usmażone pieczarki razem z cebulą i mlekiem koksowym i dodajemy kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy. 5. Następnie dodajemy surowe, umyte różyczki kalafiora i brokuła. Mieszamy. 6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Podajemy udekorowane
Kawa z mlekiemKolejny przepis na zapiekankę tym razem z brokułem i kalafiorem i oczywiście mozzarellą. Bardzo ładnie wygląda, w smaku jest dobra a przygotowanie jej jest bardzo szybkie. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Czytaj więcej
Pychotkaaakremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły A na koniec mały słodki akcent.. Omlet cukiniowo-kokosowy
More food, love and dreamsmarchewką robiłam na bazie tego przepisu, ale dodałam jeszcze sporo ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezam). Poza tym nie smażyłam tylko piekłam i bez jajka się nie obyło ;) Wersja z siemieniem lnianym niestety nie związała. 4) Kofty z kalafiora od Karoliny i Macieja Szaciłło do zrobienia obowiązkowo! Każdy przepis z przemytem kalafiora i brokuła jest dla mnie na wagę złota
Corner With Recipesciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Krupnik Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Kuskus z lazurem i winogronami Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Papryki faszerowane kuskusem
Moja smaczna kuchniadobra sól, pieprz (moz-że być biały) gałka muszkatołowa, również najlepiej świeżo starta Przygotowanie Piekarnik nastawcie do około 200 st. Kalafior umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem/oliwą, posypcie solą i pieprzem. Ułóżcie na blasze i wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 20-30 minut- aż osiągnie pożądany przez Was stan miękkości :) Teraz czas na sos beszamelowy- składniki podałam trochę(...)pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś razem z czosnkiem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie. Upieczony kalafior, makaron, pierś z kurczaka i natkę pietruszki wymieszajcie razem z sosem. Przełóżcie do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, posypcie dowolną ilością cheddara i wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie wedle uznania
OliveandThymedużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić w drobną kostkę
To co kochamzupa powstała z potrzeby chwili. Uziemiona w domu z chorymi dziećmi, bez możliwości zrobienia zakupów przeszukiwałam lodówkę i kuchenne szafki w poszukiwaniu inspiracji. Kiedy w ręce wpadł mi pieczony dzień wcześniej kurczak (a raczej pozostałości po nim) już wiedziałam do czego go wykorzystam. Obrałam niedbale korpus i ugotowałam na nim wywar. Resztki mięsa wykorzystałam do tej oto zupy. Efekt(...)głodnego. Ja dodałam brokuły i groszek, bo akurat to miałam pod ręką. Świetnie jednak sprawdzą się tu pieczarki, kalafior, cukinia, dynia- to właśnie jest świetne, w gotowaniu z resztek, że ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Następnym razem kiedy zostaną Wam pozostałości po pieczonym lub smażonym kurczaku sięgnijcie po ten przepis. Zapewniam Was, że nie pożałujcie. Składniki na ok 4 porcje
olalacookingcebulę dymkę 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być również olej) przypraw – ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy Przygotowanie krok po kroku: 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem. 2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody(...)później delikatnie spłaszczamy. 8. Tak przygotowane kotleciki, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. 9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika. I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie
Okiem Blondynki by McBlondicebulę dymkę 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być również olej) przypraw – ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy Przygotowanie krok po kroku: 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem. 2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody(...)później delikatnie spłaszczamy. 8. Tak przygotowane kotleciki, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. 9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika. I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie
Okiem Blondynki by McBlondifiletu z dorsza (może być ze skórką) 1 cebula czerwona 2 łyżki masła 1 cytryna sól, pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże) 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę(...)się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%. 3 W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). Wstaw do nagrzanego piekarnika
A to pestkacebula 1 mały koper włoski parę różyczek kalafiora pół czerwonej papryki pół cukinii garść szczypiorku sok z połowy cytryny olej rzepakowy lub oliwa sól (przepis na 3 porcje) Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę i koper kroimy w piórka, paprykę, cukinię i marchewki w grube słupki. Warzywa polewamy olejem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut
KardamonovyZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa
Moja Delicja