średnie słodkie papryki (czerwona i zielona) 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula czosnkowa lub inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy(...)soku z puszki ananasa, nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza
vegetanieDzisiaj mamy dla Was ciekawą propozycję na przekąskę popołudniową lub wieczorną. Przekąska niezwykle prosta, a zarazem super smaczna :) Potrzebować będziecie jedno opakowanie krakersów, jeden ser gorgonzola, 3-4 łyżki jogurtu w typie grackim, jedną kiść winogron oraz krojone migdały. Ser gorgonzola mieszamy z jogurtem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy cienką warstwę masy serowej na krakersy. Następnie winogrona kroimy
vegetanieryżem basmati i warzywami (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski(...)wody i gotujemy ok. 10 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy, a w tym czasie robimy warstwę środkową. Nastawiamy ziemniaki w mundurkach, aby się ugotowały, 20 dkg groszku musimy również ugotować, najlepiej od razu z soczewicą
vegetaniewarzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt i zagotowujemy. Wyłączamy i kiedy przestanie się gotować dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli
vegetanietuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente(...)Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowabiałym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki cukru cukier waniliowy 2 pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę(...)klonowy, cynamon i całość podgrzewam na wolnym ogniu aby część soku odparowała. Żółtko ucieram z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodaję biały ser ciągle ucierając. Na końcu dodaję jogurt, wyfiletowaną połowę pomarańczy oraz otartą skórkę i łączę w całość mikserem na niskich obrotach. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładam farsz i składam w trójkąt. Kiedy
Magiczna kuchnia Dariisztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jogurt naturalny 250 ml jajka, olej, cukier, skórka starta z wyparzonej cytryny utrzeć mikserem z 4 minuty do spienienia wlać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia składników wsypać przesianą
W Mojej Kuchni Lubięzostawić na koniec gotowania), 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu, tajski sos chili . Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry(...)duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 250 g mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka 150 g śliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny ¾ szklanki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy(...)suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę roztopionej czekolady oraz połowę suszonych śliwek drobno pokrojonych. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W pozostałej czekoladzie maczamy resztę śliwek i odkładamy do zastygnięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismak mocno czosnkowy. Składniki sałatki: 1 średni brokuł 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych podwójna pierś z kurczaka olej przyprawa gyros sól Składniki sosu czosnkowego: łyżka majonezu 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 6 ząbków czosnków sól, pieprz Pierś z kurczaka opłukać, pokroić na kwadraciki. Posypać przyprawą gyros, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ostudzić. Brokuł umyć, podzielić na różyczki(...)twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na podłużne ćwiartki, a następnie jeszcze w poprzek na pół. Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki. Składniki delikatnie wymieszać. Majonez wymieszać dokładnie z jogurtem, wycisnąć praską czosnek, doprawić sos solą i pieprzem. Przed podaniem polać sałatkę sosem
Konrad GotujeSkładniki - kilka ząbków czosnku, -2-3 łyżki majonezu, śmietanę lub jogurt naturalny, 1 łodyga selera naciowego Wykonanie Czosnek i seler naciowy zmiksować .Następnie jogurt ,lub śmietanę połączyć z majonezem. I ponownie wszystko razem zmiksować .Ten sos świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Pyszny sos czosnkowy o prócz walorów smakowych jest naturalnym antybiotykiem
w mojej kuchniciasta i zjeść jako placki :) ~ Placki z mąki z ciecierzycy posmarowane masłem orzechowym ~ Składniki: 60g mąki z cieciork i 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~70ml wody/ 150g jogurtu naturalnego* 1 łyżeczka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy
Kuchenny Skrawek Niebaziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem. Koperek posiekać i również dodać do zupy
wyzwania kuchennepieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem - Ø 5 lub 6. W dużej(...)misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , musztardę i jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką. Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu
Stare Garypowstrzymać! Zresztą czemu odmawiać sobie czegoś tak smacznego nawet jeśli to już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie naturalny i takie troszkę większej pojemności) 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 całe jajka 1 kubeczek oleju(...)roślinnego Do odmierzania składników używamy tego samego, umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ja zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry