zupa dyniowa 118

ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z cukinii z nachos –  krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna  zupa krem z białej cebuli –  krem z pieczonych pomidorów i papryki –  krem

nietylkopasta.pl
Pieczone kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej 191

Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy(...)przez 15 minut. Do dużej miski wkładamy ugotowanego i poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka). Całość wkładamy

Qchnia po prostu
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 203

pędzelkiem smarujemy nią skrzydełka z obydwu stron. Następnie solimy je i pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut . Krok 2 Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy(...)skrzydełkami wstawiamy do piekarnika ugotowaną kukurydzę. Czas pieczenia to 10 minut. Monitorujcie sytuację w piekarniku! Podany czas pieczenia jest umowny, wszystko zależy jaki macie piekarnik. Starszy sprzęt nie trzyma już tak temperatury i wtedy trzeba albo mocniej ją podkręcić albo dłużej piec potrawy. Jeśli skrzydełka zaczną się mocno przypalać wyciągajcie je z pieca. Tak samo warzywa. Kukurydzę najlepiej wsunąć

Niedzielny kucharz
Krem brokułowy 550

ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego

nietylkopasta.pl
Zupy 316

Krem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem

Ala piecze i gotuje
ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KALAFIORA I TUŃCZYKA 174

tuńczyka z puszki, dodajemy do miski z makaronem i kalafiorem. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy.  Na wierzch wykładamy pozostały beszamel (w razie potrzeby, można rozcieńczyć pozostałą wodą z gotowania makaronu), posypujemy tartym parmezanem i układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Skrapiamy kilkoma kroplami tabasco. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjmujemy

cool and minty
Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana 186

chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów(...)kolendry/pietruszki Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek, cząstki kalafiora).Smacznego Post Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana

UgotujmyTo.pl
Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową 183

podstawa tego dania. Łosoś jest specyficzną rybą, więc im mniej składników potrzebnych do jego zamarynowania tym lepiej. Oczywiście zamiast fasolki możecie użyć dowolnych innych dodatków np. młodych ziemniaczków, kalafiora, brokuła itd. Przeczytaj także: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami Składniki na cytrynowego łososia filet z łososia cytryna sól pieprz rozmaryn Dodatki do łososia młoda fasolka szparagowa 2 łyżki masła(...)przepis Łososia myjemy oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sporą ilością soku cytrynowego. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. W osolonej wodzie gotujemy przez ok. 20 minut fasolkę. Łososia pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 200 st. C. Podajemy z kawałkami cytryny. Na patelni roztapiany masło, dodajemy bułkę, a następnie dorzucamy ugotowaną fasolkę. Smacznego! Artykuł Cytrynowy łosoś z młodą fasolką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z sosem jagodowym / Chicken with blueberry sauce 254

kurczaka pieczone w sosie z jagód, z porto, aromatycznymi imbirem i rozmarynem. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i jeżeli posiadasz patelnię dostosowaną do zapiekania w piekarniku, danie staje się praktycznie jednogarnkowe. Chrupiące udka, delikatnie słodki sos jagodowy z aromatem rozmarynowym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Podałam je z nieziemskim puree z kalafiora Gorodna Ramsaya , pycha! Jedynym(...)połowa odparuje z patelni. Włóż kurczaka ponownie do patelni, skórką do góry i dodaj sok i skórkę z cytryny wraz z jagodami. Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika i piecz aż kurczak przestanie być surowy w środku, przez około 30 minut. Jeśli nie masz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż danie do naczynia do zapiekania. Wyjmij danie z piekarnika, wyjmij

karmelowy
Kurkuma w daniach – 25 przepisów 155

kurkumą   Curry z kalafiora   Curry z młodych ziemniaków   Złota owsianka wzmacniająca odporność   Nocny chleb z kurkumą, marchewką i orzechami   Słodkie bułeczki – przepis   Kotlety z soczewicy i miąższu z sokowirówki   Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Szarlotka pomarańczowa  Ogórki kanapkowe  Dorsz smażony Skrzydełka pieczone Leczo z dyni Zupa ogórkowa

