jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:175/252)

Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 174

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z Lawendą 182

Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni.  Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba

Słodka Strona
DŻEM MALINOWY. 208

zagotowuję. Kiedy zacznie masa wrzeć, dodaję sok z cytryny, chwilę gotuję, aby nieco odparować.  Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem.  Dla pewności warto spasteryzować - słoiczki włóż do garnka o grubym dnie, wlej do połowy ich wysokości letniej wody i doprowadź do wrzenia. Trzymaj na gazie od chwili zagotowania około

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną 140

Post Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Szynka glazurowana 155

Sposób wykonania : Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek. Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach Przygotowujemy glazurę: Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy

Na słodko lub wytrawnie
Mały przewodnik szparagowy i białe szparagi ze smażonym dorszem 130

minut w zaleznosci od grubosci.Gotujemy wszystkie rodzaje   szparagow w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masla.Podczas gotowania glowki powinny   wystawac ponad poziom wody(1 lyzeczka soli +1 lyzeczka cukru)2)fioletowe-ten rodzaj ze wzgledu na trudna uprawe jest najrzadziej spotykany.Traktujemy je tak  samo jak biale,czyli obieramy a gotujemy podobnie  jak zielone,czyli(...)oliwa,sokiem z cytryny i tymiankiem.100 g szparagow to zaledwie 18 kcal,dlatego mozna sobie spokojnie pozwolic na bardziej kaloryczny dodatek.U mnie dzis szparagom towarzyszyl dorsz smazony w panierce z kulka ziemniaczanego purre.WLASCIWOSCI ODZYWCZE I ZDROWOTNE SZPARAGOW:Szparag lekarski (Asparagus officnalis L.) to gatunek bylony z rodziny szparagowatych.Mimo niskiej kalorycznosci i zawartosci 95% wody szparagi sa skarbnica witamin i skladnikow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 182

cukru dużą paczkę lub dwie mniejsze cukru waniliowego (u mnie była to paczuszka XXL - 43 g) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki naturalnego kakao sok z 1 cytryny I trochę cierpliwości ;) ponieważ jest to dość długotrwały proces. Robienie powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, chyba że mamy do dyspozycji cały dzień, wtedy może się udać jednego. Znaczenie ma też(...)którym będziemy przygotowywać powidła, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Ja odstawiłam je na całą noc do lodówki. Przez ten czas owoce puściły sok i następnego dnia nie musiałam podlewać ich wodą. Teraz możemy już przystąpić do właściwego przygotowywania powideł. Garnek z owocami wraz z sokiem, który puściły i cukrem stawiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i to właściwie

Ratunku obiad
Botwinka 200

łyżki soku z cytryny Do podania jajka ugotowane na średnio twardo (6-8 minut) młode ugotowane ziemniaki świeży koperek Instrukcje Marchewkę obieramy, odcinamy ewentualne zzieleniałe końcówki od strony naci, po czym tniemy na niezbyt grube słupki o długości kilku centymetrów. Selera dzielimy na kilka części, cebulę obieramy. Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego 4 litrami chłodnej wody z dodatkiem(...)seler, cebulę i por. W ich miejsce dodajemy pokrojoną botwinę i gotujemy w zupie przez kolejne 45 minut. Nie podgrzewając już więcej zupy dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i ewentualnie sól do smaku. Zupa musi jednak odstać nieco czasu (najlepiej 30-60 minut), aby sok i sól rozprowadziły się we wszystkich składnikach. Dopiero po tym czasie należy ostatecznie

Kulinarna Pokusa
Seromak z serkiem mascarpone 176

mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier

Luźna Kuchnia
Konfitura z czerwonej cebuli 103

Wmieszać cukier, niech się rozpuści. Wlać wino i wodę. Przyprawić. Dusić , mieszając co jakiś czas ponad godzinę. Po ok 45 min wyjąć czosnek. Doprawić do smaku w razie potrzeby.  Konfitura powinna mieć lekką konsystencję, ceb ula musi rozpływać się w ustach.   Na końcu doprawić sokiem z połowy cytryny i octem balsamicznym. Po 2 - 3 min wyłączyć ogień. Włożyć

Gaździnka warzy
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 145

kolejne 15-20 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny - do smaku. Zdjąć z ognia i przecedzić przez gęste sito. Natychmiast przelewać do wyparzonych suchych słoików.   Słoik z jeżynową galaretką zdobi serwetka haftowana przez Amber - jeszcze raz dziękuję:) JEŻYNOWY CREME CARAMEL  /na 6 porcji/ Na karmel 125 ml wody 200 g cukru Na masę 350 ml śmietany kremówki

KUCHARNIA
Lasagne z mięsem / Lazania 260

Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.MIĘSO :Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.Dodajemy  mięso mielone , dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.Gdy mięso

Ostra na Słodko
Bułeczki łososiowe 106

Porcja dla 4 osób (12 bułeczek)Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna,   Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Sałatka z pestkami dyni - symbio.pl 182

żeby ten dzień spędzić na leżaku z dużą szklanką wody z lodem i cytrynką. Dlatego dzisiaj zaproponuję szybką i pyszną sałatkę z dodatkiem pestek dyni.  Składniki :* dowolny mix sałat* zielona papryka* czerwona papryka* kilka rzodkiewek * garść pestek dyni* łyżka oleju z pestek dyni* sól, pieprz* łyżeczka soku z cytryny  Przygotowanie :Wszystkie składniki sałatki pokroić, ułożyć na talerzu

Magiczne Życie Marty
Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą 213

koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Liście bazylii posiekać bardzo drobno. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę

kolorowotorcikowo