Dorota Smakuje
6 prostych przepisów na dania z zapasów 439

zapakowania w słoiki), pulpety wołowe, zupę pomidorową, kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami czy pastę z białej fasoli. Jeśli potrzebujecie przepisów z użyciem RYŻU , MAKARONU czy KASZY to również na blogu mam ich bardzo dużo (każdy dział jest podlinkowany). Oto 6 prostych przepisów na dania z zapasów: KOTLETY Z KALAFIORA   KOTLETY KALAFIOROWO-RYŻOWE   PASTA Z BIAŁEJ FASOLI

Pasja Smaku
Dietetyczna pizza z kalafiora 361

Przecedzamy przez sitko a później przez gazę. 2. Odciśnięty kalafior przekładamy do misko, dodajemy jajko i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 4. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Gotowe! Smacznego! Przepis inspirowany

Mama z miasta
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 270

prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia.. Był niezawodną alternatywą dla chipsów i innych słonych, kupnych przekąsek.. Szczególnie taki mocno wypieczony, lekko twardy i chrupiący, zajadałam się nim wraz z resztą rodzinnych rówieśników(...)przedłużać! Zapraszam Was do sporządzenia tej delikatnej i bardzo przyjemnej propozycji na wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby

Symfonia Smaków
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 187

mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Moja smaczna kuchnia
Kurczak z czerwonym pesto 161

Tego kurczaka najbardziej mogę porównać do kotletów devolay, z tym że te są pieczone a nie smażone w głębokim tłuszczu. Cały smak to danie zawdzięcza pysznemu czerwonemu pesto, które naprawdę warto zrobić samodzielnie bo jego smak będzie kilka razy lepszy niż w przypadku tych gotowych sklepowych propozycji. Polecam zatem mój przepis na czerwone pesto . Polecam Wam także: – kotlety(...)rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej Kurczak z czerwonym pesto PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 2-3 SKŁADNIKI: – 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze – sól i pieprz – 5-6 łyżek czerwonego pesto – pół szklanki krojonych pomidorów z puszki

nietylkopasta.pl
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami 152

piersi z kurczaka brokuł kalafior marchewka tacka pieczarek papryka ser żółty ok 20-30 dag keczup Przygotowanie Składniki układać w naczyniu warstwo: ugotowany makaron (1/2 całości) kurczak podsmażony na patelni w kawałkach z dodatkiem przypraw makaron keczup (polać) warzywa lekko podgotowane podsmażone pieczarki ser stary na tarce Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Autor przepisu

Wasze Przepisy
Rolada drobiowa z warzywami 183

marchewka 4 natka pietruszki, na pietruszce ułożone różyczki kalafiora 5 słupki papryki 6 rzodkiewki 7 ser żółty. Za pomocą folii spożywczej, zwinąć mięso w roladę i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez

Kuchnia Danusi
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 212

piekarnik do 200 stopni. Zrób pure. Odcedź ziemniaki, kalafiora i czosnek. Włóż do nich 2 łyżki masła, wlej mleko, wstaw na niewielki ogień i ubij całość na gładką masę. Następnie używają widelca wymieszaj pure, żeby je spulchnić i napowietrzyć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 5 Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Wyjmij rybę z patelni i podziel na małe

Niedzielny kucharz
Pieczony udziec z indyka w musztardzie 181

papryki słodkiej 1/2 łyżeczki miodu 1 - 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny lub limonki 2 łyżki soli łyżeczka świeżo mielonego pieprzu łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pieczony udziec z indyka w musztardzie? Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Czosnek(...)brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił. Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać

Kuchcik gotuje
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 198

przemian, różyczki brokuła i kalafiora i znów lekko polać sosem.  Warstwa ziemniaków, oprószona solą pieprzem i ostrą papryką.  Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw.  Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem.  Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop.  Zapiekać przez 25 minut.  Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać

Kuchnia Danusi
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 207

układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.  Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania